Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 7:35:25 πμ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 03:16

Ξέμεινε από γάζες, “πάπιες” οξυζενέ κ.ο.κ το Νοσοκομείο

Κρυγαλές ελλέιψεις ακόμα και σε καθημερινά έιδη άκρως απαραίτητητα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Κιλκίς κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ σε θέματα υγεία, βουέυτή κικίς που επισκέφθηκε χθες μεσημέρι το ίδρυμα και είχε διαδοχικές συαντησεις με τη διοίκηση και γιατρους και εργαζόμενους.


Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της υπεύθυνης του τμήματος ιματισμού Ελένης Ζαβρακίδου που επικεντρώθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος 3580 για τις προμήθειες, προβλήματα που μετά το καλοκάιρι και το εμπάργκο των προμηθευτών εντάθηκαν. Ελλείψεις σε γάζες, οξυζενέ, ¨πάπιες” ουροδοχεία, σύριγγες, βαμβάκι, θερμομετρα, γλωσσοπίεστρα κ.α. αποτελούν την καθημερινότητα του νοσκομείου Κιλκίς που αν λειτουργεί είναι από το φιλότιμο μερικών στελεχών του, συμπεριλαμβανομένου και του Διοικητή Δγημ. Ασημακίδη, όπως τόνισε η κ. Ζαβρακίδου. 
Για τις ελλείψεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται μίλησε και η κ. Νόπη Παπαδοπούλου, ενώ μίλησαν ακόμα οι κ. Παντερλής Μάρογου και η κ. Κατερίνα Μηλαράκη. Πάντα ταύτα στη σύσκεψη του κ. Φλωρίδη με τους εργαζόμενους, σύσκεψη με την οποία και έκλεισε το πρόγρασμμά του.
Ο πρόεδρος του σωματείου Αχιλλέας Καλεμκερίδης παρουσίασε αναλυτικά τα σημαντικότερα από τα δεινά που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς.
Κατήγγειλε την αφωνία και το ακαταδίωκτο των υπευθύνων, όπως τόνισε, του θανάτου δυο ασθενών στο ν. Κιλκίς εξαιτίας, της λευκής απεργίας των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ. Στηλίτευσε τη λειτουργία της μονάδας αιμοκάθαρσης χωρίς γιατρό ορισμένες ώρας επειδή δεν επαρκεί ιατρικό το προσωπικό, ενώ ανέπτυξε τις ελλείψεις σε μια σειρά θέματα όπως τα υλικά, την έλλειψη πυροπροστασίας στα χειρουργεία κ.α. Ρώτησε επίσης τι θα γίνει με τη μονάδα εντατικής θεραπείας της τρίτης πτέρυγας, τη λειτουργία τω μαγειρείων, των πλυντηρίων, την κατασκευή της νέας νοσηλευτικής πτέρυγας κ.α
Ο κ. Φλωρίδης άκουσε προσεκτικά, κρατώντας πάντα σημειώσεις και όταν μίλησε ανέπτυξε τα βασικά σημεια του νέου εθνικου συστήματος υγείας που επεξεργάστηκε υπό την καθοδηγησή του η αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Τα βασικά σημεία του νέου ΕΣΥ, όπως τα παρουίασε ο κ. Φλωρίδης, θα δημοσιεύσουμε σε ένα από τα προσεχή μας φύλλα.

