Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024, 3:21:27 πμ
Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 09:24

Η Λιάνα Κανέλλη θα παρουσιάσει το βιβλίο της στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς

Στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη, θα επισκεφθεί το Κιλκίς η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ.

Με αφορμή την επίσκεψή της, η ΚΟ Κιλκίς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ - Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΣΛ. ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ». Η παρουσίαση του βιβλίου από την ίδια θα γίνει την Κυριακή 12 Μαΐου και θα ξεκινήσει στις 7μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς και από τις 6μμ η Λιάνα Κανέλλη θα υπογράφει το βιβλίο της.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον πόλεμο και τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία και είκοσι χρόνια μετά από τη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η για πρώτη φορά απόδοση και δημοσίευση στα ελληνικά, ολόκληρης της κατάθεσης της Λιάνας Κανέλλη σε αυτήν, έχει αποδέκτες όλους εκείνους που δεν ξεχάσανε και όλους εκείνους που δεν ξέρουν και αποζητούν να μάθουν την αλήθεια.

Όσους πάλεψαν και συνεχίζουν να παλεύουν για την ειρήνη μέσα από το δρόμο της αντιπαράθεσης με τον καπιταλισμό, που κυοφορεί και γεννά τον πόλεμο.

Η παρούσα έκδοση, προσφέρει μια καλή. αλλά εξαιρετικά πικρή γεύση τι σημαίνει ιμπεριαλιστικό δίκαιο, Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, Δικαστήριο της Χάγης. Κατά πόσο και για ποιον προσφέρουν “δικαιοσύνη” επιλύουν ζητήμα και από πια σκοπιά.

Εκείνη την χρονική περίοδο και ευρύτερα  από την αρχή της δεκαετίας του 90΄, μόνο το ΚΚΕ, στη χώρα μας, προειδοποίησε, για το τι μέλλονταν να έρθει. Προειδοποίησε για έναν νέο γύρο διαδοχικών πολέμων εξ αιτίας προυπαρχουσών ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων αλλά και εξ αιτίας των νέων αναδυόμενων ανταγωνισμών με επίκεντρο την διανομή των νέων αγορών που άρχισαν να διαμορφώνονται στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Ένας νέος γύρος αιματηρών, βάρβαρων πολέμων για το ποια καπιταλιστικά κράτη θα διατηρούσαν ή θα διεκδικούσαν την πρωτοκαθεδρία, ηγετικές θέσεις στη παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Αυτός ο γύρος αναμετρήσεων “καίει” μήνες το λαό της Παλαιστίνης, πάνω από δύο χρόνια της Ουκρανίας, και όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε κλιμάκωση με υπαρκτό το ενδεχόμενο γενίκευσης του.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που με πολιτική σταθερότητα και πράξεις, κατήγγειλε τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τη συμμετοχή της Ελλάδας, με αποφάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, τη συναίνεση της ΝΔ, που έδιναν "Γη και ύδωρ" στο ΝΑΤΟ.

Στην ίδια ρότα και το  τότε κόμμα του Συνασπισμού, που έπαιρνε μια ενδιάμεση υποκριτική θέση, έλεγε όχι στον πόλεμο ενώ αναγνώριζε το ιμπεριαλιστικό ψέμα περί εθνοκάθαρσης.

 Το ΚΚΕ, γνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων, αξιοποίησε το συνταγματικό άρθρο που πρόβλεπε ότι η διέλευση ξένων στρατευμάτων έπρεπε να επικυρωθεί από την βουλή. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε μια τέτοια συζήτηση στη βουλή, και σήμερα εμφανίζεται  ως το κόμμα παράδειγμα σεβασμού του Συντάγματος, πιστού οπαδού της δημοκρατικής συμπεριφοράς (...)

Την ίδια μέρα, που ξεκίνησε ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας στο πρωτοσέλιδο του "Ριζοσπάστη" γράφονταν: "Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ δεν ταιριάζει σε κανένα Ελληνόπουλο!". Ηταν ή έναρξη μιας μεγάλης πρωτοβουλίας κομματικής δράσης αλλά και συμβολής στην ανάπτυξη τεράστιων κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα λαού, νεολαίας.

Καλούμε το λαό του Κιλκίς, κάθε προοδευτικό άνθρωπο που αγωνιά για τις εξελίξεις που μυρίζουν μπαρούτι, στις 9 Ιούνη να ψηφίσει ΚΚΕ, στέλνοντας  μήνυμα ενάντια στην πολεμοκάπηλη ΕΕ,  ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Να σταθεί  με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, παλεύοντας για την φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών

Βαδίζουμε  στο δρόμο της ανατροπής της αστικής πολιτικής εξουσίας, για την εργατική εξουσία του λαού. Η μάχη των Ευρωεκλογών, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ , μπορεί να δώσει  νέα δύναμη στο κίνημα κατά του ιμπεριαλιστικού πόλεμου, ενάντια στην ιμπεριαλιστική άρα μιλιταριστική και πολεμοκάπηλη ΕΕ. Στις 9 Ιούνη αυτό το μήνυμα μπορεί να το εκφράσει μόνο το ΚΚΕ.