Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 9:52:34 μμ
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 15:29

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης επισκέφτηκε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου είχε συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Τσιότρα, με θέμα την εξέλιξη του κυβερνητικού έργου στους τομείς της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής και ιδιαίτερα την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2013.
«Σήμερα είχα την ευκαιρία κατά τη συνεργασία μου με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να διαπιστώσω από πρώτο χέρι το ιδιαίτερο θετικό έργο το οποίο έχει επιτευχτεί, στο πλαίσιο και του ρόλου μου ως επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου των Περιφερειαρχών της Μακεδονίας και της Θράκης. Εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας κυρίως σε ζητήματα που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής. Είναι  ιδιαίτερα θετικό ότι μέσα από το ΕΣΠΑ έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για έργα ύψους 4,7 δις. Ευρώ στην κεντρική Μακεδονία.


Έργα ύψους 2 δις ευρώ έχουν ήδη προκηρυχθεί και  έργα ύψους άνω των 550 εκατομμυρίων ευρώ έχουν ήδη ενταχθεί. Αυτά αφορούν βασικές υποδομές και με αυτό τον τρόπο γίνεται πράξη η περιφερειακή ανάπτυξη που είναι από τα κυρία ζητούμενα της κυβέρνησης Καραμανλή. Στον τομέα της ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επίσης έχουν γίνει σημαντικά βήματα.
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με την ενίσχυση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με 400 εκατομμύρια ευρώ, πολλά περισσότερα από όσα είχαν επενδυθεί και εκχωρηθεί στους ΟΤΑ με το παλιό πρόγραμμα που ήταν και μεγαλύτερης διάρκειας, το τότε ΕΠΤΑ. Επίσης πολύ σημαντικό στοιχειό όσον αφορά την ενίσχυση των ΟΤΑ μέσα από το ΘΗΣΕΑ είναι από την μια πλευρά η απολυτή διαφάνεια μέσα από την οποία λειτούργει το πρόγραμμα και βεβαίως η κατανομή των πόρων με αντικειμενικά κριτήρια.
Στον τομέα του περιβάλλοντος που είναι ζωτικής σημασίας για να μπορέσουμε να επιτύχουμε το ζητούμενο στόχο της αειφόρου ανάπτυξης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ένας μεγάλος αριθμός χωματερών, πάνω από 500, έχουν ουσιαστικά εξουδετερωθεί χάρη στην πολίτικη που εκπονήθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ένας πολύ μικρός αριθμός απομένει και αυτό δείχνει και την αποτελεσματικότητα και την πολιτική βούληση για να βελτιωθεί το περιβάλλον.
Παράλληλα έγιναν  έργα ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ στο περιαστικό δασός του Σεΐχ Σου. Αντιπλημμυρικά έργα από την μια πλευρά, αλλά και έργα αντιπυρικής προστασίας του δασούς.
Τέλος, κάναμε μια συζήτηση σχετικά με το πώς μπορούμε να προετοιμάσουμε την Μακεδονία, την Κεντρική Μακεδονία για την εισαγωγή της στη νέα εποχή, στη νέα ψηφιακή εποχή οπού οι νέες τεχνολογίες θα παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρολό, τόσο όσον αφόρα την ανάπτυξη της περιοχής μας, όσο και για τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας. Είναι  μια συζήτηση αυτή που θα την εξαντλήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα».