Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 4:30:15 μμ
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 11:52

Κοινωνικό έργο στις τοπικές κοινωνίες από την Κοινωνική Μέριμνα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Κιλκίς, παρά τα σοβαρά προβλήματα που εμφανίστηκαν, σε σχέση με τη χρηματοδότηση των δομών εκ μέρους της Πολιτείας, η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ», καθώς και τα προγράμματα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Λειψυδρίου και Μεγ. Βρύσης, επιτέλεσαν ένα σημαντικό για την τοπική κοινωνία έργο στο πλαίσιο των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.


Το πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» αφορά την πόλη του Κιλκίς κι ορισμένους οικισμούς γύρω απ’ αυτήν. Σ’ αυτό εργάστηκαν μια γιατρός, μια ψυχολόγος, μια νοσηλεύτρια και τρεις οικογενειακοί βοηθοί, προσφέροντας υπηρεσίες κοινωνικής και νοσηλευτικής φροντίδας, οικογενειακής οικιακής βοήθειας, ανάπτυξης κοινωνικών και λειτουργικών δεξιοτήτων για την κάλυψη βασικών αναγκών των εξυπηρετούμενων, ενίσχυσης της απασχολισημότητας ατόμων της οικογένειας κ.α. Μέσω του προγράμματος εξυπηρετήθηκαν το 2008 γύρω στα 150 άτομα.
Προτεραιότητα δόθηκε και φέτος στη φροντίδα ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους καθ’ όλη τη διάρκεια ή για λίγες ώρες της ημέρας και δεν μπορούν ν’ αυτοεξυπηρετηθούν. Επίσης, στη φροντίδα των ΑΜΕΑ που ζουν μόνα ή με την οικογένεια τους, κι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα αποκλεισμού, ποιότητας ζωής ή κι επιβίωσης.
Στόχοι της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ» ήταν η κατά προτεραιότητα στο σπίτι κοινωνική φροντίδα ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ, η προστασία τους από αρνητικές διακρίσεις και συμπεριφορές, η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας κι αυτονομίας τους, η διευκόλυνση της κοινωνικής συμμετοχής τους, η ρύθμιση νοσηλευτικών και υγειονομικών αναγκών τους στο σπίτι, η διευκόλυνση τους στις επαφές με υπηρεσίες κ.α.
Τα προγράμματα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Λειψυδρίου και Μεγ. Βρύσης λειτούργησαν και το 2008 προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σ’ ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ των οικισμών του δήμου. Στη πρώτη εργάστηκαν μια κοινωνική λειτουργός, μια νοσηλεύτρια και μια οικογενειακή βοηθός, ενώ στο δεύτερο πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους μια ψυχολόγος, μια νοσηλεύτρια, δυο οικογενειακοί βοηθοί κι ένας νοσηλευτής για 9 μήνες (πρόγραμμα STAGE).
Το «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Λειψυδρίου εξυπηρέτησε το 2008 κοντά στα 100 άτομα εν των οποίων τα 45 εντατικά, ενώ αυτό της Μεγ. Βρύσης περισσότερα από 200, απ’ τα οποία τα 50 σ’ εντατική βάση. Οι στόχοι των δυο προγραμμάτων ήταν ίδιοι μ’ αυτούς της «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ», αλλά η επίτευξη τους είχε μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας, καθότι αφορούν μικρούς οικισμούς, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση απ’ τη πόλη του Κιλκίς.
Τα τρία προγράμματα, όπως κι όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές δομές του Δήμου Κιλκίς συνεχίζουν και στο νέο έτος ν’ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω του δραστικού περιορισμού της χρηματοδότησης τους εκ μέρους της Πολιτείας. Έτσι, οι εργαζόμενοι σ’ αυτά παραμένουν απλήρωτοι απ’ τον περασμένο Αύγουστο, ενώ από τότε έχουν υπογράψει δύο νέες συμβάσεις, η πρώτη των οποίων έληξε με το τέλος του 2008, ενώ η δεύτερη καλύπτει μονάχα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Παρ’ όλα αυτά, τα στελέχη των δομών αυτών εξακολουθούν να προσφέρουν τις υψηλές υπηρεσίες τους, προσδοκώντας ότι τα προβλήματα θα λυθούν, για το καλό εξυπηρετούμενων κι εργαζόμενων, σε μία κοινωνία συνοχής κι αλληλεγγύης.