Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 5:18:23 μμ
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 19:48

Κλειστή επ’ αόριστον η Λαϊκή Αγορά της Αξιούπολης! Τι δηλώνει η κάθε πλευρά στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μετακίνηση ενός τμήματος της Λαϊκής Αγοράς Αξιούπολης στην προ δεκαετίας θέση της, όπως αναφέρει η διοίκηση, με απόφαση κατ’ αρχήν της Κοινότητας Αξιούπολης και στη συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας συνάντησε εξαρχής την αντίδραση του Σωματείου λαϊκών Αγορών ν. Κιλκίς

 

Το σωματείο εκτιμά και καταγγέλλει ως παράνομες και άδικες (η μεταφορά από τον κεντρικό δρόμο είναι μια από τις μεταβολές) τις εν λόγω αποφάσεις και οι διαφορές απόψεων δεν κατέστη δυνατόν να λειανθούν στις εβδομάδες που κύλησαν. Η κατάσταση οξύνθηκε τόσο ώστε το Σωματείο να αποφασίσει την Παρασκευή 3 Μαρτίου την επ’ αόριστον αναστολή λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς Αξιούπολης!
Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη γενική συνέλευση των μελών-εκθετών του Σωματείου την Τετάρτη 1 Μαρτίου και την προσεχή Τετάρτη 8 Μαρτίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κύρος Καλαβάζης, η Λαϊκή Αγορά της Αξιούπολης θα λειτουργήσει σύμφωνα με την νέα απόφαση Κοινότητας-Δημοτικού Συμβουλίου.
Σημειώνουμε ότι η Λαϊκή της Αξιούπολης είναι από τις μεγαλύτερες του νομού με ιδιαίτερη συμβολή στην οικονομική ζωή της Παιονίας.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Σωματείου «Αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις θα πραγματοποιηθούν και στις υπόλοιπες Λαϊκές Αγορές του Δήμου Παιονίας, οι οποίες ομοίως θίγονται από τις παράνομες και άδικες αποφάσεις της δημοτικής αρχής σχετικά με τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών»
Το σωματείο επικαλείται ι την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη όπου, όπως αναφέρει, θα διεκδικήσει τη νομιμότητα και τη διασφάλιση του εισοδήματος των μελών του.

 

Θέση του Δημάρχου Κώστα Σιωνίδη
Ο Δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης με τον οποίο επικοινώνησαν οι ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ζητώντας τη θέση του δήμου, ανέφερε πως όλα έγιναν σύννομα και σύμφωνα με τη βούληση των δημοτών όπως εκφράζεται από τις Κοινότητες και στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στο Δήμο μας λειτουργούν οχτώ Λαϊκές Αγορές. Για τις δύο από αυτές, στην Αξιούπολη και τον Άγιο Πέτρο, οι αντίστοιχες Κοινότητες ζήτησαν μετατόπιση τμημάτων των εν λόγω αγορών. Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε, οι αποφάσεις εγκρίθηκαν ως προς την νομιμότητά τους και πλέον θα εφαρμοστούν. Φυσικά στις έξι Λαϊκές Αγορές όπου οι Κοινότητες δεν ζήτησαν να μεταφερθούν ή μετακινηθούν τμήματά τους, η λειτουργία τους δεν επηρεάζεται και θα γίνεται όπως μέχρι τώρα.
Στην Αξιούπολη ειδικότερα μετακινείται ένα τμήμα της Λαϊκής από μια κεντρική οδική της πόλης διότι προκαλούσε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης. Οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν υπάκουσαν επίσης στα διαλαμβανόμενα του νέου νόμου 4849 που ρυθμίζει τα των Λαϊκών Αγορών (ομαδοποίηση εκθετών κ.ο.κ).

 

Η θέση του εκθετών της Λαϊκής Αγοράς Αξιούπολης
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εξέφρασε εξ ονόματος και όλων των εκθετών της Λαϊκής ο κ. Κώστας Γρίβας. Όταν τον ρωτήσαμε γιατί θεωρεί και καταγγέλλει ως παράνομες και άδικες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παιονίας ο κ. Γρίβας τόνισε:
Η απόφαση είναι και άδικη και παράνομη και βλαπτική για τα συμφέροντα και τα δικά μας και των καταναλωτών. Η Λαϊκή της Αξιούπολης λειτουργούσε καθ’ ομολογία των ίδιων των πολιτών της Αξιούπολης κατά τον καλύτερο τρόπο. Μεταφέρουν εκθέτες από τον καλύτερο και πλέον βολικό για όλους κεντρικό δρόμο στο Λύκειο, στα παλιά μουλαράδικα, προκαλώντας αχρείαστες και βλαπτικές για όλους συνέπειες.
Μας τοποθετούν σε πεζοδρόμια ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο. Παραβλέπουν ότι ανοιχτές πρέπει να μένουν σύμφωνα με το νόμο μόνο οι είσοδοι των καταστημάτων.
Με τη νέα χωροθέτηση δεν υπάρχει προσβασιμότητα πυροσβεστικών και οχημάτων του ΕΚΑΒ αν ό μη γένοιτο παραστεί ανάγκη.
Είναι μια σειρά προβλημάτων που δημιουργεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εμείς προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας τη νομιμότητα. Δεν θέλουμε την ένταση για την ένταση. Το δίκιο μας ζητάμε. Και μαζί μας σε λίγο θα μπουν και οι συνάδελφοί μας στο Πολύκαστρο και στη Γουμένισσα. Διότι ενώ λένε πως χωροθετούν σύμφωνα με το νέο νόμο 4839, η ίδια η απόφαση αναφέρει ότι δεν εφαρμόζεται η παράγραφος 66. Και δεν περιμένουν τη νέα ρύθμιση όπως προαναγγέλθηκε. Κι αυτά όταν αντί να έχουν ρυθμίσει όλα τα θέματα με τις Λαϊκές Αγορές μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2022, όπως όριζε ο νόμος, στη Παιονία ξεκίνησαν μετά την προθεσμία αυτή να επιφέρουν μεταβολές βλαπτικές για εμάς και άδικες.
Θέλουμε να συνεργαστούμε, θέλουμε τη συνεννόηση, αλλά θέλουμε και να αποκατασταθεί το δίκιο και να εξασφαλίσουμε το μεροκάματό μας. Γι’ αυτό και προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη.