Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 12:40:17 πμ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:56

«Καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων στην ALUMIL»

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ προς τους Υπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Οικονομίας και Οικονομικών και Μακεδονίας – Θράκης για «καταπάτηση εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων στην ALUMIL».
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές ΚΚΕ, Γιάννης Ζιώγας και Σοφίας Καλαντίδου, αναφέρουν:


«Επικαλούμενοι την «διεθνή κρίση» οι κεφαλαιοκράτες, εκτός από τον πακτωλό χρημάτων και κινήτρων που τους παρέχει η Κυβέρνηση και η Ε.Ε, επιδιώκουν να πετσοκόψουν και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων  (μείωση των ωρών εργασίας, μείωση των αποδοχών κ.α.). Την τακτική αυτή ακολουθεί η ALUMIL, ιδιοκτησίας του προέδρου των βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.
Παρά τη συνεχή, ανοδική κερδοφορία που παρουσιάζει ο όμιλος, πρόσφατα ανακοίνωσε στους εργαζόμενους, ότι θα κληθούν να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας για 6,5 ώρες την ημέρα με μείωση μισθού περίπου 20%, με την απειλή νέων απολύσεων (ήδη έχει απολύσει περίπου 100 εργαζόμενους), καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Αυτή η σκληρή ταξική συμπεριφορά, είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών πολιτικών των κυβερνήσεων, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που εφαρμόζουν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.. Ευθύνες έχει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που συμπλέει μέσα από «κοινωνικούς διαλόγους» στην κατεύθυνση αυτή. Στόχο έχουν τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων για συνεχή αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και μέσα στην κρίση του συστήματος.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, αν θα παρέμβει η Κυβέρνηση ώστε,
-Να σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί της ALUMIL για να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τους επαχθείς εργασιακούς και μισθολογικούς όρους του ιδιοκτήτη.
-Να καταργηθεί κάθε αντεργατική νομοθετική διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους μεγαλοεργοδότες να καταπατούν εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά  δικαιώματα κ.α.».