Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023, 2:37:51 πμ
Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2023 09:07

Η Αγωνιστική Συσπείρωση των Εκπαιδευτικών καλεί σε απεργία στις 21/9

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Την ώρα που…

… ο λαός στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα και η φτώχεια ήδη θερίζει τους κατοίκους της.

… στον Έβρο, στη Φθιώτιδα, στη Δυτική Αττική, στη Ρόδο είναι ακόμα ανοιχτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

… τα σχολεία στο Κιλκίς και την Παιονία, όπως και σε όλη τη χώρα, έχουν ξεκινήσει με 10άδες ελλείψεις εκπαιδευτικών γενικής και ειδικής αγωγής, με τη χρηματοδότηση των σχολείων να παραμένει και φέτος μειωμένη, με το προσωπικό καθαριότητας να πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να διατηρεί καθαρές τις τάξεις, με τη σχολική στέγη να είναι άγνωστο αν θα «αντέξει» σε περίπτωση σεισμού, πλημμύρας ή πυρκαγιάς, οι αναγκαίες εργασίες επισκευών και συντηρήσεων να προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, και ακόμα να μην έχουν κατασκευαστεί νέα σύγχρονα σχολεία.

Η κυβέρνηση κυνικά και ξεδιάντροπα φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα, που είναι χειρότερο ακόμα και από αυτό της διαβούλευσης, με στόχο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Το νομοσχέδιο νομιμοποιεί τη δουλειά ήλιο με ήλιο και γιγαντώνει την «ευελιξία», ενώ ποινικοποιεί την απεργία και τη συνδικαλιστική δράση. Συγκεκριμένα προβλέπει κατάργηση του 5ήμερου και το 8ωρου, το «δικαίωμα» στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους 13 ώρες την ημέρα και 78 ώρες την εβδομάδα, φέρνει τις «συμβάσεις μηδενικού ωραρίου», σύμφωνα με Οδηγίες της ΕΕ. Περιλαμβάνει την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων, της παραγωγής και εμφιάλωσης νερού και αναψυκτικών, κατ’ απαίτηση των εργοδοτών όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση. Προβλέπει να στέλνεται στο δικαστήριο όποιος αγωνίζεται και διαμαρτύρεται, ομολογώντας τελικά ότι οι αγώνες και οι απεργίες ενοχλούν κράτος και εργοδοσία και είναι το ισχυρό όπλο των εργαζόμενων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο αυτό φέρνει έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Σμπαραλιάζει τις ζωές των συζύγων, των παιδιών μας, των φίλων μας, των μαθητών μας, οι οποίοι το μόνο που θα κάνουν είναι να δουλεύουν και να κοιμούνται μέχρι να μην αντέχουν άλλο.

Την ίδια στιγμή, όμως, χτυπάει και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο δημόσιο, στην εκπαίδευση. Πέρα από τους νέους περιορισμούς στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, ανοίγει το δρόμο ώστε…

… Να μπορεί να έχει αναπληρωτές μιας χρήσης, εκπαιδευτικούς stand by (όπως γίνεται σε χώρες της ΕΕ, την Αγγλία, τη Γαλλία κ.α.), που κάθε μέρα, ανάλογα με το κενό που προκύπτει να αλλάζουν σχολικό και εργασιακό περιβάλλον. Και αν δεν υπάρχει κενό να καλυφθεί να μην υπάρχει ούτε μεροκάματο.

….Να μπορεί να κρατάει έναν εκπαιδευτικό, μόνιμο και αναπληρωτή, από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:00 μ.μ. στο σχολείο, αν αυτό απαιτείται για να λειτουργήσει ο πρωινός κύκλος και το ολοήμερο, σε περίπτωση που λείπουν εκπαιδευτικοί.

….Με άλλα λόγια, σε συνδυασμό με όλο το αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό οπλοστάσιο των τελευταίων 12 ετών, η επέκταση της ελαστικής εργασίας και των αναπληρωτών είναι προ των πυλών, οι 3μηνες συμβάσεις (της περιόδου του covid) μπορούν να γίνουν 2μηνες, μηνιαίες ακόμα και μιας ημέρας, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών ακόμα και από τη μία άκρη της περιφέρειας στην άλλη είναι πολύ πιθανή και θα γίνεται και με τη βούλα του νόμου.

Αυτές τις συνθήκες εργασίας επιτάσσει εξάλλου το αυτόνομο και κατηγοριοποιημένο σχολείο, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δυο δεκαετίες και η αξιολόγηση.

Αυτός ο σύγχρονος εργασιακός μεσαίωνας που μας επιφυλάσσουν, ο οποίος θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο τη ζωή και την υγεία μας, αλλά και στους ίδιους τους μαθητές μας και το παιδαγωγικό μας έργο, συναντιέται με τα συντρίμμια στις ζωές των πολλών, έχοντας κοινό υπόβαθρο τα κέρδη των λίγων, και ενός κράτους που είναι σταθερά εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους, το λαό και τα παιδιά του. Η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι η απόλυτη προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης όπως και κάθε αστικής κυβέρνησης. Αυτή γεννά τα Τέμπη, τη Δαδιά, τη Θεσσαλία, τους δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς, τη φτώχεια και την ακρίβεια που κατατρώει τις ζωές μας.

Με αυτή τη βαρβαρότητα, με αυτό το προμελετημένο έγκλημα δεν θα συμβιβαστούμε. Θα αναμετρηθούμε τώρα! Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.

Γι’ αυτό η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη: Ανυποχώρητος αγώνας για όλα όσα έχουμε ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές μας.

Μαζί με το καθήκον της οργάνωσης της αλληλεγγύης στους πληγέντες στη Θεσσαλία να οργανωθεί η αντίσταση και ο Απεργιακός Ξεσηκωμός:

  • Για να παρθούν άμεσα μέτρα επιβίωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας.
  • Για να μην ξεχαστεί αυτό το νέο έγκλημα που ήδη μετρά 16 δολοφονημένους και άγνωστο αριθμό αγνοουμένων. Ε.Ε. – κυβέρνηση – δήμαρχοι και περιφερειάρχες – οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την ευθύνη.
  • Για να μην περάσει το νέο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης.
  • Για ΣΣΕ που θα εξασφαλίζει γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα.
  • Για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
  • Για να καλυφθούν τώρα όλα τα πραγματικά κενά στα σχολεία.
  • Για ουσιαστική στήριξη των αναπληρωτών στα ζητήματα μετακίνησης, στέγασης, σίτισης κτλ.
  • Για άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και την υγιεινή των σχολικών υποδομών. Άμεσο αντισεισμικό έλεγχο των σχολείων. Έκδοση όλων των απαραίτητων πιστοποιητικών ασφάλειας και καταλληλόλητας (αντισεισμική θωράκιση, πυρασφάλειας, έλεγχος ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κ.τ.λ.) με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης.

Μπαίνουμε όλοι και όλες μπροστά για να στείλουμε στον αγύριστο τα αντεργατικά τους σχέδια, την εγκληματική πολιτικής τους!

 Την Πέμπτη 21/9 να σημάνει ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Όλοι και όλες στην Απεργιακή Συγκέντρωση των Σωματείων

Πλατεία Ειρήνης – Κιλκίς – 10:30 π.μ.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών