Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 10:43:47 πμ
Κυριακή, 01 Ιουνίου 2008 12:42

Έξι χρόνια συντροφιά με τον “ΝΗΡΕΑ”

Το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» ξεκίνησε τη λειτουργία του το Μάρτιο του 2002. Πρόκειται για μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που υποστηρίζεται επιστημονικά από τον ΟΚΑΝΑ και συγχρηματοδοτείται από τον ΟΚΑΝΑ και από τοπικούς φορείς.


Φιλοσοφία
Έργο όσων εργαζόμαστε στην πρόληψη  είναι να θωρακίσουμε τα παιδιά και τους νέους, προάγοντας τις προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητές τους. Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν, να σχετίζονται με τους άλλους, να έχουν αυτοεκτίμηση, να αναγνωρίζουν, να διαχειρίζονται και να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να παίρνουν αποφάσεις και να αντιστέκονται στις επιρροές, τότε μπορούν να προστατεύονται πιο αποτελεσματικά από κάθε μορφή κακοποίησης και κάθε μορφή συμπεριφοράς που είναι βλαπτική για τη σωματική και ψυχική τους υγεία.
Η πρόληψη που στοχεύει στην ψυχική και συναισθηματική υγεία, συμβαδίζει παράλληλα με την προαγωγή της υγείας και προτείνει μια στάση ζωής χωρίς εξαρτήσεις, μια ζωή χωρίς ουσίες, αλλά με ουσία την ίδια τη ζωή.
Η αποτελεσματική πρόληψη είναι μια ολιστική διαδικασία που ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή του παιδιού, είναι μακροχρόνια, συνεχής, συνεπής, αδιάκοπη, σταθερή και μας εμπλέκει όλους. Έτσι, προσπαθούμε μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης να προσεγγίσουμε όλους τους ενήλικες υποστηρικτές που βρίσκονται γύρω από το παιδί σε όλες τις φάσεις της ζωής του. Στα έξι χρόνια υλοποιήσαμε εκπαιδευτικές ομάδες, που απευθύνονταν σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αστυνομικούς, στρατιωτικούς, εργαζομένους σε κοινωνικές δομές, αιρετούς, αλλά και στα ίδια παιδιά και τους νέους, δίνοντας έμφαση στο βιωματικό τρόπο εκπαίδευσης, όπου επαναπροσδιορίζονται βασικές αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως η επικοινωνία, οι σχέσεις και τα συναισθήματα.

Εκπαιδευτικοί
Συνεργάτες μας στην ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων  παιδιών και νέων  είναι οι εκπαιδευτικοί, που μπορούν να συζητήσουν μαζί τους για θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και τις εξαρτησιογόνες ουσίες. Στο Κέντρο Πρόληψης πραγματοποιήσαμε 20 βιωματικά εργαστήρια για νηπιαγωγούς και δασκάλους, και 13 για καθηγητές, που αφορούσαν είτε την εκπαίδευση σε υλικά αγωγής υγείας, είτε την εποπτεία και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή προγραμμάτων μέσα στην τάξη.

Δίκτυο Υποστηρικτών
Ο εθελοντισμός αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την προαγωγή της ψυχικής υγείας και γενικότερα της πρόληψης. Το Δίκτυο Υποστηρικτών ΝΗΡΕΑ (ΔΥΝ) αποτελείται από πολίτες του νομού που αποφάσισαν από θεατές να γίνουν φορείς δράσης και να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές του έργου της πρόληψης. Ο συνολικός αριθμός υποστηρικτών που έχουν εκπαιδευτεί από το Κέντρο είναι περίπου 100 άτομα. Από τον αρχικό αυτό πυρήνα δημιουργήθηκαν τρεις ξεχωριστές ομάδες: στο Δήμο Γαλλικού οι ‘’ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ’’ (θέατρο) και στο Δήμο Κιλκίς ο ‘’ΡΑΔΙΚΟΣΠΟΡΟΣ’’ (αφήγηση παραμυθιών και παιχνίδια) και οι ‘’ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ’’ (θέατρο). Μερικές από  τις δράσεις τους: 5 χρονιές διοργάνωση εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, έκδοση δυο φυλλαδίων, συμμετοχή στο 4ο Φεστιβάλ τοπικών ροκ συγκροτημάτων, εργαστήρια Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στη Ν. Σάντα, στο Καμπάνη & στο Κιλκίς, Θεατρική παράσταση «Σαν Παλιό Σινεμά» από τις "ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ", Θεατρική παράσταση «Γυναίκες-Έννοιες-Ρόλοι» από τις "ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ", διοργάνωση της εκδήλωσης «Άρωμα Χριστουγέννων» από το "ΡΑΔΙΚΟΣΠΟΡΟ".
Δίκτυο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές του Νομού Κιλκίς
Θελήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους για να μοιραστούμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας. Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία και διοργανώσαμε ένα μονοήμερο, δυο διήμερα βιωματικά εργαστήρια δικτύωσης των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές και ένα τετραήμερο για τους κοινωνικούς επιστήμονες.
Καρπός της δικτύωσης είναι η παραγωγή ενός οδηγού με τις κοινωνικές δομές του νομού Κιλκίς, η Ημερίδα «Παρόν και Μέλλον των Κοινωνικών Δομών του Νομού Κιλκίς» και κατάθεση προτάσεων για δημιουργία και λειτουργία νέων κοινωνικών δομών με βάση τις ανάγκες του νομού Κιλκίς.

Αυτοδιοίκηση
Οι τοπικοί άρχοντες δεν αρκεί να είναι απλά ενημερωμένοι και να συναινούν στη φιλοσοφία της πρόληψης, χρειάζεται να είναι ενεργοί υποστηρικτές στο έργο της. Με την παρουσία μας σε Νομαρχιακά και σε Δημοτικά Συμβούλια του νομού είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε και να συζητήσουμε με τα μέλη των Συμβουλίων για τους στόχους μας, τις μεθόδους μας και το πλαίσιο συνεργασίας μας. Επίσης, διοργανώσαμε ένα βιωματικό εργαστήρι με θέμα «Δικτύωση στα Πλαίσια της Κοινωνικής Πολιτικής σε Επίπεδο Νομού».
Δίκτυο Εκπαιδευτικών Νομού Κιλκίς
Οι βάσεις για τη δικτύωση των εκπαιδευτικών τέθηκαν με τη διοργάνωση βιωματικού εργαστηρίου με θέμα «Δικτύωση Ατόμων και Συστημάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς». Το επόμενο εργαστήρι θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν με την συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Όλη η Αλήθεια για τις Εξαρτησιογόνες Ουσίες: Πρόληψη – Θεραπεία - Επανένταξη».

Γονείς
Οι γονείς βρίσκονται πιο κοντά στο παιδί από οποιονδήποτε άλλο! Ο ρόλος τους στην πρόληψη είναι αναμφίβολα σπουδαίος. Στόχος μας είναι η ενίσχυση και αναδόμηση του γονεϊκού ρόλου και η υποστήριξη τους στο ρόλο του ενήλικα μέσα στην οικογένεια. Μέχρι σήμερα έχουμε ολοκληρώσει 23 βιωματικές ομάδες γονιών σε όλο το νομό.
Έφηβοι και νέοι
Πέρα από την προσέγγιση των σημαντικών μεγάλων στη ζωή των εφήβων και των νέων απευθυνόμαστε και άμεσα σε αυτούς, πραγματοποιώντας μαζί τους βιωματικές ομάδες συζήτησης με θέματα την επικοινωνία, την αυτοεκτίμηση, την κατανόηση των επιρροών, τα συναισθήματα, τη λήψη αποφάσεων κ.ά. Στόχος μας είναι μέσα από τη γνωριμία του εαυτού τους, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών τους να μάθουν να στηρίζονται στα πόδια τους. Στα 6 χρόνια συντονίσαμε 20 ομάδες έφηβων και νέων στα Γυμνάσια της Γουμένισσας, της Αξιούπολης, του Καμπάνη και του Κιλκίς, καθώς επίσης και στις Σχολές Μαθητείας του
ΟΑΕΔ.

