Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 4:29:15 πμ
Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 12:31

Εν κόλποις Αβραάμ και εν σκηναίς δικαίων ο Δημήτρης Οικονόμου

Τον ευπατρίδη Δημήτρη Οικονόμου αποχαιρέτισε  στο τελευταίο του ταξίδι η Αξιούπολη, από τον Ναό του Αγίου Δημητρίου όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Μαΐου.

 

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Νομάρχης Ιωαννίνων και υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ υπήρξε μια έξοχη προσωπικότητα, ένας ευεργέτης της Αξιούπολης καθώς με δική του δωρεά οικοδομήθηκε και λειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη, ένα έργο ζωής του εξέχοντος τέκνου της Αξιούπολης, η οποία τον τίμησε για την προσφορά του.

Ζευγάρι με την κ. Άννα Οικονόμου δεν περιορίστηκε μόνο στην οικοδόμηση της Βιβλιοθήκης αλλά φρόντισε με τη δωροθέτηση βραβείων βιβλιοφιλίας να ενισχύσει τη λειτουργία της, καθιστώντας την φάρο πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Οικονόμου απεβίωσε την περασμένη Παρασκευή 24 Μαΐου  στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία 95 ετών.

Στον νεκρό αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές και εκφωνήθηκαν επικήδειοι λόγοι τόσο για την στρατιωτική του προσφορά από αξιωματικό του στρατού όσο και για την παραδειγματική στάση ζωής και προσφοράς στην κοινωνία από τον Δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη.

Εξ ονόματος όλων των εργαζομένων στο δημοσιογραφικό μας συγκρότημα εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια του έξοχου ανδρός και συλλυπούμεθα βαθύτατα την σύζυγό του Άννα. 

 

Επικήδειος από τον  δήμαρχο Παιονίας για τον εκλιπόντα Δημήτρη Οικονόμου

Αγαπητή κα Άννα Οικονόμου

Κυρίες και κύριοι

Με  θλίψη, συγκίνηση, σεβασμό και ευγνωμοσύνη, αποχαιρετούμε σήμερα τον  Στρατηγό Δημήτρη Οικονόμου, άξιο τέκνο της Αξιούπολης στην οποία έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια.

Αποχαιρετούμε  έναν πραγματικό πατριώτη και μεγάλο ευεργέτη του δήμου Παιονίας   που έφυγε, την Παρασκευή  24 Μαΐου   από κοντά μας, πλήρης ημερών .

Ο Δημήτρης Οικονόμου αγάπησε την γενέτειρα του υπέρμετρα και έζησε προσφέροντας αδιαλείπτως στην πόλη και στους συντοπίτες του.

Την δεκαετία του 1990 διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αξιούπολης και λίγο αργότερα τοποθετήθηκε Νομάρχης Ιωαννίνων.

Εργατικός , ακούραστος , οξυδερκής, τίμιος, φιλότιμος και φιλάνθρωπος ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά του. Δίπλα του σε όλη την πορεία της ζωής του στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης η σύζυγος του Άννα.

Η έντονη επιθυμία του για μόρφωση και γνώση και η διάθεση προσφοράς που τον χαρακτήριζε τον οδήγησε στην γενναία απόφαση να προτείνει την δωρεά ανέγερσης μιας σύγχρονης δημοτικής βιβλιοθήκης στην Αξιούπολη.

Ο τότε δήμαρχος Γιάννης Πολυχρονίδης και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αποδέχθηκαν άμεσα την πρόταση και έτσι με δική του χρηματοδότηση και επίβλεψη ανεγέρθηκε και εγκαινιάστηκε το 2006   η «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ».

Η μεγαλόθυμη αυτή ενέργειά του οδήγησε την Δημοτική Αρχή να τον ανακηρύξει ευεργέτη  του δήμου Αξιούπολης.

Η προφορά δεν σταμάτησε με την κατασκευή της βιβλιοθήκης. Με συνεχείς ενέργειες και προτροπές μαζί πάντα με την σύζυγο του φρόντιζε για την καλή λειτουργία και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης και καθιέρωσε το ετήσιο βραβείο «ΑΝΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ» στους νεαρούς αναγνώστες της βιβλιοθήκης που συμπλήρωναν τις περισσότερες ώρες μελέτης στη βιβλιοθήκη σε ετήσια βάση.

Αγαπητή κα Άννα θα πρέπει να είσαι υπερήφανη για τον συνοδοιπόρο σου στη ζωή, όπως υπερήφανοι αισθανόμαστε όλοι εμείς για τον ΑΝΘΡΩΠΟ ,τον  συνδημότη και  ευεργέτη του δήμου ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ.

Αείμνηστε στρατηγέ, το ήθος , η αξία, η  στάση ζωής  και η αγάπη σου για την Αξιούπολη  αποτελούν  παράδειγμα για τις νέες γενιές .  Το πολύτιμο πολιτιστικό και ιστορικό  απόθεμα που  αφήνεις με την προσφορά σου στην κοινωνία της Αξιούπολης θα διατηρεί άσβεστη την μνήμη σου.

Με ομόφωνη απόφαση του  δημοτικού συμβουλίου του δήμου Παιονίας παριστάμεθα σήμερα για να τιμήσουμε την μνήμη σου.   

Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέθλιας γης που σε λίγο θα σε σκεπάσει.

 Ας είναι αιωνία  η μνήμη σου.