Τρίτη, 21 Μαΐου 2024, 11:39:35 μμ
Κυριακή, 28 Μαρτίου 2010 07:36

Οικονομική κρίση, δήμος Κιλκίς και ΦΠΑ

«Επανειλημμένα ως δημοτική παράταξη «ΟΡΑΜΑ & ΔΡΑΣΗ» έχουμε διατυπώσει στο δημοτικό συμβούλιο Κιλκίς τον προβληματισμό μας για την απάθεια της δημοτικής αρχής να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική στο πνεύμα της Ελληνικής και διεθνούς κρίσης. Με την έννοια φυσικά του νοικοκυρέματος με τον επαναπροσδιορισμό των ελαστικών δαπανών προς όφελος των συμπολιτών μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οραμα και Δράση», Παύλος Πασσαλίδης.
«Έχουμε δώσει και δίνουμε συνεχώς δημόσια δια του τύπο και του Δ.Σ. τη δική μας πρόταση για το πώς ο δήμος Κιλκίς ια βοηθήσει τους συμπολίτες μας τη δύσκολη αυτή εποχή.
Ένα παράδειγμα:
Θέσαμε προημερησίας διάταξης τον προβληματισμό μας για τις συνέπειες στους λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από την 14/03/2010 από 9% σε 10% και από 19% σε 21%. Δε μας απάντησε ο δήμαρχος να προτίθεται να αποτρέψει την διαφαινόμενη αύξηση των τιμών προβαίνοντας με διορθωτικές κινήσεις.
Είναι ανέτοιμη η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει την κρίση. Είναι έξω από τη φιλοσοφία της η οικονομική ανάλυση που να ελαφρύνει τους κατοίκους του δήμου Κιλκίς.
Τι λέμε εμείς:
Προτείνουμε τρία χρόνια τώρα με συγκεκριμένο σχέδιο τον υπολογισμό των τιμολογίων ύδρευσης – αποχέτευσης από μηδενική βάση. Δηλαδή μετά παό δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ να υπολογισθεί το κόστος από την αρχή και όχι να προσθέτουμε κάθε χρόνο κατά ένα ποσοστό. Με τον τρόπο αυτό θα προκύψει και μείωση της τιμής και θα υπάρχει το περιθώριο προσαρμογής υπέρ των πολιτών λόγω αύξησης του ΦΠΑ.
Επίπτωση και στα έργα.
Η αύξηση του ΦΠΑ θα έχει συνέπεια και στα εκτελούμενα έργα στο δήμο Κιλκίς. Συγκεκριμένα όση είναι η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι αντίστοιχα η μείωση του φυσικού αντικειμένου του έργου. Πρόβλημα θα παρουσιασθεί επίσης στα ανταποδοτικά τέλη (φωτισμός, καθαριότητα). Άρα η αύξηση του ΦΠΑ διαπερνά το σύνολο σχεδόν της οικονομικής λειτουργίας του δήμου.
Τι πρέπει να γίνει.
Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στο δήμο Κιλκίς προτείνουμε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του δήμου καθώς επίσης του τεχνικού προγράμματος αλλά ακόμη και την αναθεώρηση των συμβάσεων του δήμου με τους εργολάβους, γιατί το φυσικό αντικείμενο των έργων μειώνεται.
Οφείλει προς τούτο η δημοτική αρχή να προβεί στην αναδιάταξη των υπηρεσιών του δήμου που έχουν σχέση, δηλαδή τις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες καθώς επίσης και του προγραμματισμού.
Οφείλει να συνεργάζεται με τις δημοτικές υπηρεσίες, να τις θέτει τον προβληματισμό και να δέχεται εισηγήσεις. Η πραγματική οικονομία αποτελεί πλέον αδήριτη ανάγκη και για το δήμο. Πλασματικοί προϋπολογισμοί τέλος.
Τι κάνουμε εμείς.
Διατυπώνουμε με υπευθυνότητα τις απόψεις μας και προτείνουμε. Οι θέσεις μας δεν είναι τυχαίες αλλά προϊόντα διαρκούς παρακολούθησης των εξελίξεων στα οικονομικά της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο. Δεν είμαστε απαθείς και αδιάφοροι στα οικονομικά του δήμου αλλά και των συμπολιτών μας. Δεν μιλάμε στην τύχη για προϋπολογισμό των πολιτών που συντάσσεται σε συνεργασία με αυτούς και του φορείς που τους εκπροσωπούν.
Οφείλουμε όλοι, δημοτική αρχή και αντιπολίτευση, ο καθένας στο μέγεθος της ευθύνης που του αναλογεί να φανεί υπεύθυνος απέναντι των πολιτών και του τόπου, στην ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που διανύουμε. Η διοικητική μεταρρύθμιση «Καλλικράτης» έρχεται και οφείλουν κάποιοι να αντιληφθούν ότι βασικό στοιχείο της επιτυχίας του είναι η δημοσιονομική πειθαρχία».