Εν αρχή η αντιπαράθεση
Ύστερα από μια ώρα έντονης αντιπαράθεσης που προσέλαβε κατά διαστήματα εκρηκτικές διαστάσεις η τριμελής αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΕΝΙΚ (Διαλεχτή Ζωτάκη πρόεδρος, Θόδωρος Μπαλαμπανίδης αντιπρόεδρος και Παντελής Χασάκιοϊλης γραμματέας) και ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα υγείας, βουλευτής Γ. Φλωρίδης συμφώνησαν στο εξής ένα σημείο: Ο νόμος με τη νέα συλλογική σύμβαση των γιατρών υπογράφτηκε μεταξύ Υπουργού Αβραμόπουλου και ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, της ομοσπονδίας δηλαδή των νοσοκομειακών γιατρών.
Ο νόμος κατά την ΕΝΙΚ αποτελεί έκτρωμα, αν και όπως ειπώθηκε και από άλλους γιατρούς ικανοποιεί κατά 90% τα  συμφωνηθέντα ήδη από τον Δεκέμβριο μεταξύ γιατρών και Αβραμόπουλου.
Που εμπλέκεται ο Γ. Φλωρίδης; Θα θυμάστε την δριμύτατη εναντίον του ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΝΙΚ πριν τρεις εβδομάδες περίπου. Τότε που τον χαρακτήρισε «Υφυπουργό του Αβραμόπουλου». Ο κ. Φλωρίδης λοιπόν με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο νοσοκομείο Κιλκίς το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Μαρτίου ζήτησε να δει τη διοίκηση της ΕΝΙΚ.
«Γιατί ταχθήκατε υπέρ της εκ νέου διαπραγμάτευσης;» τον κατηγόρησαν οι κ. Μπαλαμπανίδης, Ζωτάκη και Χασάκιοϊλης.
«Είπα στον Αβραμόπουλο ότι ή φέρνεις την σύμβαση που υπέγραψες να την κυρώσει η Βουλή ή αν την τροποποιείς πρέπει να έχεις και τη σύμφωνη γνώμη, το «ναι» των αντισυμβαλλομένων, δηλαδή των γιατρών.» Που διαφωνείτε με όσα υποστήριξα;”  ρώτησε με την σειρά του ο κ. Φλωρίδης.
«Έπρεπε να φύγει το ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή. Να πείτε στον Αβραμόπουλο πως ή φέρνει στη Βουλή τη σύμβαση που υπογράψαμε τον Δεκέμβριο ή αποχωρεί το ΠΑΣΟΚ από τη Βουλή», απάντησε ο κ. Χασάκιοϊλης.
«Εμένα ο λαός με έστειλε στη βουλή για να δίνω εκεί τις μάχες μου. Κι όχι να φεύγω από τη Βουλή» απάντησε ο κ. Φλωρίδης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη συνέχεια στην κριτική της ΕΝΙΚ εναντίον της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΟΕΝΓΕ) που υπέγραψε τελικά την τροποποιημένη σύμβαση με τον υπουργό κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Φλωρίδη να διερωτάται σε τι ευθύνεται εκείνος «Αν δεν τους θέλετε, αλλάξτε τους» είπε.
Στον έντονο διάλογο παρενέβη χαρακτηρίζοντας αντιδεοντολογική την ανακοίνωση της ΕΝΙΚ ο οδοντίατρος και αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου. Γιώργος Περπερίδης, για αν ακολουθήσει έντονο φραστικό επεισόδιο με τη συμμετοχή και των κ. Μπαλαμπανίδη και του προέδρου του σωματείου εργαζομένων Αχιλλέα Καλεμκερίδη.
Εν τέλει με την παρέμβαση και ηπιότερων «φωνών» η ένταση κατέπεσε, οι κ. Ζωτάκη και Μπαλμπανίδης «τα είπαν» και κατ’ ιδίαν με τον κ. Φλωρίδη, αλλά η κάθε πλευρά παρέμεινε ακλόνητη στη θέση της: Η διοίκηση της ΕΝΙΚ πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ δια του πολιτικού του εκπροσώπου Γ. Φλωριδη δεν πολιτεύθηκε σωστά, κι ο βουλευτής του Κιλκίς περιμένει απάντηση που διαφωνούν ακριβώς με όσα υποστήριξε στη Βουλή. Και μαζί να διαμαρτύρεται ότι τον αδίκησαν με την έκδοση της ανακοίνωσης - λιβέλου, όπως την χαρακτήρισε.

