Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023, 9:40:27 πμ
Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 10:21

Επείγουσα ανάγκη για την κατασκευή της ΠΑΘΕ -Κάλεσμα για δράση και συνεργασία από το ΤΕΕ

Και η Ν.Ε. Κιλκίς του Τεχνικού Επιμελητηρίου παρεμβαίνει στο μέγα ζήτημα το οποίο ήρθε ξανά στην επικαιρότητα  με αφορμή το τροχαίο δυστύχημα στην ΠΑΘΕ με τους τέσσερις νεκρούς.

Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Γεωργαντά, τον Δήμαρχο Παιονίας Κώστα Σιωνίδη, και τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της ΝΕ Ιωάννης Δημητριάδης και ο Γ. Γραμματέας  Χρ. Γαβριηλίδης αναφέρουν τα εξής:

Πρόσφατα  και  συγκεκριμένα  στις  10/9/2023  θρηνήσαμε  ακόμα  4  θύματα  και αρκετούς τραυματίες στην ΠΑΘΕ Παιονίας με τους νεκρούς πιθανόν να ήταν περισσότεροι εάν ο οδηγός δεν έβγαζε το λεωφορείο εκτός δρόμου, αφού θα ερχόταν μετωπικά με ερχόμενα ΙΧ λόγω έλλειψης διαχωριστικής νησίδας.

Πρόκειται για τμήμα αυτοκινητοδρόμου χαρακτηρισμένο ως εθνική οδό, αποτελεί τμήμα της διεθνούς οδού Ε75 κατασκευασμένη όμως με τεχνικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά επαρχιακής οδού, αφού δεν υπάρχει σε κανένα σημείο της διαχωριστική νησίδα από το ύψος των Μαλγάρων μέχρι και τον κόμβο Πολυκάστρου, επαρκής φωτισμός και συντηρημένος  ασφαλτοτάπητας.

Η υψηλή επικινδυνότητα όλων των παραπάνω λόγω της αμφίδρομης κυκλοφορίας οχημάτων, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που επιβαρύνεται πολλαπλάσια με την κάθοδο Βαλκανίων τουριστών , εκτός των εμπορικών μεταφορών κατά την διάρκεια του έτους, καθώς και η συνολική εικόνα της χώρας λόγω της διέλευσης 1Οεκ. ανθρώπων κάθε χρόνο με τα σοβαρά τροχαία που συμβαίνουν τακτικότατα, επιτάσσει την επικαιροποίηση μελέτης που ήδη υπάρχει από το υπουργείο μεταφορών και υποδομών και την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ του έργου για την κατασκευή σύγχρονων υποδομών και όλων όσων χρειάζονται μετά από 50 περίπου χρόνια λειτουργίας του.

Ως ΤΕΕ αναμένουμε στις ΑΜΕΣΕΣ πολιτικές πρωτοβουλίες και την κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων  τόσο σε επίπεδο βουλευτών Ν. Κιλκίς όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης 1ου και 2°υ βαθμού, επιτέλους στην υλοποίηση του έργου.

Επίσης, το ΤΕΕ προτίθεται να συνδράμει  επιστημονικά σε κάθε σημείο που θα ζητηθεί από τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης με μηχανικούς κατάλληλης ειδικότητας και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, έτσι ώστε να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης και κατασκευής του έργου.