Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 2:10:11 πμ
Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 15:32

Κυψέλη γνώσης και ήθους η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης

epimelitirio


Ο Ευπατρίδης ευεργέτης της Αξιούπολης, ο στρατηγός Δημήτρης Οικονόμου συγκίνησε και πάλι στην ομιλία του κατά την ετήσια εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιούπολης  που φέρει το όνομά του καθώς είναι εκείνος που με τις οικονομίες μιας ζωής χρηματοδότησε την κατασκευή του
Στην ετήσια εκδήλωση λοιπόν όπου βραβεύονται οι πλέον τακτικοί και μελετηροί αναγνώστες της Βιβλιοθήκης ο κ. Οικονόμου είπε τα εξής:
Απόψε με τον χαιρετισμό μας για την απονομή των τριών χρηματικών βραβείων, η Άννα και εγώ θέλουμε να σας πούμε κάποιες σκέψεις, προτάσεις, προβληματισμούς αλλά και προοπτικές που αφορούν την Δημοτική Βιβλιοθήκη «Δημήτριος Ε. Οικονόμου»
Όπως και σε άλλες ευκαιρίες έχουμε τονίσει, η βιβλιοθήκη είναι επένδυση που θα χαρίζει σε όλους, ιδιαίτερα στους νέους μας ένα ανυπολόγιστο πλούτο , στην γνώση στην μόρφωση στην παιδεία και στον πολιτισμό. Σήμερα όλοι οι Λαοί του κόσμου δέχονται παραδέχονται και υποστηρίζουν ότι η γνώση είναι η τροφή του πνεύματος, το λίπασμα του μυαλού να καρπίσει. Χωρίς την Γνώση ο άνθρωπος είναι πνευματικά νεκρός. Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης μας διδάσκει: «Να επιζητάς κάθε μέρα την καλλιέργεια του Νου σου».
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά επιδώσαμε, προ ολίγου, τα τρία χρηματικά βραβεία σε δύο παιδιά και μια ενήλικη που αφιέρωσαν τον μεγαλύτερο χρόνο για μελέτη βιβλίων μέσα στη δημοτική βιβλιοθήκη. Το βραβείο «Άννα Οικονόμου» που πήρε ο κάθε ένας είναι το ποσό των 300 ευρώ. Ο θεσμός αυτός με επιθυμία της Άννας άρχισε το 2007.Δίδεται σαν κίνητρο με απώτερο σκοπό να αγαπήσουν όλοι κυρίως τα παιδιά μας το βιβλίο.
Ευχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο που ενέταξε και φέτος την απονομή των βραβείων στα «32α» Αξιουπολίτικα και στο 4ο Φεστιβάλ Αξιού». Ευχαριστούμε επίσης τον σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών και όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή των.
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη «Δημήτριος Ε. Οικονόμου» αποτελεί σήμερα τον πολιτιστικό πυρήνα του δήμου και βοηθάει τους κατοίκους στη μόρφωση και την ανάκτηση της γνώσης. Ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από ηλικία φύλο, οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Υπάρχουν σήμερα εγγεγραμμένοι 550 χρήστες . Ο αριθμός των βιβλίων είναι 6810 και 30 CD ΚΑΙ DVD. Επίσης υπάρχουν επτά τοπικές εφημερίδες και οκτώ περιοδικά. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας είχε 10.350 δανεισμούς βιβλίων. Στο χρόνο που πέρασε είχε 3.200 δανεισμούς βιβλίων καθώς και 80 δανεισμούς από πολίτες γειτονικών δήμων. Μπορούμε να πούμε σήμερα ότι οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν τους προσδοκώμενους στόχους και μας γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία. Άλλωστε αυτός είναι ο βαθύτερος σκοπός και το νόημα των βραβείων της Άννας. Ανάγκες και ελλείψεις στην βιβλιοθήκη  θα υπάρχουν πάντα. Επείγει όμως η προμήθεια από τον δήμο 4-5 υπολογιστών για να μπορούν μικροί και μεγάλοι να διαβάζουν ηλεκτρονικά και να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Υποδομή για το σκοπό αυτό υπάρχει.
Χαρίστε στον εαυτό σας το πολυτιμότερο δώρο, κάντε το βιβλίο το καλύτερό σας φίλο. Αρκούν 15-20 λεπτά στο 24/ωρο για να διαβάσετε σ’ ένα χρόνο 10-15 βιβλία της επιλογής σας. Το διάβασμα μαζί με το παιχνίδι και την άθληση πρέπει να αρχίσει από την παιδική ηλικία, να γίνει καθημερινή πηγή χαράς, σκέψης ιδεών. Το παιδί από βρέφος φωτογραφίζει την κάθε μας κίνηση την κάθε συμπεριφορά, τον τρόπο που ζει η οικογένεια την στοργή της μάνας, παίρνει τα πρώτα στηρίγματα στη ζωή του. Είναι βέβαιο ότι, όλοι έχουμε ευθύνη για τα παιδιά μας γι’ αυτό ας κάνουμε πράξη την δική μας ευθύνη και ας μην ξεχνάμε ότι το μέλλον των παιδιών μας θα αποτελεί το όχημα του δικού μας παρελθόντος.
Η βιβλιοθήκη είναι επένδυση που παράγει σιωπηρά πνευματικούς καρπούς και θα συμβάλει μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της περιοχής μας. Η βιβλιοθήκη είναι η αστείρευτη πηγή γνώσης μόρφωσης, είναι παράλληλα χώρος προσφοράς πολιτιστικών υπηρεσιών είναι η προέκταση του σπιτιού μας. Η βιβλιοθήκη έχει ζωή, έχει προοπτική. Θα φυλάσσει την γνώση όσο ζούμε, στους αιώνες.
Η Άννα και εγώ σας ευχαριστούμε που εκτιμάτε την προσφορά μας αυτή στο δήμο. Ο ποιητής Σολωμός έλεγε: «Η ανταμοιβή μου είναι ότι νιώθω καλά γι’ αυτό που κάνω. Η αγάπη που αισθάνομαι μέσα μου θα μείνει σ’ αυτόν τον χώρο, θα είναι μια αγκαλιά ακόμα και όταν εγώ θα φύγω.» Με πίστη στο θεό και στον άνθρωπο ας κτίσει ο κάθε ένας χωριστά μια ζεστή οικογένεια και όλοι μαζί μια κοινωνία αντάξια της μακραίωνης ιστορίας μας.
Σας χαιρετούμε με δύο στίχους του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη: «Κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά».
Σας ευχαριστούμε που μας ακούσατε. Γεια σας.