Quantcast
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, 12:26:13 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2023 13:48

ΚΕΒΕ: Ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης και αξιοποίηση ΑΠΕ τα μηνύματα του Άγι Κοθάλη

Με το βλέμμα στραμμένο στην πράσινη μετάβαση μέσω της ελαχιστοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης και της αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος (ΚΕΒΕ) έδωσε δυναμικό «παρών» στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Απριλίου 2023.

Την ΚΕΒΕ εκπροσώπησε ο κ. Άγις Κοθάλης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Accelerating Green Growth in Built Environment».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοθάλης, τόνισε πως το 40% της ενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη σήμερα οφείλεται στα κτίρια, και κυρίως στη θέρμανση και την ψύξη τους. Η πράσινη μετάβαση του κτηριακού τομέα επικεντρώνεται στην ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης των ίδιων των κτηρίων και στα υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή τους και κατά επέκταση στην ενέργεια που καταναλώνεται κατά την παραγωγή των δομικών υλικών. Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, κατά τη διαδικασία της παραγωγής των υλικών, είναι κομβικής σημασίας. Όπως σημείωσε: «Αναγνωρίζοντας τη σημασία της αξιοποίησης των ΑΠΕ, στην ΚΕΒΕ επενδύουμε συστηματικά από τις αρχές του 2000 προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά την παραγωγή των προϊόντων μας και να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός του 2023, η ΚΕΒΕ απέκτησε τέσσερις άδειες αποθήκευσης ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), συνολικής ισχύος 386.4MW και ωφέλιμης χωρητικότητας 762.9MWh. Επιπλέον, η εταιρεία διατηρεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ συνολικής ισχύος 135MW, εκ των οποίων 19.5MW είναι σε λειτουργία, 14MW έχουν όρους σύνδεσης και 69MW είναι σε ώριμο στάδιο.

Επιπλέον, πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση και τα ενεργειακά αποδοτικά κτήρια κατέχουν τα ίδια τα δομικά υλικά, όπως σημείωσε ο κ. Κοθάλης, καθώς καθορίζουν τα χαρακτηριστικά των κτηρίων. Όπως προσέθεσε, ωστόσο, δεν αρκεί η επιλογή των κατάλληλων υλικών με μόνο στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων αλλά για να επιτευχθεί ένα πράσινο κτήριο θα πρέπει τα υλικά  που χρησιμοποιούνται να είναι «πράσινα» και να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον καταναλωτή. «Υπάρχουν πολύ πιο απλές λύσεις από όσο νομίζουμε. Για παράδειγμα, η κεραμοσκεπή, η οποία υπάρχει στην αρχιτεκτονική μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να επιτύχει έως και 50% εξοικονόμηση ενέργειας σε ένα κτήριο σε σύγκριση με την κλασσική πλάκα που έχουμε συνηθίσει στο αστικό περιβάλλον», δήλωσε ο κ. Κοθάλης.

Η ΚΕΒΕ, με παράδοση 90 ετών στον κλάδο της κεραμοποιίας και την παραγωγή καινοτόμων και οικολογικών δομικών κεραμικών προϊόντων, θέτει σταθερά στον πυρήνα της δραστηριότητάς της την εξοικονόμηση ενέργειας και την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα κατά την παραγωγική διαδικασία, καθώς και την ανάπτυξη προϊόντων που συμβάλλουν σημαντικά στην ελαχιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτηρίων.

 

Η ΚΕΒΕ

Στοχεύοντας σε μία νέα εποχή προηγμένης και βιώσιμης δόμησης, η Κεραμουργία Βορείου Ελλάδας - ΚΕΒΕ παράγει και διαθέτει στην εγχώρια και διεθνή αγορά άριστης ποιότητας, αξιόπιστα και καινοτόμα δομικά κεραμικά προϊόντα και σχετικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας μία παράδοση 90 ετών στο χώρο της κεραμοποιίας. Διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη, που εκτείνεται σε ιδιόκτητο χώρο 235.000 τ.μ. στη Νέα Σάντα Κιλκίς, με ετήσια δυναμικότητα 700.000 τόνων τούβλων και 75.000.000 τεμαχίων κεραμιδιών και αξεσουάρ στέγης. Το 2021 κατέγραψε κύκλο εργασιών € 44,8 εκατ., διοχετεύοντας το 40% της συνολικής παραγωγής στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 60% στην παγκόσμια αγορά. Η εταιρεία εμφανίζει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, προμηθεύοντας περισσότερες από 40 χώρες σε όλον τον κόσμο με δομικά προϊόντα, που προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.kebe-sa.gr/