Κυριακή, 5 Μαΐου 2024, 11:27:35 πμ
Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2009 04:20

Επιμόρφωση νηπιαγωγών

Στα πλαίσια της επιμόρφωσης των Νηπιαγωγών του Ν. Κιλκίς, η σχολική χρονιά 2009 -2010, έχει ως αντικείμενο διερεύνησης, τον Άξονα του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργία και Έκφραση». Για το σκοπό αυτό οργανώθηκαν από τη Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής, κ. Κωνσταντία Μούρτζιου Αβραμίδου, δύο Ημερίδες.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2009, στο 9ο Δ. Σχολείο Κιλκίς, με εισηγήτριες τις Σχολικές Συμβούλους Προσχολικής Αγωγής:
α) κ. Κική Βέλκου (Κομοτηνής), με θέμα: «Εικαστικά, Δραματικό Παιχνίδι και Μουσική του Α.Π.Σ.», με σκοπό την οργάνωση εργαστηρίων από τις Νηπιαγωγούς σε όλο το Νομό.
β) κ. Σοφία Βαβέτση (16η Περιφέρεια), με θέμα: «Το Παιδικό Ιχνογράφημα».
Οι Νηπιαγωγοί ευαισθητοποιήθηκαν, είδαν το παιδικό ιχνογράφημα από μια άλλη οπτική και «αγάπησαν» ιδιαίτερα τις «μουντζούρες» των μικρών μαθητών τους. Κατάλαβαν ότι έχουν να πουν και να δηλώσουν πολλά στους ενήλικες με τα ιχνογραφήματά τους. Μετά την Ημερίδα ξεκίνησαν εργαστήρια από ομάδες Νηπιαγωγών που θα διαρκέσουν όλη τη σχολική χρονιά και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν στο χρονικό διάστημα από 16 – 20 Ιουνίου 2010.
Πρόσφατα, στις 19 Νοεμβρίου 2009, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κιλκίς, πραγματοποιήθηκε βιωματική επιμορφωτική Ημερίδα, με θέμα: «Η Μουσική στο Νηπιαγωγείο». Εισηγήτρια ήταν η κ. Κωνσταντίνα Δογάνη, Λέκτορας Μουσικοπαιδαγωγικής του Τ.Ε.Π.Α.Ε. του Α.Π.Θ.
Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των Νηπιαγωγών πάνω στη Μουσική Τέχνη, έτσι ώστε, να βοηθήσουν τα νήπια να αναπτύξουν τις εκφραστικές και δημιουργικές τους ικανότητες, μέσα από τη γενικότερη μουσική τους ευαισθητοποίηση, προσεγγίζοντας –εμπειρικά και θεωρητικά- τις βασικές λειτουργίες της μουσικής.
Μέσα από ποικίλα μουσικά παιχνίδια, έμαθαν οι ίδιες και στη συνέχεια θα μάθουν και στα νήπια, να διακρίνουν την ταυτότητα των ήχων, των μουσικών οργάνων και μουσικών πηγών, να καλλιεργήσουν τις φωνητικές τους δυνατότητες και μέσα από τον ήχο, την κίνηση και το ρυθμό, να νιώσουν τη χαρά της προσωπικής δημιουργίας.
Γενικότερα στόχος των επιμορφωτικών φετινών συναντήσεων είναι, να δούμε πώς μπορούμε να φέρουμε αβίαστα και βιωματικά τους «αρχάριους της ζωής» σε επαφή με τα φαινόμενα της ΤΕΧΝΗΣ και να τους προετοιμάσουμε να βγουν στον ελεύθερο στίβο εξοπλισμένα όχι μόνο με τυπικές ακαδημαϊκές γνώσεις, αλλά και με γυμνασμένη την ευαισθησία τους!