Quantcast
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023, 8:48:28 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2008 15:06

Ικανοποίηση στα Κρούσια από τις δεσμεύσεις Κιλτίδη

«Την πλήρη ικανοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κρουσσών προκάλεσε η παρουσία και οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Κρουσσών.
«Ο κ. Κιλτίδης ανταποκρίθηκε σε πρόσκληση του δημάρχου Νεόφυτου Παπαδόπουλου και παραβρέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κρουσσών της Δευτέρας 9 Ιουνίου. Την παρουσία του κ. υφυπουργού χαιρέτησε τόσο η δημοτική αρχή όσο και
Από τον δήμαρχο Ν. Παπαδόπουλο ετέθησαν υπόψη του κ. Κιλτίδη τα βασικά σημεία του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου που έχει εκπονήσει ο δήμος για την ανάπτυξη της περιοχής. Μια αναπτυξιακή προσπάθεια, που σε πολλά σημεία της αφορά στην ανάπτυξη όλου του νομού.

Τα αιτήματα
Το υπόμνημα με τα αιτήματα του δήμου περιέχει επτά βασικά σημεία.
1. Βιωσιμότητα του Βοτανικού Κήπου με ουσιαστική συμμετοχή του δήμου Κρουσσών στον υπό διαμόρφωση Φορέα Διαχείρισης. Ο δήμος ζητεί την παραχώρηση από το κράτος έκτασης 17,5 στρεμμάτων (έναντι Βοτανικού Κήπου) με σκοπό την κατασκευή ξενώνα και χώρου εστίασης-αναψυχής των επισκεπτών.
2. Διευθέτηση και ασφαλτόστρωση του υπάρχοντος δρόμου που συνδέει την περιοχή της Ποντοκερασιάς με την αντίστοιχη του Λιθοτόπου-Κερκίνης. Το θέμα αυτό, ως γνωστόν τέθηκε και στην πρόσφατη διανομαρχιακή συνάντηση στο δημαρχείο Κερκίνης παρουσία του κ. Κιλτίδη.
3. Κατασκευή Κέντρου Υγείας σε περιοχή μεταξύ Τερπύλλου-Διποτάμου. Το έργο θεωρείται αναγκαίο και επείγον από τη δημοτική αρχή λόγω της γήρανσης του πληθυσμού του δήμου. Το Κέντρο Υγείας αποτελεί παλαιότερη δέσμευση του κ. Κιλτίδη.
4. Κατασκευή 7 μικρών φραγμάτων σε επιλεγμένες ήδη περιοχές του δήμου. Τα φράγματα θα είναι χωμάτινα και θα κατασκευασθούν από τις δασικές υπηρεσίες με εγκεκριμένο ήδη κονδύλιο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
5. Κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην Τέρπυλλο για τα οποία ήδη υπάρχει μελέτη.
6. Κατασκευή φράγματος και λιμνοδεξαμενής στην περιοχή Μεταξοχωρίου. Το παλαιό αυτό αίτημα θα έχει τριπλό στόχο: α) Τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζονται του Γαλλικού ποταμού, β) την άρδευση αγροτικών εκτάσεων της περιοχής και γ)_δράσεις τουρισμού και αναψυχής  με κατασκευή της κατάλληλης υποδομής.
Η λιμνοδεξαμενή θα έχει μήκος περίπου 2 χλμ. και πλάτος 500-600 μέτρα. Ο όγκος του νερού που θα συγκροτεί υπολογίζεται στα 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
7. Εγκατάσταση Πυροσβεστικού κλιμακίου στην Τέρπυλλο για την προστασία του μεγάλου δασικού όγκου του δήμου (180.000 στρέμματα).
Από τον δήμαρχο αναφέρθηκε ότι η εγκατάσταση του κλιμακίου έχει δρομολογηθεί με την έγκριση του π. Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Φλωρίδη. Το εμπόδιο που πρέπει να αρθεί είναι η άρνηση του Υπουργείου Οικονομίας για την έγκριση των σχετικών κονδυλίων που αφορούν στην επάνδρωση του κλιμακίου».

Δεσμεύσεις
Κιλτίδη
Αναφερόμενος στα ζητήματα που του ετέθησαν αλλά και στο γενικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης της περιοχής ο κ. Κιλτίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι:
- Διασφαλίζεται η λειτουργία του Βοτανικού Κήπου ο οποίος θα αναβαθμιστεί και θα μετονομαστεί σε Ινστιτούτο Βοτανικού Κήπου έχοντας την υποστήριξη των εργαστηρίων φαρμακευτικών φυτών της Θέρμης.
- Η οδική σύνδεση του δρόμου Ποντοκερασιάς – Λιθοτόπου θα ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
- Το φράγμα Μεταξοχωρίου δε θα κατασκευαστεί στην αρχικά προτεινόμενη θέση αλλά μεταξύ της περιοχής   Τερπύλλου – Μεταξοχωρίου όπου θα γίνει η σχετική μελέτη του έργου.
- Θα κατασκευαστούν επτά μικρά αρδευτικά φράγματα με ευθύνη του Δασαρχείου Κιλκίς.
- Θα προωθηθεί η μελέτη του αντιπλημμυρικού έργου της Τερπύλλου, προϋπολογισμού 130.000ευρώ στο ΥΠΕΧΩΔΕ. Από χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ θα ξεκινήσουν τα έργα ανάπλασης της πλατείας Επταλόφου.  
Ο κ. Κιλτίδης υπογράμμισε ότι η προσωπική του δέσμευση για την ίδρυση Κέντρου Υγείας στην ανατολική πλευρά του Κιλκίς, μεταξύ Διποτάμου – Τερπύλλου λαμβάνει σάρκα και οστά ενώ τέλος κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να έχει ετοιμότητα σε επίπεδο μελετών για τα έργα που θα υλοποιηθούν τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (Ο.Π.Α.Α.Χ).