Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 1:19:13 μμ
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2008 15:33

Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε Κιλκίς, Καστανιές και Π. Γυναικόκαστρο

 Τη χρονιά που διανύουμε ξεκίνησε στο Κιλκίς η λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), έπειτα από σχετική προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν το Υπουργείο Παιδείας κι ο Δήμος Κιλκίς, τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους. Με τη σύμβαση παραχωρήθηκε στο Κέντρο η χρήση των χώρων στέγασης και λειτουργίας του, στο Κιλκίς, στις Καστανιές και στο Π. Γυναικόκαστρο.
Τα εγκαίνια του ΚΠΕ, που ανήκει διοικητικά στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, έγιναν τον Δεκέμβριο του 2007, με την παράλληλη διοργάνωση ημερίδας με στόχο την ενημέρωση εκπαιδευτικών και τοπικής κοινωνίας για τους στόχους και τις δράσεις του. Δύο μήνες αργότερα ξεκίνησε η πιλοτική υλοποίηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του.
Για την επίτευξη των στόχων του, το ΚΠΕ:
-σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητικές ομάδες που το επισκέπτονται
-οργανώνει κι αναπτύσσει θεματικά δίκτυα
-παράγει εκπαιδευτικό κι ενημερωτικό υλικό
-οργανώνει και υλοποιεί επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών κ.α.
Στη γεωγραφική εμβέλεια του Κέντρου ανήκουν οι νομοί Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Σερρών, Δράμας και Καβάλας, απ’ τους οποίους μπορεί να δεχθεί μαθητικές ομάδες σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% μπορεί να προέλθει απ’ τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ αποτελείται από δύο εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και τρεις της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ υποστηρικτικά λειτουργούν Συμβουλευτική και Διαχειριστική Επιτροπή.
«Κάθε κήπος έχει μια φωλιά για τα πουλιά». Με «μοτό» το στίχο αυτόν από γνωστό τραγούδι του Μ. Χατζηδάκι, το ΚΠΕ Κιλκίς υλοποιεί το πρόγραμμα «ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ…ΕΝΑΣ ΚΗΠΟΣ», σε συνεργασία με τον Βοτανικό Κήπο Κρουσίων και το Τμήμα Πράσινου του Δήμου Κιλκίς.
Με το πρόγραμμα αυτό, που περιλαμβάνει και βιωματικές δραστηριότητες στον κήπο του ΚΠΕ στο Π. Γυναικοκάστρο ή στον Βοτανικό Κήπο Κρουσίων, οι μαθητές μαθαίνουν για τη βλάστηση της περιοχής, ανακαλύπτουν τα στοιχεία των κήπων, φυτεύουν, μετρούν και θέτουν ερωτήματα. Για το πρόγραμμα έχει εκπονηθεί εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο διανέμεται στα σχολεία που επισκέπτονται το Κ.Π.Ε. και συμμετέχουν στο μονοήμερο αυτό πρόγραμμα.
Εξ’ άλλου, με το σύνθημα «τα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι κοινωνικά δομημένα», το ΚΠΕ υλοποιεί και το πρόγραμμα «ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΥΣΕΙΣ», σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Σύλλογο Π. Γυναικοκάστρου και το Τμήμα Πράσινου του δήμου.
Πέραν των άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και περιβαλλοντική διαδρομή στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Π. Γυναικόκαστρο, με σταθμούς στο κλειστό σχολείο, στο ρέμα και στη περιοχή Πλατάνια όπου βρίσκεται το περίφημο βυζαντινό κάστρο.
Να σημειωθεί ότι η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ σχεδιάζει ήδη ένα τρίτο πρόγραμμα, ενταγμένο στον θεματικό άξονα «ΓΕΩΡΓΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ», καθότι η δεκαετία 2005-2014 έχει οριστεί ως δεκαετία για την ανάπτυξη, ενώ το 2009 ως έτος με περιεχόμενο τον προαναφερθέντα άξονα.