Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 6:10:07 μμ
Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 19:26

Κτηματογράφηση για κλάματα στο ν. Κιλκίς. Δεκάδες αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια και τις επιδοτήσεις τους

Δεκάδες αγροτεμάχια της περιοχής πρώην λίμνης Αξιούπολης δηλώθηκαν στη Γουμένισσα, πληρώθηκαν και τώρα λένε στους ιδιοκτήτες ότι έπρεπε να δηλωθούν στο Γραφείο Πολυκάστρου. Το οποίο έκλεισε! Κομμάτι του Ηλιόλουστου κτηματογραφήθηκε μαζί με την Ποντοηράκλεια, δεν το «βλέπουν» στο Γραφείο Κιλκίς και τους προτρέπουν: Πάντε στο Πολύκαστρο, το οποίο έκλεισε. Τα ίδια σε Νέο και Παλιό Αγιονέρια, Παλιό Γυναικόκαστρο κ.λπ.


Ένα πρωτοφανές αλαλούμ με θύματα παραγωγούς που χάνουν επιδοτήσεις.

Μπορεί να είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που συντάσσει Κτηματολόγιο, αλλά ο τρόπος που το συντάσσει αποδεικνύει γιατί έμεινε ουραγός. Τσαπατσουλιά, ανοργανωσιά και …
Το Ηλιόλουστο ως γνωστόν ανήκει στο Δήμο Κιλκίς, στην επαρχία Κιλκίς και όλοι το αναγνωρίζουν ως τμήμα του Κιλκίς. Πλην του Κτηματολογίου, καθώς ένα τμήμα των αγροτεμαχίων του δηλώθηκαν μαζί με την Ποντοηράκλεια επιδοτήσεις; Κτηματολογικό Γραφείο Πολυκάστρου!
Δηλώνουν λοιπόν στον ΟΣΔΕ τα χωράφια τους οι δόλιοι και περιμένουν τις επιδοτήσεις. Μόνο που στο κτηματολογικό έλεγχο δεν τους βρίσκουν στο Κιλκίς. Και κόβεται η επιδότηση. Φωνάζουν πως δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι και η απάντηση ακούγεται εύκολη: Απευθυνθείτε στο Κτηματολογικό Γραφείο Πολυκάστρου. Μόνο που το εν λόγω Γραφείο έκλεισε καθώς οι αρχικές εγγραφές ολοκληρώθηκαν στο τέλος Ιουλίου του 2017.
Κι άντε τώρα να βρουν τοι δίκιο τους. Και να ήτανε μόνο αυτοί… Τμήματα της λεκάνης της πρώην λίμνης Αρτζάν και συνοριακών της περιοχών βρίσκονται στη ζώνη του λυκόφωτος.
Στο Παλιό Γυναικόκαστρο τμήμα των αγροτεμαχίων του κτηματογραφήθηκε στο Βαφειοχώρι. Δεν τα «βλέπουν» στο Κιλκίς, χάνουν επιδοτήσεις, φωνάζουν και η «λύση» που προσφέρουν από το Κιλκίς: Αρμόδιο το Γραφείο Πολυκάστρου! Το οποίο έκλεισε.
Να μην επαναλαμβανόμαστε: Ακριβώς η ίδια ιστορία, το ίδιο τραγικό λάθος χωρίς καμιά ευθύνη των αγροτών, καταγράφεται στο Νέο Και Παλιό Αγιονέρια όπου τμήμα των αγροτεμαχίων κτηματογραφήθηκε με το Αξιοχώρι!
Πολλά ακίνητα εμφανίζονται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Κι αν δεν μπορέσουν οι παραγωγοί να τα δηλώσουν τότε τα περιμένει η αγκαλιά του Δημοσίου.
Εκείθεν του Αξιού μια άλλη λίμνη, αυτή της Αξιούπολης (πρώην λίμνη κι αυτή) δημιούργησε ανάλογα προβλήματα. Κάπου 27 αγροκτήματα με 46 δικαιούχους δηλώθηκαν από το 2015 στο Κτηματολογικό Γραφείο Γουμένισσας. Και πέντε χρόνια αργότερα, το 2020 η Γουμένισσα στέλνει απανταχούσα στους εν λόγω ιδιοκτήτες πως τα αγροτεμάχια αυτά ανήκουν στην αρμοδιότητα του Κτηματολογικού Γραφείου Πολυκάστρου. Και να απευθυνθούν σε αυτό. Μόνο που όπως προαναφέραμε από το 2017 σταμάτησαν οι εγγραφές στο εν λόγω Γραφείο.
Αποτέλεσμα; ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες, απώλεια επιδοτήσεων αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ που ενημερώνεται από το Κτηματολόγιο στις εκτάσεις αυτές διαπιστώνει …άγνωστο ιδιοκτήτη!
Κι όλο αυτό το αλαλούμ πρέπει να τακτοποιηθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2022.
Αυτό που δεν κατάφεραν να λύσουν εδώ και εφτά οχτώ χρόνια πρέπει να τακτοποιηθεί σε δυο μήνες.
Εύκολο δεν είναι. Γι’ αυτό κι ο καλός Θεός μαζί με τον νέο Βασιλέα της Αγγλίας ας σώσει και τους αγρότες μας.