Κυριακή, 14 Απριλίου 2024, 11:55:08 μμ
Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009 12:18

Κοιμήθηκε ο ταπεινός Ιεράρχης Απόστολος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου

Σε εποχή που το Έθνος μας και η Εκκλησία έχουν ανάγκη αγωνιστών, θέλησε ο Θεός να πάρει κοντά Του τον άοκνο αγωνιστή, τον ταπεινό εργάτη, το φιλεύσπλαχνο και άκακο πνευματικό Πατέρα, το δεξιό οιακοστρόφο της ακριτικής Εκκλησίας του Κιλκίς, ο οποίος με απέραντη αγάπη και ανείπωτη ευγένεια «ηγίασεν, εδόξασεν, εδίδαξεν βοάν» την αλήθεια της ορθόδοξης πίστης μας. Επρόκειτο για έναν πνευματικό ηγέτη, μια εκκλησιαστική προσωπικότητα, μια δυνατή φυσιογνωμία, στην οποία συναντηθήκαν το εκκλησιαστικό βάθος με την αγνότητα της συνειδήσεως, η αφοσίωση στην παράδοση με τη σύγχρονη αντίληψη, το ασκητικό πνεύμα με την τέλεια αριστοκρατική εμφάνιση, η αγαθότητα της καρδιάς με την ανεπιτήδευτη φιλελεημοσύνη, η ταπεινοφροσύνη με το επιβάλλον μεγαλείο, η πραότητα με τη χριστιανική αυστηρότητα.
Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Απόστολος, κατά την ποιμαντική πηδαλουχία της τοπικής Εκκλησίας του Κιλκίς, πρόσφερε τα πάντα στην υπηρεσία του πάσχοντος ανθρώπου. Τα τεράστιο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο άφησε ως παρακαταθήκη, αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα, ενώ ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον του και για τη νεότητα.
Ακόμη σε μια εποχή καταλυτικής ασυνειδησίας και αθεοφοβίας, θρησκευτικού συγκρητισμού και πολλής συγχύσεως, καθημερινής υποκρισίας και ηθικής αναλγησίας, το παράδειγμα της πηγαίας καλοσύνης του Μητροπολίτου Αποστόλου συνιστά αντίποδα αυτής της εποχής, παράδειγμα ευθυγραμμίσεως νοός και καρδίας, λόγων και έργων για όλους εμάς τους γνωρίζοντες την πολιτείαν του και την ποιμαντική μέριμνα του υπέρ της τοπικής μαρτυρικής Εκκλησίας του Κιλκίς, κυρίως σε έργα αφανούς και μυστικής προσφοράς. Ζήτησε από το Θεό υγεία και όρεξη για δουλειά και του αποκρίθηκε με την ανάδειξη της Μητρόπολης Πολυανής και Κιλκισίου σε κολυμβήθρα εκκλησιαστικής αναγέννησης και ζωής.
«Εις χρόνους και καιρούς ους ο Πατήρ έθετο εν τη ιδία εξουσία» (Πραξ.1,7) δε θα παραλείψει ο Κύριος του Αμπελώνα να στείλει και πάλι στην Εκκλησία Του έναν Απόστολο, έναν κληρικό ισάξιο. Γιατί ο Απόστολος δεν ήταν ένας θρησκευτικός ηγέτης που πέρασε. Είναι ο Ιεράρχης που αναζητείται. Είναι ο προσδοκώμενος.
Του Μακαριστού Μητροπολίτου Αποστόλου έστω άληστος και αιωνία Αυτού η μνήμη.