Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 6:04:10 μμ
Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2009 04:08

Λαμπρός ο εορτασμός της Παναγίας του Κιλκίς

Στις 15η Αυγούστου ο απανταχού Ελληνισμός τίμησε όπως αρμόζει την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτή τη φορά όμως ο εορτασμός της Παναγίας στο Κιλκίς ήταν  ξεχωριστός, τόσο από άποψη προσέλευσης κόσμου (ξεπέρασε τις 3000) όσο και από το κλίμα θρησκευτικής κατάνυξης που δημιουργήθηκε.


Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε την παραμονή η περιφορά  της εικόνας της Παναγίας και ο επιτάφιος , παρουσία του Δημάρχου Κιλκίς Δημ. Τερζίδη, του πρώην υπουργού και βουλευτή Σ. Τσιτουρίδη, του στρατιωτικού υποδιοικητή της 71 Α/Μ, του προέδρου του ΕΒΕ Π. Τονικίδη, του προέδρου του Δημ. Συμβουλίου Δ. Φωτιάδη και του προέδρου του ΟΠΟΝΓΑ Χρ. Σπίγκου, στους κεντρικούς δρόμους του Κιλκίς. Συνοδευόταν από ευσεβείς ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως, στρατιωτικό άγημα, την φιλαρμονική του Δήμου, καλλίφωνους ψάλτες, αξιολάτρευτα «παπαδάκια», νέους της ενορίας και πλήθος πιστών. Η περιφορά ολοκληρώθηκε με αρτοκλασία που τελέστηκε στον προαύλιο του ιερού ναού που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για τον εορτασμό και είχε διακοσμηθεί με φοίνικες, σημαίες του Πατριαρχείου και της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και σημαιάκια ενώ στο τέλος μοιράστηκαν 5.000 λουκουμάδες, προσφορά των γυναικών της ενορίας. Όσοι βρέθηκαν παραμονή στις εορταστικές εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να γλεντήσουν υπό τους ήχους ποντιακής μουσικής από νέους καλλιτέχνες.
Ανήμερα, χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Απόστολος, ο οποίος στο κήρυγμα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα μνημονεύουμε την κοίμηση της Θεοτόκου και συγχρόνως πανηγυρίζουμε την  ανάστασή της! Η Παναγία μας ζει και πρεσβεύει διαρκώς στον Υιό και Θεό της για μας τους χριστιανούς. Πρεσβεύει για να λυτρωνόμαστε από τις περιστάσεις και τις θλίψεις και προ πάντων από τις δολιότητες του πονηρού που οδηγούν στη φθορά και το θάνατο» ενώ στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγρ. Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Αν. Αμανατίδης.
Χιλιάδες πιστοί πέρασαν να εμπιστευτούν δυο λόγια πίστης και ελπίδας στην Άγια Μητέρα του Κυρίου μας και προσκύνησαν μπροστά της ζητώντας την ευλογία της. Άλλωστε ο Ναός έμεινε ανοικτός ολόκληρη τη ημέρα.
Ο οικοδεσπότης που φιλοξένησε τα πλήθη των ιερέων και των πιστών, γενικός αρχιερατικός επίτροπος αρχιμανδρίτης πατέρας Απόστολος Πορτοκαλίδης, προϊστάμενος του Ιερού Ναού, είχε φροντίσει και την τελευταία λεπτομέρεια, ώστε η φιλοξενία να είναι όπως πρέπει  σε τέτοιες περιπτώσεις.
Όλα κύλησαν αρμονικά ενώ κοινή είναι η γνώμη ότι φέτος ήταν η καλύτερη πανήγυρης από κάθε άλλη χρονιά και κάθε άλλη ενορία του Κιλκίς. Η επιτυχία αυτή οφείλεται και σ’ ένα βαθμό στους συνεργάτες που έχει επιλέξει ο πατέρας Απόστολος, οι οποίοι ακούραστα δούλεψαν τις τελευταίες ημέρες ώστε να υλοποιήσουν τις ιδέες του προϊσταμένου για τη σωστή λειτουργία του Ναού, αλλά και την ευλαβή προσέλευση και προσκύνηση της εικόνας απ’ τους χιλιάδες πιστούς.
Την Κυριακή 16 Αυγούστου επιτυχία σημείωσε και η μικρή συναυλία που διοργάνωσε ο δήμος Κιλκίς στην πλατεία Γαλήνης (Ζωοπάζαρο) με το συγκρότημα Ερωτικός του Κιλκισιώτη καλλιτέχνη Ηλία Μωσαϊδη