Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021, 1:34:49 μμ
etpa
Κυριακή, 23 Μαϊος 2021 12:10

Λόφος Άη Γιώργη: Είναι όμορφος, θα γίνει ωραιότερος για να τον χαιρόμαστε πολύ περισσότεροι Κιλκισιώτες

Συντάκτης:

Είναι το στολίδι της πόλης. Ο εμβληματικός της λόφος, ο λόφος του Αη Γιώργη. Κάπου στα 350 μέτρα το ψηλότερο σημείο του έχει στην κορυφή του τον φερώνυμο ναό που τόσες γλυκές αναμνήσεις ξυπνά και μόνο στη θωριά του.
Είναι εξάλλου ο πρώτος οικοδεσπότης σε κάθε επισκέπτη της πόλης. Από όπου κι αν προσέρχεται σε αυτήν, πρώτα τον Αη Γιώργη θα δει, να δεσπόζει στην πεδιάδα του Κιλκίς.


Κι αν όλα πάνε καλά –και δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει το αντίθετο- σε λίγους μήνες, άντε ένα δυο χρόνια το πολύ, ετούτος ο σηματωρός της πόλης θα ομορφύνει τόσο ώστε να γίνει και μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων του.
Μάθαμε τα καλά νέα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όταν ακροθιγώς έστω ενημερωθήκαμε για μια θαυμάσια πρωτοβουλία της διοίκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Λόφος λίαν προσεχώς θα γίνει ωραιότερος, λειτουργικότερος και προπάντων, προσιτός στους πολίτες.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του eidisis.gr, το Δασαρχείο Κιλκίς ετοιμάζει μελέτη για τη συνολική αναμόρφωση; Αναβάθμιση; Αξιοποίηση; όπως θέλετε να την ονομάσουμε. Εξάλλου ήταν στελέχη του Δασαρχείου που πρότειναν στον Δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη την εκπόνηση της μελέτης που οδηγεί ήδη σε ένα -κι εδώ κυριολεκτούμε- μεγαλόπνοο έργο.
Ποια θα είναι τα βασικά σημεία της υπό εκπόνηση μελέτης;
Ακροθιγώς τα απαριθμούμε καθώς η μελέτη θα είναι έτοιμη μεσοκαλόκαιρο για να τεθεί σε διαβούλευση και στη συνέχεια στη διοίκηση του δήμου για τα περαιτέρω.
Η μελέτη λοιπόν θα περιλαμβάνει:
Δίκτυο μονοπατιών περιμετρικά του λόφου για να αυξηθεί με ασφάλεια η επισκεψιμότητά του.
Δίκτυο ποδηλατόδρομων κατασκευασμένο με προδιαγραφές που και το περιβάλλον θα σέβεται και θα εγγυάται την ασφάλεια ποδηλατών και πεζοπόρων.
Δενδροφύτευση έστω περιορισμένη και κυρίως με χαμηλής βλάστησης φυτά.
Σε ανοίγματα των διαδρόμων περιήγησης του λόφου και κατά διαστήματα εγκατάσταση υπαίθριων οργάνων γυμναστικής. Άσκηση όχι μόνο διά πεζοπορίας…
Εγκατάσταση ανά διαστήματα τραπεζόπαγκων ενώ παγκάκια σε σημεία της διαδρομής θα προσφέρουν ξεκούραση και θέαση του μισού νομού.
Περίφραξη(ξύλινη) των λατομείων, μικρών και μεγαλύτερων για την ασφάλεια των πεζών.
Στο μεγάλο λατομείο, στη βόρεια πλευρά του λόφου θα γίνει ίσως η σημαντικότερη -επικεντρωμένη- παρέμβαση καθώς προσφέρεται ο χώρος σε ποικίλες παρεμβάσεις. Μέχρι και ειδικά σημεία παρατήρησης -θέασης στα ψηλότερα σημεία του προβλέπονται
Προφανέστατα υπάρχει μέριμνα για ολοκληρωμένο δίκτυο πυροσβεστικών μέσων.
Αναβάθμιση του χώρου με τα γήπεδα (αριστερά καθώς ανεβαίνουμε) ενώ θα παραλείψουμε όλες τις πρόνοιες που θα ληφθούν για τον καλλωπισμό των χώρων (πέργκολες, καλλωπιστικά φυτά σε εισόδους, ανοίγματα κ.ο.κ.)
Το γράψαμε και στην αρχή: Και μόνο του το έργο αυτό θα αρκούσε να δικαιώσει μια αυτοδιοικητική θητεία. Η μελέτη σε ένα δυο μήνες το πολύ θα είναι έτοιμη από το Δασαρχείο Κιλκίς.
Ύστερα θα πρέπει η διοίκηση να εξασφαλίσει ένα σεβαστό ποσό. Θα είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Για ένα έργο -ορισμός της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής
Διό και χαλάλι του, του Λόφου και χαλάλι και των δημοτών.