Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 2:49:49 μμ
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 11:30

Γ. Θεοδωρίδης "Δικαιολογημένες οι αυξήσεις"

Ο Δήμαρχος Γαλλικού, Γεώργιος Θεοδωρίδης, με αφορμή τις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Γαλλικού, Στέφανου Μάλγαρη σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, μετά από πρόταση της δημοτικής αρχής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση - απάντηση:
«Σίγουρα, όπως αναφέρει και ο κ. Μάλγαρης η διεθνής συγκυρία είναι ατυχής. Όμως, οι δαπάνες που καλείται να πληρώσει ο δήμος είναι τέτοιες που δεν μπορούμε να τις καλύψουμε. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε το γεγονός ότι τα τέλη είναι ανταποδοτικά.
Το τέλος καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ήταν 0,44 το τ.μ. και έγινε 0,58 το τ.μ. (διαφορά 0,14). Ο φόρος φωτισμού ήταν 0,07/τ.μ. και έγινε 0,10/τ.μ. (διαφορά 0,03), ενώ το τέλος νεκροταφείων από 3 ευρώ ανά οικογένεια έγινε 5 ευρώ. Εδώ να επισημανθεί ότι στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, τα τέλη είχαν να αναπροσαρμοστούν από το 1999. 
Το τέλος αποχέτευσης-μεταφοράς οικιακών λυμάτων με το βυτιοφόρο όχημα του δήμου στον ΧΥΤΑ του Κιλκίς, αναπροσαρμόστηκε από τα 45 στα 60 ευρώ. Και πάλι όμως η διαφορά από τους ιδιώτες είναι ήδη πολύ μεγάλη. Εδώ αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι του χρόνου, σύμφωνα με το τελικό κόστος που προβλέπει το 1ο Διαχειριστικό σενάριο, ο Δήμος Γαλλικού για τη λειτουργία του ΦΟΣΔΑ, την αποκατάσταση και τη λειτουργία του υφιστάμενου ΧΥΤΑ Κιλκίς, θα κληθεί να πληρώσει κοντά στα  60.000 ευρώ, τη στιγμή που για το 2008 έχει πληρώσει για τα σκουπίδια μέχρι τώρα περίπου 14.000!
Τα οικονομικά «μέτωπα» όπως αντιλαμβάνεται κανείς είναι πολλά και ανοικτά και απαιτούν να ανταπεξέλθουμε γρήγορα.
Οι αυξήσεις, που θα ισχύσουν από το 2009, δεν είναι τόσο αδικαιολόγητες και ηχηρές, όσο θέλει να τις παρουσιάζει ο κ. Μάλγαρης. Για παράδειγμα για μια οικία 100τ.μ. η αύξηση από τα τέλη θα είναι της τάξεως των 20 ευρώ το χρόνο, ποσό αρκετά μικρό για τον ετήσιο οικογενειακό προϋπολογισμό.
Και σε ότι αφορά, τα κατά 200.000 ευρώ αυξημένα έσοδα, που προβλέπονται για το  Δήμο για το 2009, το 50% εξ αυτών θα προκύψει από τα εργοστάσια και τις βιομηχανίες, ενώ το υπόλοιπο από τα νοικοκυριά. Δεν μπορεί ο κ. Μάλγαρης να επικαλείται το συμφέρον των δημοτών, τη στιγμή που το 2004, όταν ήταν Δήμαρχος, μείωνε τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τα εργοστάσια και άφηνε σταθερά τα τέλη στους πολίτες του δήμου. Γιατί τότε δεν σκέφτηκε τους δημότες του;.
Ίσως ο κ. Μάλγαρης θα έπρεπε πρώτα να σημαδεύει και μετά να πυροβολεί, γιατί πρώτα και κύρια εκθέτει τον εαυτό του.»