Φορείς
Πραγματοποιήθηκαν βραχείες παρεμβάσεις ενημερωτικού χαρακτήρα και στους 11 δήμους του νομού. Οι ομιλίες αυτές απευθύνθηκαν στην τοπική κοινότητα του κάθε δήμου και αποτέλεσαν μια συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της κάθε περιοχής. Πραγματοποιήσαμε βιωματική ομάδα με το σύνδεσμο οργανωμένων φιλάθλων SUPER 3 Γουμένισσας, Με τον συγκεκριμένο σύνδεσμο συνδιοργανώσαμε, επίσης,  εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Στρατός
Υλοποιήσαμε ομάδα στρατιωτικών στην Ταξιαρχία Αξιούπολης και πραγματοποιήσαμε συναντήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με την ηγεσία του στρατού στο νομό Κιλκίς. Ακόμη, έγιναν συνολικά εφτά διαλέξεις στο στρατόπεδο Καμπάνη στους νεοσύλλεκτους, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους για θέματα εξαρτησιογόνων ουσιών. Έντυπο υλικό και αφίσες του Κέντρου Πρόληψης διοχετεύτηκαν σε όλα τα στρατόπεδα του νομού.

Αστυνομία
Στη διάρκεια των έξι χρόνων  είχαμε επαφές με την τοπική αστυνομία για ενημέρωση ως προς τους στόχους, τη φιλοσοφία και τα μέσα της πρόληψης, και πώς αυτά μπορούν να εισαχθούν και να αναβαθμίσουν το έργο της αστυνομίας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δυο βιωματικές ομάδες αστυνομικών, μια βιωματική ομάδα συνοριακών φυλάκων και μια εποπτική συνάντηση με τους συνοριακούς φύλακες. Ακόμη,  στήθηκε σταντ στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς με την παρουσία στελέχους του Κέντρου Πρόληψης, όπου διανεμήθηκε έντυπο υλικό και έγινε ενημέρωση για θέματα πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών.  

Εκκλησία
Θεωρώντας σημαντική  την ενημέρωση των κληρικών για το έργο μας, για να είμαστε σύμμαχοι στους στόχους που επιδιώκουμε, παρευρεθήκαμε και ενημερώσαμε επανειλημμένα τη σύναξη κληρικών της Μητρόπολης Πολυανής, Κιλκισίου και Αγ. Αθανασίου και της Μητρόπολης Γουμένισσας, Αξιουπόλεως, Πολυκάστρου.

Μέσα Μαζικής
Ενημέρωσης
Τα Μ.Μ.Ε. έχουν έναν ισχυρό λόγο που έχει επίδραση στην τοπική κοινωνία. Ο ρόλος των μέσων στη διάλυση των μύθων και στην πρόκληση των στερεοτύπων είναι πολύ σημαντικός. Στα έξι χρόνια λειτουργίας του Κέντρου πραγματοποιήσαμε μια δίωρη βραχεία παρέμβαση ενημέρωσης στους εκπροσώπους των τοπικών Μ.Μ.Ε. και υποστηρίξαμε το έργο του Κέντρου σε ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά και με άρθρα και δελτία τύπου στις τοπικές εφημερίδες. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση τους σε θέματα τοξικοεξάρτησης.  

