Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, 3:42:09 πμ
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2008 06:57

Για την αναδάσωση - ανάπλαση του Λόφου δεσμεύτηκε ο Κ. Κιλτίδης

 Με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Κ. Κιλτίδη συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς.
Όπως είναι ευνόητο ο διάλογος στο συμβούλιο περιστράφηκε στα μείζονα θέματα του δήμου όπως το Δικαστικό Μέγαρο, την αναδάσωση - ανάπλαση του Λόφου Αγίου Γεωργίου κ.α.
Για το Δικαστικό ο κ. Κιλτίδης ενημέρωσε ήδη για τη δυνατότητα παραχώρησης ολόκληρου του οικοπέδου της μεραρχίας, ύστερα από διαβουλεύσεις του με τον υφυπουργό Άμυνας κ. Τασούλα. Στο οικόπεδο αυτό, όπως καταγράφουμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας είναι ευχερής η κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, του 3ου Λυκείου και των ΚΤΕΛ.
Ο Δήμαρχος Δημ. Τερζίδης αφού ευχαρίστησε τον κ. Κιλτίδη για τη συμβολή του στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων όπως η έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων, η λειτουργία του κτηνιατρικού εργαστηρίου Καστανιών, η δρομολόγηση της κατασκευής του κτηρίου ΤΕΙ και η ομαλή εφαρμογή του προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα, παρέδωσε υπόμνημα και ανέπτυξε τόσο τα θέματα που απαιτείται παρέμβαση για το ξεμπλοκάρισμά τους, όσο και για τις διεκδικήσεις του δήμου.
Ειδικότερα ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στα εκκρεμή ζητήματα του δήμου που αναφέρονται στα δημοτικά οικόπεδα, την παραχώρηση του στρατοπέδου Καραγιαννοπούλου (μεραρχίας), το κλειστό κολυμβητήριο, τη συντήρηση και αναβάθμιση των κερκίδων, την ολοκλήρωση του δημοτικού αθλητικού κέντρου, τις προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο πολιτισμού, το κέντρο πληροφόρησης νέων και τους σχολικούς φύλακες.

Οι διεκδικήσεις
Ο κ.Δήμαρχος στη συνέχεια ανέπτυξε τις διεκδικήσεις του δήμου, ως εξής:

Περιμετρικός
δρόμος
Ο Δήμος Κιλκίς διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη για την κατασκευή του περιμετρικού δρόμου του Κιλκίς. Είναι ένα σημαντικό έργο για τη λειτουργία της πόλης, που προορίζεται να απορροφήσει το κυκλοφοριακό φορτίο των διερχόμενων οχημάτων των οικισμών και των απορριμματοφόρων επτά δήμων της επαρχίας Κιλκίς με προορισμό το ΧΥΤΑ της 2ης διαχειριστικής ενότητας, απαλλάσσοντας την πόλη από έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Ο συνολικός απαιτούμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 9.278.638 ευρώ (6.938638 ευρώ για την κατασκευή + 2.340.000 ευρώ για την απαλλοτρίωση).

Αυστροελληνική
αποθήκη
Ο Δήμος Κιλκίς διαθέτει ολοκληρωμένη μελέτη για την ανακατασκευή και αξιοποίηση της καπναποθήκης για πολιτιστικούς σκοπούς συνολικής προϋπολογιστικής δαπάνης 2.498.893,65 ευρώ. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να ενοικιάζουμε 5 ακριβούς χώρους στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς, όπου στεγάζονται 14 τμήματα καλλιτεχνικής παιδείας με 750 περίπου παιδιά. Υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης του εν λόγω έργου μέσω του προγράμματος “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” του ΥΠΠΟ η οποία τελικά απερρίφθη.
- Την ανέγερση ενός (1) Λυκείου.
- Την ανέγερση δύο (2) Δημοτικών.
- Την ανέγερση τριών (3) Νηπιαγωγείων.
- Την κατασκευή έργων αναψυχής και αθλητικών στο λόφο του Αγίου Γεωργίου Κιλκίς.
- Την κατασκευή έργων αναψυχής και αθλητικών στα περιαστικά δάση του δήμου Κιλκίς.
- Την ανέγερση νέου βρεφονηπιακού Σταθμού.
- Διαχειριστική μελέτη ανάπλασης, προστασίας και ανάδειξης Γαλλικού ποταμού. Με το έργο αυτό θα εξυπηρετούνται πέντε Δήμοι (Κρούσια, Κιλκίς, Γαλλικού, Καλλιθέα, Εχέδωρος).
Μελέτες δρομων:
- Κιλκίς-Λεβεντοχώρι-Μεσιανό-Π. Γυναικόκαστρο
- Παλιός Εθνικός Δρόμος
- Κιλκίς-Άνω Ποταμιά-Κάτω Ποταμιά-Ακροποταμιά-Λαοδικηνό.


 Αναδάσωση
του Λόφου
Κι αν για την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου στο οικόπεδο Καραγιαννοπούλου ήταν γνωστές οι θέσεις Κιλτίδη, αίσθηση προκάλεσε η συναίνεσή του στο αίτημα του Δημάρχου Δ. Τερζίδη να χρηματοδοτήσει ως αρμόδιος Υφυπουργός τα έργα ανάπλασης και αναδάσωσης του Λόφου του Αγίου Γεωργίου.
Για τα έργα αυτά μάλιστα υφίστανται από ετών έτοιμες μελέτες και απομένει να γίνει πραγματικότητα το όνειρο δεκαετιών. Ο Δήμαρχος Δ. Τερζίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι παπούδες μας κατάφεραν να δεντροφυτέψουν ένα τμήμα του λόφου. Εμείς και οι πατεράδες μας δεν κάναμε τίποτα. Έχουμε χρέος λοιπόν να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε τη δεντροφύτευση του λόγου του Αγ. Γεωργίου».
Για την εκτέλεση των έργων αναδάσωσης και ανάπλασης θα απαιτηθεί δαπάνη που θα αγγίξει τα 3 εκατ. ευρώ . Η αναδάσωση θα γίνει σε έκταση 530 στρεμμάτων με κωνοφόρα (κέδροι, κυπαρίσια, πεύκα, τούγιες) και πλατύφυλλα (ακακίες, δρυς, ιπποκαστανιές, σφένδαμοι) δέντρα και θάμνους (δάφνες, λυγαριές, πυράκνθους).
Φυσικά θα γίνει εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης ενώ θα τοποθετηθούν παγκάκια και τραπέζια εξοχής, θα διαμορφωθούν χώροι θέασης κ.α.
Επιπρόσθετα προβλέπται σύμφωνα με έτοιμη μελέτη η ανάπλαση - αναβάθμιση της περιοχής γυρω από το σπήλαιο Κιλκίς με πλακοστρώσεις, μονοπάτια, κιόσκια, θέσεις θέας κ.α.