Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 4:36:52 μμ
Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2008 13:25

Καιρός να διεκδικήσουμε το δεύτερο τμήμα ΤΕΙ

 Πέρασε από χίλια κύματα, αλλά τουλάχιστον ευτύχησε να «πέσει» σε γρήγορο και συνεπή εργολάβο. Και το κτήριο του ΤΕΙ Κιλκίς ανεγείρεται με ρυθμούς φρενήρεις ώστε η αποπεράτωσή του να θεωρείται βέβαιη και χωρίς δυσμενείς συνέπειες για τα οικονομικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κιλκίς. Είναι εντυπωσιακό, αλλά όσος χρόνος σπαταλήθηκε αδικαιολόγητα ( το έργο εξαγγέλθηκε το 2000) μέχρι να συμφωνήσουν Νομαρχία και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ποιος θα έχει την ευθύνη της ανάθεσης της μελέτης, της προκήρυξης κ.ο.κ, τόσος εξοικονομήθηκε με την ταχεία εκτέλεση των εργασιών, αφότου τον Οκτώβριο του  2007 εγκαταστάθηκε στο εργοτάξιο ο ανάδοχος και ξεκίνησε τις εργασίες..
Το έργο προϋπολογισμού 6.687.045 ευρώ ξεκίνησε μόνον όταν η Νομαρχία υποχρεώθηκε να υπογράψει συμφωνητικό με τον εργολάβο, τον Οκτώβριο του 2007, ότι εφόσον δεν αποπερατώνονταν εντός του 2008, όταν θα έληγε το Γ.Κ.Π.Σ., θα κατέβαλε τα 900.000 ευρώ που προύπολογίστηκαν ότι θα απέμεναν για την ολοκλήρωσή του στη συνέχεια, εκτός συμβατικού χρόνου.
Θυμίζουμε ότι η κατακύρωση της εργολαβίας μετά τη δημοπράτηση του έργου είχε γίνει σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, στο τέλος του 2006, αλλά καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ αναδόχου και διοίκησης του ΤΕΙ.
Στις αρχές του 2007 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κιλκίς για να βοηθήσει στο ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών έλαβε την πολιτική απόφαση να καλύψειθ η ίδια το κόστος του ανολοκλήρωτου τμήματος του έργου, εφόσον εντός του συμβατικού χρόνου δεν είχε επιτευχθεί η αποπεράτωση των εργασιών. Σε υλοποίηση της πολιτικής απόφασης υπεγράφη το συμφωνητικού Νομαρχίας - εργολάβου τον Οκτώβριο του 2007 ώστε να ξεκινήσει ο ανάδοχος τις εργασίες.
Ο Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας, απαντώντας σε ερώτησή μας για την τύχη του συμφωνητικού αυτού δήλωσε « Είχα πει και τότε και επιβεβαιώνομαι από τα γεγονότα ότι η Νομαρχία με την κίνηση εκέινη σκόπευε να ξεμπλοκάρει το έργο και όχι να επιβαρυνθεί. Ήμασταν βέβαιοι πως το έργο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ολοκληρωθεί χωρίς να επιβαρυνθούμε με τις 900.000 ευρώ. Σήμερα είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι και το κτήριο θα είναι έτοιμο σε λίγο καιρό και θα αποπληρωθεί με την εγκεκριμένη πίστωση. Διότι και η ανάδοχος εταιρεία προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά και εφόσον χρειαστεί θα υπάρξει νόμιμη παράταση.».
Το κτήριο λοιπόν σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο. Ιδού λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για να ξεκινήσουν οι …πιέσεις προς την πολιτεία ώστε στις αρχές του χρόνου, όταν συνεδριάζει και αποφασίζει το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΙΤΕ) να εγκρίνει την ίδρυση τουλάχιστον ενός ακόμα από τα δυο πρόσθετα τμήματα που επιδιώκουμε να λειτουργήσουν στο ΤΕΙ Κιλκίς.
Χάσαμε άσκοπα και αδικαιολόγητα πολύ χρόνο στην κατασλευή του κτηρίου. Όσο αναπληρώσουμε με έγκαιρη προετοιμασία της ίδρυσης νέων τμημάτων κέρδος θα είναι.