Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:54:51 πμ
Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 05:42

Ημιτελές, απόμακρο και πανάκριβο

Από καιρό τώρα πιεστικότερες ακούγονταν οι φωνές από τις Μάνδρες. «Έλα να δεις το αθλητικό μας κέντρο που κόστισε κάπου 300.000 ευρώ! Το χρηματοδότησαν από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» τότε που ο Φλωρίδης ήταν υφυπουργός Αθλητισμού. Έλα να δεις που πήγαν τα λεφτά...». Την περασμένη Πέμπτη ζαλώθηκα τη μηχανή και η πρώτη έκπληξη μόλις πλησίασα τον χώρο: Το αθλητικό κέντρο δεν έχει καμιά σχέση με το γήπεδο των Μανδρών. Τα χωρίζει απόσταση 300 μέτρων με το κέντρο δίπλα στην κοίτη του Γαλλικού.
Όρισαν λοιπόν από το Δήμο Γαλλικού μια έκταση κάμποσων στρεμμάτων για να κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου του δήμου.
Και δίπλα στο γήπεδο Μανδρών ξεκίνησαν να δημιουργούν ένα ακόμα γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά με πρόνοια και για στίβο.
Παράλληλα και σε απόσταση 50 μέτρων από τα όρια του γηπέδου έχτισαν ένα κτήριο για να φιλοξενούνται  τα αποδυτήρια των αθλουμένων, ενώ σε παραδίπλα - η άπλα του χώρου είναι εντυπωσιακή- κατασκευάστηκε ένα γήπεδο μπάσκετ.
Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών του δήμου Γαλλικού για τα τρία αυτά έργα έχουν εκταμιευθεί πάνω από 300.00 ευρώ.
Δημοσιεύουμε τις φωτογραφίες από τα παραπάνω έργα για να έχ3ει ο αναγνώστης ιδία άποψη σε όσα θα εκθέσουμε στη συνέχεια.
Το γήπεδο σήμερα είναι κατάλληλο για βοσκή άγριων αλόγων.  Ποδόσφαιρο και οποιοδήποτε άλλο αγώνισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί αφού ούτε χορτάρι υπάρχει, ούτε καν η διαμόρφωση του εδάφους το επιτρέπει. Ο στίβος είναι απλά ιχνηλατημένος. Κάποτε, στα χρόνια που πέρασαν ο εργολάβος πρέπει να έριξε κάποιο υλικό, αλλά ούτε διαμόρφωση έγινε και σήμερα ούτε καν απλό τρέξιμο μπορεί να γίνει, όπως θα έτρεχε κάποιος σε χωμάτινη πίστα. Εμποδίζουν τα αγκάθια που φύτρωσαν καθώς από το 2005 που ξεκίνησαν τα έργα μέχρι σήμερα ποδάρι αθλητή δεν πάτησε στον σύνολο χώρο.
Επομένως από το γήπεδο ή στάδιο, όπως φιλοδοξούσαν να κατασκευάσουν με τον προγραμματισμό του « Ελλάδα 2004» το μόνο έργο που ανταποκρίνεται στον τίτλο του είναι η περίφραξη.
Απέναντι στα 50 μέτρα είναι τα αποδυτήρια. Ένα κτήριο 10 χ 6 μέτρα στο οποίο ο χρόνος τουλάχιστον εξωτερικά άφησε τα σημάδια του ήδη. Παρέλκει να προσθέσουμε ότι πέντε χρόνια μετά την κατασκευή τους ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν.
Δίπλα και εγγύτερα στο εν χρήσει γήπεδο του Μανδραϊκού είναι το γήπεδο μπάσκετ. Αν υπήρχαν αθλητές και ενδιαφερόμενοι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Είναι το μοναδικό έργο από το αθλητικό κέντρο που θα μπορούσε να δοθεί σε χρήση. Επί του παρόντος διέρχονται πρόβατα και λοιπά τετράποδα με εμφανή τα ίχνη της παρουσίας τους στον ασφάλτινο  τάπητα.
Ετούτα τα τρία έργα, όπως τα περιγράψαμε και όπως μπορείτε να τα δείτε από τις ΦΩΤΟ που δημοσιεύουμε. Κόστισαν 300.000 ευρώ και το έργο δεν ολοκληρώθηκε, ούτε παραλήφθηκε επίσημα. Πληροφορίες μας επιμένουν πως για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ακόμα.
Ερώτημα: Αν ήθελαν να πετάξουν από το παράθυρο χρήματα τι χειρότερο μπορούσαν να πράξουν οι αρμόδιοι για το έργο τούτο; Λανθασμένος σχεδιασμός, λανθασμένη χωροθέτηση, προβληματική κατασκευή και μηδαμινό ενδιαφέρον για την χρήση του.
Κατά τα άλλα ευθύνεται πάντα η Αθήνα για τις σπατάλες και την κακοδιαχείριση.
Και για να μην διαβαστούν τα παραπάνω ως υπερβολική κριτική σε ένα έργο σε εξέλιξη: Γιατί τα όποια έργα σε κατασκευάστηκαν συμπληρωματικά και δίπλα στο εν χρήσει γήπεδο του Μανδραϊκού, ώστε και να βελτιωθεί η υποδομή του με στίβο, με κλειστό ενδεχομένως γήπεδο - με 300.000 ευρώ θα μπορούσε να κατασκευαστεί- με γήπεδο μπάσκετ, ώστε το όλο αθλητικό κέντρο να είναι λειτουργικό και να το χαίρονται οι δημότες των Γαλλικού;