Quantcast
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, 8:42:48 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 21 Απριλίου 2008 06:53

«Εξυπηρετείτε συμφέροντα»!

 Για σχεδιασμό «εκ του προχείρου και με γνώμονα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα», κατηγορεί το νομάρχη Β. Μπαλάσκα ο δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης, για το θέμα παραχώρησης εκτάσεων στην περιοχή του νέου κτηρίου του ΤΕΙ Κιλκίς.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Τερζίδης ανεβάζει τους τόνους αντιπαράθεσης με τον κ. Μπαλάσκα και σημειώνει:
 «Το τελευταίο χρονικό διάστημα συζητείται έντονα το θέμα της παραχώρησης οικοπέδων στην περιοχή που έχει χωροθετηθεί το κτίριο για το παράρτημα του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στο Κιλκίς. Μετά την έκταση που έλαβε το συγκεκριμένο θέμα και τη σειρά ανακοινώσεων τόσο από πλευράς της «Κοινωνίας των Πολιτών» όσο και της νομαρχίας, θεωρούμε πως πρέπει να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί όπου τελικά ανήκουν.
 Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Κιλκίς συναίνεσε στην παραχώρηση έκτασης στην Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» με σκοπό την ανέγερση πρότυπου Κέντρου Αγροτικής Φιλοξενίας και Ανοιχτής Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, το οποίο κατατέθηκε στις 11/4/2006, η συγκεκριμένη εγκατάσταση περιλαμβάνει: α) ηλεκτρονική και συμβατική βιβλιοθήκη β) έκθεση αρχιτεκτονικής και  τέχνης ποντιακού πολιτισμού γ)λαογραφική συλλογή δ) χώρους φιλοξενίας και εστίασης ε) παρασκευή  in situ και προβολή των παραδόσεων της ποντιακής μαγειρικής.
 Με τον τρόπο αυτό γίνεται κατανοητό ότι η συγκεκριμένη παραχώρηση καθώς και η χρήση της εγκατάστασης είναι απολύτως συμβατή με χρήσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης. Μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει παράλληλα αλλά και συμπληρωματικά προς το Τ.Ε.Ι., εφόσον οι δύο πλευρές (Τ.Ε.Ι. και «Αργοναύτες») έρθουν σε συμφωνία. Ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται και προβάλλεται το παρελθόν μιας μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας και η πόλη αποκτά έναν ακόμα πόλο έλξης πολιτιστικού τουρισμού. .
 Μετά από όλα αυτά, προκαλεί εύλογη απορία η προσπάθεια συμψηφισμού και αποποίησης των ευθυνών της Νομαρχίας Κιλκίς. Θεωρούμε αδιανόητη και πέραν κάθε λογικής την προσπάθεια σύγκρισης της συγκεκριμένης παραχώρησης με την παραχώρηση γης για τη λειτουργία επιχειρήσεων, όπως εργοστάσια κατασκευής επίπλων και επεξεργασίας μαρμάρων. Εκτός αν θεωρούν πως οι συγκεκριμένες χρήσεις είναι συμβατές με τη λειτουργία της εκπαίδευσης, οπότε γίνεται λόγος για διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων.  Επιπροσθέτως θα πρέπει να τονιστεί ότι με τις ασύμβατες - μεταξύ τους - λειτουργίες έχουν ήδη προκληθεί σοβαρά προβλήματα στους επιχειρηματίες.  
 Συγχρόνως τίθεται το ερώτημα για το είδος της ανάπτυξης που οραματίζονται κάποιοι γι’ αυτόν τον τόπο. Σαφώς η ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων είναι αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη. Ως Δήμος όμως θεωρούμε ότι η ανάπτυξη αυτού του τόπου σχετίζεται άμεσα με τις υποδομές καθώς και με λειτουργίες εκπαίδευσης και πολιτισμού που στοχεύουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.  Με τη διαφορά ότι πρέπει να χωροθετούνται και να αναπτύσσονται σε διαφορετικές περιοχές, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα από τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση και η πόλη να αναπτύσσεται ισόρροπα.
Σαφώς ο λαός και η κοινή γνώμη  είναι ο τελικός κριτής. Εμείς όμως προτιμούμε να σχεδιάζουμε το μέλλον μετά από μελέτη και δημόσια συζήτηση. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από την ανάπτυξη των επιχειρημάτων όλων των πλευρών με στόχο την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ας προβληματιστούν λοιπόν όσοι σχεδιάζουν εκ του προχείρου και με γνώμονα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και συμφέροντα».