Αιτήματα βοήθειας
Στο διάστημα των 6 χρόνων δεχτήκαμε πολλά αιτήματα βοήθειας. Τα προβλήματα που απασχολούσαν τους ανθρώπους που μας προσέγγισαν είχαν κυρίως σχέση με χρήση, αλλά και με άλλες δυσκολίες ψυχολογικής φύσης. Στα άτομα αυτά παρείχαμε σύντομη συμβουλευτική υποστήριξη και προετοιμασία για παραπομπή σε κατάλληλα θεραπευτικά πλαίσια, κυρίως της Θεσσαλονίκης. Επίσης, ανταποκριθήκαμε στο αίτημα των εργαζομένων του Οίκου Ευγηρίας και Θεραπευτηρίου Χρόνιων Παθήσεων να διοργανώσουμε ένα βιωματικό εργαστήρι υποστήριξης των εργαζομένων και σε αιτήματα που προέρχονται από συλλόγους γονέων ή και από συλλόγους εκπαιδευτικών, πραγματοποιώντας βραχείες παρεμβάσεις ή και ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία.
Συμβολή στην Ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού.
Μετά την εμπειρία των 4 πρώτων χρόνων λειτουργίας του Κέντρου, ο «ΝΗΡΕΑΣ» πήρε την πρωτοβουλία να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να δημιουργηθεί Συμβουλευτικός Σταθμός στο Κιλκίς. Ο Συμβουλευτικός Σταθμός για Χρήστες Ναρκωτικών Ουσιών και τις Οικογένειές τους του ΚΕ.Θ.Ε.Α. λειτουργεί στο Κιλκίς από το Σεπτέμβριο του 2006.
Προβολή και Υποστήριξη του έργου του Κέντρου Πρόληψης.
Έχουμε εκδώσει αρκετά φυλλάδια και αφίσες απολογιστικά και ενημερωτικά για την δράση του Κέντρου Πρόληψης και την υποστήριξη του έργου του, καθώς επίσης και έντυπα με ειδικό περιεχόμενο. Για να διευκολύνουμε την επικοινωνία μας και να απευθυνθούμε σε όσους περισσότερους μπορούμε δημιουργήσαμε τη δική μας ιστοσελίδα (www.nhreaskp.gr). Συμμετείχαμε σε πολλές εκδηλώσεις σε όλο το νομό με τη συνεργασία πολλών φορέων και συλλόγων, και διοργανώσαμε ημερίδες.

Συνεργασίες
- Με το Σύλλογο Γυναικών Ν. Κιλκίς και το Κέντρο Πρόληψης «ΕΛΠΙΔΑ» Αν. Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση κουκλοθεατρικής παράστασης και έκθεσης φωτογραφίας.
- Με την Κινητή Μονάδα Ενημέρωσης του ΚΕ.Θ.Ε.Α. «ΠΗΓΑΣΟΣ». Ο ΠΗΓΑΣΟΣ επικεντρώνει τη δράση του στην τοπική κοινωνία διοργανώνοντας αποστολές. Διαθέτει ένα ειδικά διαμορφωμένο διώροφο λεωφορείο με το οποίο υλοποιεί τις παρεμβάσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε όλη την επικράτεια. Στο νομό μας πραγματοποίησε δυο παρεμβάσεις πρόληψης των εξαρτησιογόνων ουσιών, μια τριήμερη (8-11 Ιουλίου 2004) και μια επταήμερη (8-13 Μαΐου 2006 / «Εβδομάδα Πρόληψης»).
- Με την Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ». Η συνεργασία μας με το δίκτυο εθελοντών του Κέντρου Πρόληψης του νομού Αχαΐας αφορά στην οργάνωση και δραστηριοποίηση εθελοντικών ομάδων στον τομέα της πρόληψης.
Δυστυχώς, μετά από 12 χρόνια λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης στην Ελλάδα, 74 Κέντρα βρισκόμαστε  στη δύσκολη θέση να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας. Η κεντρική εξουσία φαίνεται να απαξιώνει και να υποτιμά το έργο των Κέντρων Πρόληψης. Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους και έχει παγώσει τη χρηματοδότησή τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία τους και στην αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σήμερα το Κέντρο Πρόληψης «ΝΗΡΕΑΣ» έχει σχεδιασμένες δράσεις, που δεν μπορούν όμως να υλοποιηθούν λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Η επιστημονική ομάδα του «ΝΗΡΕΑ»
Έφη Τζούρα, Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνη
Γιώργος Λεωτόν, Phd Κοινωνιολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος
Κώστας Μάρκου, Phd Κοινωνιολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος
Κατερίνα Λεκίδου, Ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος
Μαρία Χατζηγεωργιάδου, Ψυχολόγος, Επιστημονικό Στέλεχος