Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024, 6:43:08 μμ
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2009 14:01

Η Γουμένισσα και το ΚΚΕ αποχαιρέτησαν τον Χρ. Τζάτζο

«Σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του αγωνιστή του λαϊκού κινήματος της Ελλάδας, του αταλάντευτου κομμουνιστή Χριστόφορου Τζάτζου. Ο σύντροφος Χριστόφορος Τζάτζος γεννήθηκε το 1920 στην Αν. Θράκη από γονείς φτωχούς αγρότες, που εγκαταστάθηκαν μετά την Μικρασιατική καταστροφή στον Εύρωπο Παιονίας Κιλκίς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Επιτροπής Περιοχής της Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας  του ΚΚΕ για το θάνατο του Χριστόφορου Τζάτζου, ο οποίος κατοικούσε στη Γουμένισσα και ήταν υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στο νομό Κιλκίς.
«Το 1940 εισάγεται στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τον Νοέμβρη του 1942, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ.
Το 1944 ύστερα από μπλόκα που έκαναν οι Γερμανοί με τους ντόπιους συνεργάτες τους στην φοιτητική λέσχη φεύγει απ’ την Θεσσαλονίκη και έρχεται στο χωριό του τον Εύρωπο όπου συνδέεται με την ΕΑΜική οργάνωση του Κιλκίς και δουλεύει στην αρχή στην ΕΠΟΝ σαν Γραμματέας της Επαρχιακής Επιτροπής Παιονοίας και αργότερα σαν μέλος της Ν.Ε. του ΕΑΜ.
Το 1945 γίνεται μέλος του ΚΚΕ και την άνοιξη του ιδίου έτους  συλλαμβάνεται  από την τότε εθνοφυλακή και κρατήθηκε για πάνω από ένα μήνα στην Γουμένισσα. Ξαναπιάστηκε τον Οκτώβρη του 1946 και μεταφέρθηκε με άλλους συγκατηγορούμενους του στην Θεσσαλονίκη όπου βασανίστηκε.
Τον Γενάρη του 1947 έως και τον Απρίλη του 1949 εξορίζεται στον Μούδρο της Λήμνου, στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του 1951 στην Ικαρία, απ’ όπου μεταφέρεται στην Μακρόνησο για δέκα μήνες. Ακολούθως μεταφέρεται στον Αϊ Στράτη, απ’ όπου απολύεται τον Ιούλη του 1962. 
Επιστρέφοντας, από την πολύχρονη εξορία, εντάσσεται στις γραμμές της ΕΔΑ και μέχρι τον Φλεβάρη του 1963 αγωνίζεται στην οργάνωση της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια γυρίζει στο Κιλκίς και αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γραμματέα της Ν.Ε. ΕΔΑ.
Η χούντα των συνταγματαρχών της «21ης Απρίλη 1967»  τον συλλαμβάνει, και τον εξορίζει στην Λέρο, όπου παραμένει μέχρι την διάλυση του στρατοπέδου το 1972.
Με την πτώση της δικτατορίας τον Ιούλη του 1974 και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ  σαν γραμματέας της Ν.Ε. Κιλκίς του ΚΚΕ αγωνίζεται για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων του  Κόμματος.
Μετά το 1975 ανέλαβε νέα αποστολή σαν υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου της «Σύγχρονης Εποχής» στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του 1987 που συνταξιοδοτήθηκε.
Ο σ. Χριστόφορος εξακολούθησε, μέχρι την τελευταία του πνοή, να συμμετέχει ενεργά και δραστήρια στους αγώνες του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος».
Η κηδεία του Χ. Τζάτζου έγινε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη Γουμένισσα.