Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 6:35:23 πμ
Τρίτη, 02 Απριλίου 2024 11:23

Κλειστά τα Τελωνεία Δοϊράνης και Ευζώνων στις 2 και 3 Απριλίου λόγω απεργίας των τελωνειακών

Κλειστά παραμένουν τα Τελωνεία Ευζώνων και Δοϊράνης λόγω της απεργίας που προκήρυξε η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Τελωνειακών για τις 2 και 3 Απριλίου, καλώντας όλους τους τελωνειακούς της χώρας σε συμμετοχή.

 

Από τα δυο Τελωνεία του νομού δεν διέρχονται καθόλου τα φορτηγά αυτοκίνητα στην είσοδο και έξοδο της χώρας. Όσον αφορά τα Ι.Χ. αυτοκίνητα από το Τελωνείο της Δοϊράνης περνάνε μόνο για ειδικούς και έκτακτους σκοπούς, ενώ πιο χαλαρά είναι τα πράγματα από τους Ευζώνους, όπου κατά διαστήματα επιτρέπεται η διέλευσή τους, που σημαίνει πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.

Καταθέτοντας τους λόγους της αντίδρασης, το συνδικαλιστικό σωματείο εξηγεί σε ανακοίνωσή του: «Όλοι μας ζούμε μία καθημερινότητα που η ακρίβεια τσακίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, ο μισθός μας τελειώνει πριν τελειώσει ο μήνας, με πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, με την υποβάθμιση των πτυχίων των παιδιών μας με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων που εμπορευματοποιεί την παιδεία βάζοντας ταξικούς φραγμούς στην μόρφωση, με τον κίνδυνο πάντα ορατό για μία γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, αφού η Κυβέρνηση εμπλέκει όλο και πιο βαθιά την χώρα μας στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Μέσα σε αυτήν την εχθρική για τον εργαζόμενο πραγματικότητα, οι συνθήκες εργασίες και στην Τελωνειακή Υπηρεσία, έχουν επιδεινωθεί, καθώς όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι το τρίπτυχο «Ειδικό Μισθολόγιο – ΠΘΕ- Αξιολόγηση» έχει μεταβάλει τις εργασιακές μας σχέσεις, ο εργαζόμενος γίνεται όλο και πιο ευάλωτος όλο και πιο εξαρτημένος από την κρίση του εκάστοτε προϊσταμένου του.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς μας, η κάλυψη πολλαπλών θέσεων, η ασφυκτική σε χρόνο και απαιτήσεις στοχοθεσία έχουν παγιώσει την εργασία πέραν του 8ωρου. Επιπλέον, ο κατακερματισμός των θέσεων εργασίας με την διαφοροποίηση των αμοιβών μεταξύ των εργαζομένων δείχνοντας πως και ο μισθός μας είναι ατομική υπόθεση, που διαφοροποιείται από μία σειρά αστάθμητων παραγόντων, η μηδενική (ή πενιχρή) αποζημίωση για εκτός έδρας / υπερωρίες, οι απλήρωτες αργίες, υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμα για 2 μήνες τον χρόνο, σε συνδυασμό με την ευθεία καταστρατήγηση συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως αυτό της μητρότητας και την έλλειψη νομικής θωράκισης κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στον εργαζόμενο.

Όλα τα παραπάνω είναι κομμάτια του παζλ ενός τελωνειακού αντικειμένου που προσαρμόζεται πλήρως στις ανάγκες της αγοράς και απέχει κατά πολύ από τις ανάγκες τις δικές μας.

ΑΜΕΣΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Αποχώρηση της Τελωνειακής Υπηρεσίας από την Α.Α.Δ.Ε. και επανένταξή της στο Υπουργείο Οικονομικών (Ομόφωνη Συνεδριακή Απόφαση).

Πρόσληψη ΜΟΝΟ μόνιμου προσωπικού και όχι προσωπικού με συμβάσεις ΙΔΟΧ. Να σταματήσει κάθε σχετική συζήτηση.

Άμεση καταβολή των απλήρωτων υπερωριών με αναδρομική ισχύ και ρύθμιση για την έγκαιρη καταβολή τους στο μέλλον.

Κατάργηση των τριών κανονιστικών πράξεων που αφορούν τα ΠΘΕ, την κινητικότητα και την κυκλική υποχρεωτική μετακίνηση (rotation). Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αύξηση 10% στα μισθολογικά κλιμάκια. Ξεπάγωμα διετίας 2016-2017. Η απάντηση μας είναι μία: ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ στην 48ωρη απεργία στις 2 & 3 Απρίλη!».