Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024, 1:37:18 μμ
Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 14:21

Εορτασμός των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού στο Κιλκίς

Παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη πραγματοποιήθηκαν σήμερα, στο Κιλκίς, οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς για τον εορτασμό των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού.

 

          Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε (αρθ.4 §1 Ν.2703/1999, ΦΕΚ Α72/8-4-1999) ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού, για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το έθνος τιμής προς τους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του ιερού αγώνα και της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 του Ελληνικού Λαού εναντίον των εχθρικών στρατευμάτων κατοχής.

          Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθως, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και Πεσόντων στο νέο δημοτικό πάρκο.

          Σε δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει: «Ο ηρωικός αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό  αντικατοπτρίζει το αδούλωτο πνεύμα του ελληνικού λαού. Είμαστε περήφανοι για ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις της κατοχής και του φασισμού.  Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν λησμονούμε την Ιστορία μας. Τα εγκλήματα, τις θηριωδίες, τις καταστροφές από τις δυνάμεις του Άξονα και τις θυσίες , τον φόρο αίματος που πλήρωσαν οι πρόγονοί μας.

          Τιμούμε τη γενιά που δεν λύγισε από το σκοτάδι της ναζιστικής κατοχής και με απαράμιλλη αυταπάρνηση και γενναιότητα θυσιάστηκε για την πατρίδα, υπερασπιζόμενη τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας».

          Στις εκδηλώσεις παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ν. Κιλκίς Στέφανος Παραστατίδης,  για την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία “Πόντος” ως εκπρόσωπος του Ανώτατου Διοικητή Φρουράς Κιλκίς ο αντισυνταγματάρχης Πεζικού Νικόλαος Χατζηγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς Δημόκριτος Δεμερτζίδης, ο αναπληρωτής διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Κιλκίς αντιπύραρχος Χρήστος Γκαντίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Κιλκίς, υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Τσερτσίδης,  ο εκπρόσωπος του κόμματος  “ΝΙΚΗ” για το ν. Κιλκίς  Ιωάννης Κεμεντσετσίδης και για την “Πλεύση Ελευθερίας”, εκ μέρους της  Προέδρου της, η υποψήφια ευρωβουλευτής Καλλιόπη Ευαγγελίδου.