Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 5:40:00 πμ
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009 06:20

Ικανοποίηση εκδοτών για την τροπολογία

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων «εκφράζει την ικανοποίησή της για την ψήφιση χθες στην Ολομέλεια της Βουλής της τροπολογίας για τις διευκρινήσεις στα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι εφημερίδες της Περιφέρειας, προκειμένου να πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου 3548/07, για να έχουν το δικαίωμα των κρατικών δημοσιεύσεων.


Διασφαλίζεται έτσι το πρώτο θεσμικό πλαίσιο για τον Περιφερειακό Τύπο που οδηγεί στην ορθή κατεύθυνση της περαιτέρω ισχυροποίησης του ρόλου του, με τον καθορισμό μιας σειράς αναγκαίων κριτηρίων  που θωρακίζουν τις υγιείς επιχειρήσεις ακόμα περισσότερο με την εφαρμογή του νέου Νόμου.
Ωστόσο παρά τις ξεκάθαρες προθέσεις και τον ειλικρινή διάλογο μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας παρατηρήθηκαν διαφόρων ειδών αποπροσανατολιστικές απόψεις που ξεπέρασαν τα ανεκτά όρια της ευπρέπειας προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά παρ’ ότι υποτίθεται πως διατυπώνονταν από «υπεύθυνα» πρόσωπα που συμμετέχουν θεσμικά στο πολύπαθο οικοδόμημα των ελληνικών Μ.Μ.Ε.
Άγνοια Νόμου (;) και του περιεχομένου της τροπολογίας ή εξυπηρέτηση άνομων συμφερόντων με στόχο να βλάψουν τον Τύπο της Περιφέρειας είναι ένα ερώτημα που «οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» φυσικά γνωρίζουν την απάντησή του καλά και ευτυχώς που η Βουλή των Ελλήνων, έστω και κατά πλειοψηφία, δεν παρασύρθηκε από τις άναρθρες και επικίνδυνες στην παρούσα φάση κραυγές, υιοθετώντας τις θέσεις της Ε.Ι.Η.Ε.Ε., που επέδειξε υπεύθυνη στάση επιζητώντας την εφαρμογή επιτέλους του Νόμου.
Προφανώς οι επί σειρά ετών αδρανούντες και επιζήμιοι με τις ενέργειές τους αυτόκλητοι υπερασπιστές των περιφερειακών εφημερίδων, που ενεφανίσθησαν συντονισμένα το τελευταίο διάστημα, αποσκοπούσαν στη διαιώνιση της αναρχίας στο τοπίο του ελληνικού Τύπου και την παραπομπή του Νόμου 3548 στους Καλένδες.
Δυστυχώς, τον ολισθηρό δρόμο του καταγγελτικού λόγου με παραπλανητικά επιχειρήματα υπέδειξαν πρόσωπα που κινούνται στον εκδοτικό χώρο των Μ.Μ.Ε. της περιφέρειας, αγωνιώντας προφανώς περισσότερο για το δικό τους προσωπικό μέλλον από το μέλλον συνολικά του κλάδου, παρασύροντας και τις επαρχιακές δημοσιογραφικές Ενώσεις που δημιούργησαν με τη σειρά τους το σαθρό υπόβαθρο παρεμβάσεων για απόσυρση της τροπολογίας και μη εφαρμογής του Νόμου!
Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, ως γνήσιος και αληθινός εκφραστής του Τύπου της Περιφέρειας, εκπροσωπώντας επί 52 συνεχή χρόνια την ισχυρή πλειοψηφία των εκδοτών της Περιφέρειας, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για επιπλέον βελτιώσεις του θεσμικού πλαισίου που πρέπει να διέπει τις περιφερειακές εφημερίδες με περαιτέρω καινοτόμες προτάσεις, που θα λάβουν την τελική τους μορφή μετά από τη Γενική μας Συνέλευση της 21ης Φεβρουαρίου και καλεί την ηγεσία του υπουργείου να σταθεί αρωγός στη συνεχιζόμενη προσπάθεια βελτίωσης των περιφερειακών εφημερίδων.
Η σύγχρονη πραγματικότητα απαιτεί τόλμη και θάρρος, ιδίως όμως γνώση του αντικειμένου που διαθέτουν οι ίδιοι οι εκδότες της Περιφέρειας, που αποτελούν τον βασικό εγγυητή για περαιτέρω ανάπτυξη του Περιφερειακού Τύπου, παρότι διαβιούν χρόνια τώρα σ’ ένα νοσηρό κατεστημένο όσον αφορά κυρίως την κατανομή της κρατικής διαφήμισης.
Επιτέλους, ήρθε η ώρα άπαντες να σταθούν με παρρησία και ειλικρίνεια απέναντι στην πρόκληση της διαφάνειας, στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και της δίκαιης αντιμετώπισης των Περιφερειακών εφημερίδων, που ενημερώνουν υπεύθυνα και έγκυρα τους πολίτες της Περιφέρειας».