Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 5:48:14 πμ
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 18:34

Ξαφνικό λουκέτο στις μονάδες της SONOCO ΕΛΛΑΣ σε Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Αναστολή δραστηριοτήτων για τη θυγατρική του αμερικανικού ομίλου υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους - Μέχρι τις 31 Μαΐου θα συνεχίσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο στο Κιλκίς - Στον δρόμο μένουν περίπου 90 εργαζόμενοι.

 

Σαν κεραυνός εν αίθρια έπεσαν στους εργαζόμενους σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς, όπου βρίσκονται η μονάδα συσκευασίας και το εργοστάσιο της χαρτοποιίας SONOCO ΕΛΛΑΣ ΑΕ, τα νέα πως η επιχείρηση αποφάσισε να αναστείλει τις δραστηριότητές της.

Για την εταιρεία που είναι μέλος του αμερικανικού ομίλου Sonoco Alcore, ο οποίος εδρεύει στη Νότια Καρολίνα, ιδρύθηκε το 1899 και διαθέτει περισσότερες από 300 επιχειρήσεις σε 33 χώρες, μέχρι και χθες δεν είχε διαρρεύσει το παραμικρό, για επικείμενο λουκέτο.

Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως η δυσάρεστη είδηση ανακοινώθηκε αμέσως μετά το τριήμερο της εθνικής επετείου, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα υπήρχε αγγελία σύμφωνα με την οποία η διοίκηση της εταιρείας αναζητούσε εργαζόμενο για τη μονάδα συσκευασίας στη Θεσσαλονίκη και στις ΕΙΔΗΣΕΙΣ είχε δημοσιευθεί στα τέλη Ιανουαρίου αγγελία της εταιρείας για "αναζήτηση προσωπικού παραγωγής για εργασία σε κυλιώμενες βάρδιες".

Ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στις δυο μονάδες έμαθαν χθες, αιφνιδιαστικά, πως η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται δεν άντεξε υπό το βάρος του ενεργειακού κόστους και αποφάσισε να κατεβάσει τα ρολά. Αυτή τουλάχιστον, ήταν σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η επίσημη δικαιολογία. Αξίζει να σημειωθεί πως η δραστηριότητα της εταιρείας ήταν πράγματι ενεργοβόρα με αποτέλεσμα να έχει πραγματοποιήσει επένδυση περί τα 3 εκατ. ευρώ για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές,  ο ΔΕΔΔΗΕ δεν την ενέταξε στο δίκτυό του λόγω έλλειψης χωρητικότητας δικτύου.

 

Μέχρι τα τέλη Μαΐου θα λειτουργεί

Η εταιρεία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κλείσει οριστικά στις 31 Μαΐου, προκειμένου, στο μεσοδιάστημα, να εξυπηρετήσει τις παραγγελίες που υπάρχουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι περίπου 30 εργαζόμενοι στη μονάδα συσκευασίας στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης και οι 55 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στο Σταυροχώρι του Κιλκίς θα μείνουν χωρίς εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία χαρτονιού από ανακύκλωση. Συγκεκριμένα, κατασκευάζει ανακυκλωμένο χαρτόνι, χάρτινα κυλινδρικά εξαρτήματα, χαρτοπυρήνες και χάρτινους κυλίνδρους.

Στο Κιλκίς η εταιρεία έχει σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που εκτείνονται σε 5.500 τμ. Η SONOCO ΕΛΛΑΣ ΑΕ διέθετε έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό με τα προϊόντα της να ταξιδεύουν, μεταξύ άλλων, σε Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Κατάρ.

Όπως προκύπτει από τον πιο πρόσφατο αναρτημένο ισολογισμό της εταιρείας στο ΓΕΜΗ και αφορά το 2021 «ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 19.932.910 ευρώ, ενώ το αποτέλεσμα της χρήσεως προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκε σε ζημιά 350.761 ευρώ».

voria.gr