Κυριακή, 16 Μαΐου 2021, 3:01:20 μμ
etpa
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 15:15

Κιλκίς: Τα rapid test δείχνουν φως στην άκρη του τούνελ. Στα 186 κανένα θετικό

Συντάκτης:

Έχουμε καλά και κακά νέα. Να ξεκινήσουμε από τα καλά. Έτσι να αναθαρρήσουμε λίγο από τη γενική μαυρίλα των καιρών.
Στο Νοσοκομείο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr, και την εκεί μονάδα covid η κατάσταση είναι σταθερή.

Καμιά έξαρση νοσηλευομένων. Δεύτερο καλό: Το 13% των κατοίκων του νομού έκαναν ήδη τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Κοινώς πάμε καλά στο μέτωπο των εμβολιασμών.
Υπάρχει και τρίτο καλό: Από τα rapid test σήμερα Παρασκευή στην πόλη του Κιλκίς προέκυψε χαρμόσυνη είδηση. Και λίαν ελπιδοφόρα. Προσήλθαν 186 πολίτες και όλοι τους βρέθηκαν αρνητικοί. Αν συνυπολογίσουμε και τα αποτελέσματα του Ν. Αγιονερίου, όταν την Τετάρτη ελέγχθηκαν 134 άτομα και όλα τα δείγματα αποδείχτηκαν αρνητικά στον ιό, τα αποτελέσματα της Δευτέρας στην Ευκαρπία με τέσσερα θετικά σε 82 δείγματα, τότε κάτι καλό μπορούμε να περιμένουμε. Λίγο μας χάλασαν τα αποτελέσματα της λεκάνης Δοϊράνης με οχτώ θετικά σε 41 δείγματα, αλλά ας τα θεωρήσουμε ως την εξαίρεση. Την όλη προσπάθεια με τα rapid tests με τα συνεργεία του ΕΟΔΥ σε 4 περιοχές του δήμου Κιλκίς συντόνιζε ο αντιδήμαρχος Υγείας, Κώστας Πουντζουκίδης.
Αυτά με τα καλά νέα. Διότι για να μην ξεχνιόμαστε υπάρχει πάντα η εφιαλτική πορεία της πανδημίας σε επίπεδο κρουσμάτων,. Εκεί όπου ο ν. Κιλκίς επιδεικνύει κάκιστες επιδόσεις.
Να τα δούμε όλα αναλυτικά:

 

Η (αν) οσία Τριάς
Συγκροτούμε την (αν)οσία τριάδα του κορονοϊού στην Κεντρική Μακεδονία. Ο συνήθης ύποπτος νομός της συμπρωτεύουσας, ο νομός με την ισχυρότερη επήρεια της συμπρωτεύουσας επ’ αυτού, δηλαδή το Κιλκίς και εναλλάξ ένας ακόμα νομός. Ήταν η Χαλκιδική και η Πιερία πριν από πολλές εβδομάδες, τις τελευταίες όμως ξαναφούντωσε, όπως στις αρχές του δεύτερου κύματος, η Πέλλα.
Με τα 25 της Πέμπτης στο ν. Κιλκίς καταγράφηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες 375 κρούσματα. Είναι τα ενεργά και με αναγωγή στις 100.000 πληθυσμού συγκροτούν τον Ημερήσιο Δείκτη Μολύνσεων 14ημέρου που ανήλθε στα 466. Με δυο παραπάνω (468) πέρασε, βραχεία κεφαλή, δεύτερη η Θεσσαλονίκη, ενώ πάντα πρώτη είναι η Πέλλα με ΗΔΜ 482. Οι τέσσερις άλλοι νομοί είναι σε εμφανώς καλύτερη κατάσταση, με την Πιερία μόλις να εισέρχεται στην κόκκινη ζώνη, αλλά να κατέχει την επίζηλη τελευταία θέση, με διαφορά μάλιστα από την προτελευταία Ημαθία.
Ιδού η πλήρης εικόνα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε ΗΔΜ
Πανελλαδικά: 377
Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: 406
Θεσσαλονίκη: 468
Κιλκίς: 466
Πέλλα: 482
Ημαθία: 240
Σέρρες: 318
Χαλκιδική: 276
Πιερία: 156

Είναι αποδεικτικό της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων ότι στις οχτώ πρώτες ημέρες του Απριλίου καταγράφηκαν 243 κρούσματα, ρυθμός που παραπέμπει πλέον ευθέως στον καταστροφικό Νοέμβριο, όταν καταγράφηκαν τότε 1037 κρούσματα σε ολόκληρο τον μήνα. Αυτονόητο πως τα 393 κρούσματα του Μαρτίου ή τα 97 του Φεβρουαρίου ή τα 155 του Ιανουαρίου αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός.
Συνολικά από την αρχή της πανδημίας πριν 13 μήνες καταγράφηκαν στο νομό 2.906 κρούσματα.

 

Σταθερή και ελεγχόμενη η κατάσταση στο Νοσοκομείο
Σταθερότητα στους νοσηλευόμενους παρουσιάζει όλη την εβδομάδα η κλινική, μετά την έξαρση του περασμένου Σαββατοκύριακου. Και το μεσημέρι της Παρασκευής στη μονάδα covid στον χώρο της Ορθοπεδικής οι ασθενείς ήταν 18, ενώ έξι ακόμα παρέμεναν στο ειδικό χώρο στη νέα πτέρυγα ως ύποπτα προς έλεγχο.

 

Τρέχουν οι εμβολιασμοί
Η Χώρα το βράδυ της Πέμπτης 8 Απριλίου κατέγραψε συνολικά 2.058 εμβολιασμούς και στο ν. Κιλκίς με 453 εμβολιασμούς, την ίδια ημέρα, φτάσαμε στους 16.451. Μάλιστα κι επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμών των τελευταίων ημερών αφορούν σε πρώτη δόση (από τους 453 της Πέμπτης οι 408 αφορούσαν σε πρώτη δόση) οι εμβολιασμένοι στο νομό έστω με μια δόση ανήλθαν 10.451 ή το 13% του πληθυσμού.
Οι εμβολιασμένοι και με τη δεύτερη δόση ανέρχονται ακριβώς σε 6.000.Ο νομός κατέχει την 29η θέση στους νομούς της χώρας, με την υποσημείωση ότι ως Αττική λογίζεται ένας νομός. Για την ιστορία: μας ξεπέρασε η Αργολίδα, καθώς για περισσότερη από μια εβδομάδα κατείχαμε την 28η θέση.