Με τον Διοικητή
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δημ. Ασημακίδης υποδέχτηκε τον κ. Φλωρίδη και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα και τον προγραμματισμό του Νοσοκομείου. Δυο ήταν τα κύρια θέματα αιχμής για τα οποία άλλωστε ζήτησε τη στήριξη του  πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Κιλκίς. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας βάσει του οποίου θα γίνει δυνατή η πρόσληψη και άλλων γιατρών και προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν νέα τμήματα, καθώς και η κατασκευή της νέας νοσηλευτικής πτέρυγας.
Χαρακτήρισε σχετικά ικανοποιητική τη λειτουργία του ιδρύματος που δεν ένοιωσε τους κραδασμούς από την απόφαση των προμηθευτών να μην δίνουν υλικά οστεοσύνθεσης και άλλα υλικά επειδή δεν τους πληρώνει το κράτος, ενώ σε ότι αφορά το προσωπικό εκθείασε την προσφορά του για την λειτουργία του νοσκομείου. Σε ότ,τι αφορά στην στελέχωση των τμημάτων είπε ότι δεν αντιμετωπίζονται σημαντικά κενά στους νοσηλευτές, ενώ και στους γιατρούς με τις 17 προσλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό τα κενά.
Η κατασκευή της νοσηλευτικής πτέρυγας εξαγγέλθηκε ήδη και είναι έργο απολύτως απαραίτητο για την παροχή ανθρώπινης  νοσοκομειακής περίθαλψης με την κατάργηση θαλάμων με οχτώ και εννέα κρεβάτια.
Εντός  του Μαρτίου και Απριλίου προσδιόρισε τη λειτουργία της νέας ψυχιατρικής μονάδας, των μαγειρείων για τα οποία θα χρειαστεί και έργο σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ σταδιακά άρχισε η μεταφορά τμημάτων στην Τρίτη πτέρυγα (διοικητικές υπηρεσίες, μονάδα τεχνητού νεφρού, σταθμός αιμοδοσίας, κεντρική αποστείρωση). Στην Τρίτη πτέρυγα προβλέπεται η λειτουργία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με έξι κρεβάτια, και πρόσθετα εννέα χειρουργικά κρεβάτια.   «Συνολικά το νοσοκομείο Κιλκίς θα διαθέτει 15 χειρουργικά κρεβάτια, όταν το ΑΧΕΠΑ διαθέτει 12!» τόνισε. Σημείωσε ότι στο νοσοκομείο γίνονται πλέον και λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, έγινε αγορά μαστογράφου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Φλωρίδη αποκάλυψε ότι τα χρέη των ταμείων προς το ίδρυμα ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ, τα χρέη του ιδρύματος σε προμηθευτές σε 18 εκατ. ευρώ και επομένως η καθαρή θέση του Νοσοκομείου είναι έλλειμμα 7 εκατ. ευρώ, οφειλόμενο στην υποχρηματοδότηση από το κράτος και τις κάτω του κόστους τιμές νοσηλείας που ισχύουν για τα ταμεία (Τα ίδια ταμεία δίνουν υπερδιπλάσιες τιμές νοσηλείας σε ιδιωτικές κλινικές)
Η συζήτηση εκτάθηκε επίσης στο σύστημα προμηθειών.
Στο ΕΚΑΒ ο κ. Φλωρίδης μίλησε με το προσωπικό που τον ενημέρωσε για τις ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό. Οι εργαζόμενοι διασώστες ζήτησαν από τον κ. Φλωρίδη να αλλάξει το νομικό καθεστώς και να περάσει εξ ολοκλήρου στο ΕΚΑΒ η μεταφορά ασθενών είτε πρόκειται για επείγοντα περιστατικά είτε για απλές διακομιδές. Τώρα το ρόλο των διακομιδών έχει το νοσοκομείο, αλλά κι εκεί οι ελλείψεις είναι πολλές, τα οχήματα παλιά και γενικά η όλη κατάσταση είναι προβληματική.