Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 1:59:21 μμ
Σάββατο, 12 Απριλίου 2008 15:08

Κραυγή αγωνίας για το ΙΚΑ Κιλκίς

Με ένα υπόμνημα – κραυγή αγωνίας οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Κιλκίς ζητούν από τον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο την άμεση λειτουργία του Πολυιατρείου ΙΚΑ Κιλκίς και τη στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό.

Το υπόμνημα υπογράφουν ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Σαμουήλ Αθανασιάδης και ο γ. γραμματέας Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, ενώ αυτό κοινοποιείται, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στον υπουργό Απασχόλησης, στα κόμματα, στο νομάρχη Κιλκίς, στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων και στα ΜΜΕ.
Στο υπόμνημά τους οι συνταξιούχοι αναφέρουν:
«Κύριε Υπουργέ,
Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας μαζί με το Δ.Σ. του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Επαρχίας Κιλκίς, ύστερα από  έντονες διαμαρτυρίες ασφαλισμένων ασθενών του ΙΚΑ, επισκεφτήκαμε τον Διευθυντή του Πολυιατρείου του ιδρύματος Κιλκίς, ο οποίος δεν διέψευσε τις καταγγελίες για τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων.
Μάλιστα, μας είπε ότι «με αυτό το δυναμικό που υπάρχει όση προσπάθεια και να γίνεται από μέρους μας (και γίνεται) δεν καλύπτονται οι ανάγκες του κέντρου». Ο διευθυντής μάς ενημέρωσε για ένα περιστατικό, όπου αγανακτισμένος ασθενής για την ταλαιπωρία έσπασε την πόρτα του ιατρείου, χειροδίκησε και τραυμάτισε τον διευθυντή χωρίς να φταίει.
Κύριε υπουργέ, οι συνταξιούχοι είναι η πιο αδικημένη μεγάλη κοινωνική ομάδα. Είναι αυτοί που πρόσφεραν σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες και σαν εργαζόμενοι συνέβαλαν στην οικονομική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα μάς αντιμετωπίζετε ως ανθρώπους τρίτης κατηγορίας. Η θέση μας συνεχώς επιδεινώνεται με την ακολουθούμενη αντιλαϊκή – αντιασφαλιστική πολιτική. Η περίθαλψή μας είναι πέμπτης κατηγορίας – οι ασφαλισμένοι δεν εξυπηρετούνται. Η Ελλάδα της επανίδρυσης, από άποψη παροχών υγείας στο λαό της, βρίσκεται πολύ πίσω, στην 22η θέση στην Ευρώπη (και στην τελευταία των 15 της ΕΕ).
Απαιτούμε επιτέλους τα λεφτά, που για 10ετίες πληρώναμε, να ανταποδοθούν στις υπηρεσίες Υγείας – Πρόνοιας, ως οφείλετε. Και άμεσα τη στελέχωση όλων των τμημάτων με γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό.
Οι κατ’ οίκον γιατροί είναι ανύπαρκτοι, ενώ έχει υποχρέωση το ΙΚΑ να περιθάλψει τους ασφαλισμένους και στο σπίτι. Αντ’ αυτού οι ασφαλισμένοι της περιοχής για μια αιματολογική εξέταση είναι αναγκασμένοι να πάνε σε ιδιώτες ή να κατέβουν στη Θεσ/νίκη, να ταλαιπωρούνται 3 και 4 ημέρες, να αναγκάζονται να πληρώνουν εισιτήρια και να δανείζονται για να πληρώσουν τα φάρμακά τους.
Ενώ υπάρχει Μικροβιολογικό Εργαστήριο εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα πληρωμένα από τους φορολογούμενους, δεν λειτουργεί. Στην ερώτησή μας προς τον διευθυντή, γιατί είναι το μικροβιολογικό κλειστό η απάντηση ήταν ότι με 1200 Ευρώ δεν έρχεται κανένας γιατρός. Δυστυχώς αυτή είναι η πολιτική σας.
Χρήματα υπάρχουν, δεν υπάρχει όμως πολιτική βούληση. Εσείς κύριε Υπουργέ, ζείτε με 1200 _ με αυτή την ακρίβεια; Γνωρίζετε ότι οι συντάξεις μας έχασαν πάνω από 30 έως 40% της αγοραστικής τους δύναμης; Ακόμα, η φορολογία διαρκώς γίνεται πιο άδικη και αντιλαϊκή. Οι αυξήσεις που μας δίνεται είναι πολύ μικρότερες και αυτού του πληθωρισμού, τον οποίο θεωρούμε πλασματικό και δεν εκφράζει την πραγματικότητα όπως είναι. Το διαπιστώνουμε καθημερινά με την διαρκή αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο που καλπάζει, στη ΔΕΗ, στα τρόφιμα, στις υπηρεσίες, στα φάρμακα. Δεν έχουν περιθώρια οι συνταξιούχοι των 400 – 500 _ να πληρώσουν σε ιδιώτες για την περίθαλψη.
Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την περίοδο 1996-2005 προσλήφθηκαν 14.450 νοσηλευτές και 5.464 γιατροί. Ενώ την ίδια περίοδο παρέμειναν κενές περισσότερες από 25.000 οργανικές θέσεις γιατρών σε όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Το 2006 η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ενέκρινε καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εκτός από 250 συμβασιούχους. Την ίδια στιγμή έφευγαν το 2006 περίπου 2.500 νοσηλευτές και γιατροί.
Γιατί κύριε Αβραμόπουλε, κοροϊδεύατε τον Ελληνικό λαό, όταν δηλώνατε ότι το 2007 θα καλύπτατε 5.000 θέσεις; Όταν στον προϋπολογισμό του 2007, που και εσείς ψηφίσατε, εγκρίθηκαν 10 εκατομ. _ για προσλήψεις, που αυτά αντιστοιχούν σε 250 γιατρούς ή 700 νοσηλευτές.
Η Υγεία, κύριε Υπουργέ δεν είναι εμπορεύσιμο υλικό.
Επαναλαμβάνουμε, απαιτούμε άμεσα να λειτουργήσει το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του ΙΚΑ Κιλκίς, να στελεχωθούν όλα τα τμήματα με γιατρούς και προσωπικό.
Φτάνει πια η κοροϊδία!!!»