Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024, 8:22:57 μμ
Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007 13:33

KOMMATIKH ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΚΕ «ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΡΙΖΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΡΑΣΟΣΤΑΦΥΛΩΝ»

 «Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την πρόσφατη Έκθεση-Πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΟΑ Κρασιού-Αμπέλου κινείται στην κατεύθυνση στην κεντρική κατεύθυνση της Κομισιόν για ενίσχυση της εγκατάλειψης της αμπελοκαλλιέργειας, συρρίκνωσης της παραγωγής, στήριξης των μεγάλων οινοβιομηχανιών & των πολυεθνικών του κλάδου, που λυμαίνονται το χώρο του κρασιού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ
«Ψήφισαν-ανάμεσά τους και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ & του ΠΑΣΟΚ Γ. Γκλαβάκης & Κ. Μπατζελή αντίστοιχα-την ενίσχυση της χρήσης ζάχαρης στο κρασί για ανέβασμα του αλκοολικού βαθμού, καθώς και τη παραγωγή του από διάφορα …φρούτα αντί σταφυλιού!!!
Αρχική επιδίωξη της ΕΕ είναι το ξεπάτωμα 2.000.000 στρεμμάτων αμπελιών στις χώρες της ΕΕ και άρα μεγάλο μέρος από τα 700.000 στρέμματα κρασοστάφυλων της χώρας μας με τα ανάλογα «τριάντα αργύρια» του ξεκληρίσματος, που τον πρώτο χρόνο έναρξης του ξεριζώματος θάναι 717 ευρώ το στρέμμα και θα πέσει στον πέμπτο χρόνο στα 293 ευρώ το στρέμμα. Παράλληλα διανθίζεται το ξεκλήρισμα των μικρών αμπελουργών με τις αντίστοιχες πρόωρες συντάξεις και τις διάφορες… αγροτοτουριστικές δράσεις! Ενώ επίσης προτείνεται η παράταση απαγόρευσης φύτευσης νέων αμπελιών μέχρι το 2013.
Στο όνομα αύξησης των κερδών των οινοβιομηχανιών λανσάρεται η λογική «φαστ-φούντ» με παραγωγή κρασιών λάϊτ κάτω από 8-8,5 βαθμούς αλκοόλ. Ταυτόχρονα οι μεγάλες οινοβιομηχανίες για τη εξεύρεση φτηνής πρώτης ύλης αγοράζουν εκτάσεις εκτός ΕΕ και συνεργάζονται με χώρες όπως η Αργεντινή, η Χιλή, η Κίνα, κ.ά. φυσικά εκτοπίζοντας από τη παραγωγή τους μικρομεσαίους Έλληνες αμπελουργούς παραβλέποντας τις πλέον κατάλληλες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και τη μεγάλη παράδοση της χώρας μας ,καθώς και τη εμπειρία του Έλληνα αμπελουργού.
Το ΚΚΕ καλεί τους μικρομεσαίους αμπελουργούς:
ß να μη παρασυρθούν από τα δολώματα της ΕΕ και υποταχθούν σε μια πολιτική, που οδηγεί στο ξεκλήρισμά τους.
ß να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα για τις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και των άκριτων εφαρμογών τους στη χώρα μας -από ΝΔ & ΠΑΣΟΚ- και στο τομέα του κρασιού, όπως και σε μια σειρά άλλες δυναμικές μέχρι χτες για τη χώρα μας καλλιέργειες (Καπνός, Τεύτλα, Βιομ. Τομάτα, κλπ ).
ß να συντονίσουν τη πάλη τους πανελλαδικά μαζί με όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και ν’ αποτρέψουν την ψήφιση του νέου αντιαμπελουργικού Κανονισμού της ΕΕ για το κρασί .
ß ν’ αντιδράσουν συνολικότερα στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, που οδηγεί με γοργά βήματα στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης & της παραγωγής σε λιγότερα χέρια».