Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:27:08 μμ
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 12:13

Έμπρακτη στήριξη στους αγρότες

Ο επικεφαλής της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ», Γιώργος Φραγγίδης, και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Τριανταφυλλίδης και Αθανάσιος Τσιραμπίδης, στο πλαίσιο των επαφών της παράταξης με τους φορείς του νομού, είχαν συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Γεωργικών  Συνεταιρισμών Κιλκίς, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Χαράλαμπο Παυλίδη.
«Η αναγκαιότητα αυτής της συνάντησης, τονίζει ο κ. Φραγγίδης, πηγάζει από την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αγρότες του νομού μας, λόγω της μη διάθεσης των προϊόντων τους και του μεγάλου κόστους παραγωγής.


Έγινε μία ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση γύρω από την υπάρχουσα κατάσταση στο νομό, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού μας.
- Η αναγκαιότητα να προχωρήσει σύντομα το μητρώο αγροτών με την παράλληλη αναδιάρθρωση της Ένωσης και τη συνένωση  τοπικών μικρών συνεταιρισμών και τη δημιουργία νέων από πραγματικούς αγρότες, είναι ουσιαστική.
- Το μεγάλο πρόβλημα των χαμηλών τιμών (σιτηρά, καλαμπόκι ) που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής και η μη πώλησή των, δημιουργούν τεράστια προβλήματα ακόμα και επιβίωσης σε πολλές οικογένειες αγροτών.
- Η ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις να κατατίθενται νωρίτερα, είναι αναγκαία.
- Οι εναλλακτικές καλλιέργειες να ξαναμπούν στην πρώτη γραμμή (αμειψισπορά –αγρανάπαυση ), με τα αντίστοιχα προγράμματα.
- Οι βιολογικές καλλιέργειες να ενισχυθούν ουσιαστικά, με τη δημιουργία οικολογικού άξονα( παραγωγή, έλεγχος, τυποποίηση ), για τα προιόντα.
-Το πρόγραμμα της απονιτροποίησης πρέπει να προχωρήσει σύντομα.
Η παράταξή μας εκτός από την πλήρη στήριξή της στους αγρότες του νομού μας για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης, εκτιμά ότι δυστυχώς η βαθιά κρίση που περνούν οι τοπικές αγροτικές κοινωνίες, ίσως να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.
Χρειάζεται οι συστράτευση όλων των δυνάμεων του νομού στην προσπάθεια αντιμετώπισης αυτής της κρίσης , με μια νέα αντίληψη. Αυτής που εκτός από τις πιέσεις προς την πολιτεία και τις κυβερνήσεις της, θα κινείται σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία, από τη μια των αγροτών και των κτηνοτρόφων (πιο εύκολα διοχετεύονται προϊόντα των αγροτών, χαμηλό κόστος ζωοτροφών) και από την άλλη  με την προώθηση της μεγαλύτερης δυνατής αυτάρκειας σε επίπεδο νοικοκυριού, χωριού, επαρχίας, νομού, περιφέρειας, με προοπτική μια μακροχρόνια και υγιή ανάπτυξη.
Η «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί το Νομάρχη και όλο το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να πρωτοστατήσουν στην προώθηση λύσης των σοβαρών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού μας».