Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 6:42:13 μμ
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009 07:33

Επίσκεψη κιλκισιωτών στη Στενήμαχο Βουλγαρίας

Τριήμερη επίσκεψή από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποίησε η Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς στην Στενήμαχο της Βουλγαρίας . Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια εορτασμού του Ιωβηλαίου των 50 χρόνων από τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού λόγω του ότι οι πρώτοι ενορίτες προέρχονταν από εκεί. Καθώς και ότι οι δύο μεγάλοι ευεργέτες του Ιερού Ναού, Κωνσταντίνος Ουτσκούνης και Μιχαήλ Ταμπάκης, οι οποίοι διέθεσαν μεγάλα ποσά για την ανέγερσή του κατάγονταν  από εκεί .
Η επίσκεψη έγινε με την ευχή και την ευλογία του Μακαριστού Μητροπολίτου μας κυρού Αποστόλου και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Στενημαχιτών Κιλκίς «Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ».
Στις ημέρες της παραμονής των ενοριτών στην Βουλγαρία επισκέφθηκαν την Φιλιππούπολη και την Στενήμαχο. Στην Φιλιππούπολη επισκέφθηκαν την παλαιά πόλη με τις παλιές ελληνικές κατοικίες, καθώς το αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο.
Στην Στενήμαχο επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπατσκόβου. Ακόμη τους Ιερούς Ναούς του Αγίου Γεωργίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον οποίο βρίσκεται η Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας η οποία λιτανεύετε την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής μέχρι την ως άνω Ιερά Μονή. Την παράδοση αυτή συνεχίζουν και σήμερα στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου οι Στενημαχίτες λιτανεύοντας την Εικόνα της Παναγίας την ημέρα της Μεσοπεντηκοστής μέχρι τον Ιερό Ναό του Αγίου θεράποντος.
Επίσης επισκέφθηκαν την παλαιά πόλη της Στενημάχου, όπου η συγκίνηση ήταν έκδηλη βλέποντας οι νεότεροι τις παλαιές κατοικίες των προγόνων τους όπου διατηρούνται μέχρι και σήμερα.
Στην Στενήμαχο παρακολούθησαν ακόμη Συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κιλκίς, η οποία δόθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ημέρα των Εγκαινίων του Ιερού Ναού μας.
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Μαρίνης Φιλιππουπόλεως, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως και Στενημάχου κ. Νικόλαος. Ο Μητροπολίτης δέχθηκε με πολύ χαρά τους ενορίτες και δεύτερης γενιάς Στενημαχίτες, αναφέροντας στο κήρυγμά του, την συμμετοχή τους και τον σκοπό της επισκέψεώς τους, στην Θεία Λειτουργία. Εκ μέρους του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς και του Συλλόγου Στενημαχιτών Κιλκίς «Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ» αντιφώνησε ο π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης ο οποίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για την φιλοξενία του, του δώρισε μία εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου εις ανάμνηση της επισκέψεώς και του παρέδωσε προσκλητήρια επιστολή του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας κυρού Αποστόλου για συμμετοχή του στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 25 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την ημέρα θα εορτασθούν τα 50 χρόνια λειτουργικής και ενοριακής ζωής του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς.