Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, 10:35:29 πμ
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2008 06:44

Λύση Κιλτίδη για το Βοτανικό

 Σύσκεψη για το Βοτανικό Κήπο Κρουσίων συγκάλεσε τη Δευτέρα το μεσημέρι στο γραφείο του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης με τη συμμετοχή του προέδρου του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. κ. Σπύρου Κυριάκη, της αναπληρώτριας Γενικού Διευθυντού ΕΘΙΑΓΕ κ. Μαρίας Μαθιούδη, της δρ. Ελένης Μαλούπα υπεύθυνης του Βοτανικού Κήπου και του Εργαστηρίου προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών, του κ. Θεόδωρου Κουτσού, προϊσταμένου του τμήματος αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και της κ. Πασχαλίνας Χατζοπούλου, ερευνήτριας του εν λόγω τμήματος.
Κατά τη σύσκεψη παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στο Βοτανικό Κήπο, ο οποίος υλοποιήθηκε ως έργο από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg I I  και η χρηματοδότησή του λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο Βοτανικό Κήπο σήμερα απασχολούνται 17 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και άλλοι 9 με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αποφασίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας του Κήπου με αλλαγή  νομοθετικού πλαισίου. Βάσει αυτού προβλέπεται η μετονομασία του Κήπου και του Εργαστηρίου Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών που λειτουργεί στη Θέρμη σε Ινστιτούτο Αυτοφυών Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών – Εθνικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων, νέος κανονισμός λειτουργίας σε ότι αφορά και το Βοτανικό Κήπο ενώ θα εξεταστεί παράλληλα η δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους Κρουσίων και Κιλκίς στο πλαίσιο υλοποίησης επιμέρους έργων.
Ο κ. Κιλτίδης κατέστησε σαφές ότι  οι 9 εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, για τους οποίους ούτως ή άλλως επιβαρύνεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τις δαπάνες μισθοδοσίας τους, θα συνεχίσουν την εργασία τους, ενώ τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ένταξη του Κήπου σε χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να καλυφθούν οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας.
Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα παραταθούν έως το Σεπτέμβριο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής ξενώνα που θα λειτουργήσει στο Βοτανικό Κήπο με σκοπό την περιβαλλοντική ενημέρωση.
 
Επιδοτήσεις
Από το Γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστα Κιλτίδη ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε από την περασμένη Παρασκευή η καταβολή πληρωμών ύψους  12.047.661,48ευρώ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους δικαιούχους παραγωγούς του ν. Κιλκίς  που είναι ενταγμένοι σε ειδικά καθεστώτα της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης και στις επιδοτήσεις βιολογικής γεωργίας.
Όπως τόνισε ο κ. Κιλτίδης, η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και αποδίδει στους αγρότες έγκαιρα και με αποτελεσματικότητα, τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. «Το αποδείξαμε τον περασμένο Δεκέμβριο όπου οι παραγωγοί μας πληρώθηκαν την ενιαία κοινοτική ενίσχυση πριν από τα Χριστούγεννα, το αποδεικνύουμε με πράξεις και σήμερα καθώς καταβάλλονται οι ενισχύσεις των ειδικών καθεστώτων πριν από το Πάσχα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κιλτίδης.
Ειδικότερα οι πληρωμές των αγροτών του ν. Κιλκίς αφορούν:
4.559.378,16ευρώ στρεμματικές ενισχύσεις βάμβακος.
4.485.914,99ευρώ πρόσθετη ενίσχυση σκληρού σίτου.
1.681.471,43 ειδική πριμοδότηση ποιότητας σκληρού σίτου.
115.365ευρώ πρόσθετη ενίσχυση αραβοσίτου.
62.306,20ευρώ πριμοδότηση πρωτεϊνούχων σπόρων.
26.895,85ευρώ καρποί με κέλυφος.
20.054,90ευρώ ειδική πριμοδότηση ρυζιού
Τέλος σε 159 καλλιεργητές βιολογικής γεωργίας του νομού θα διατεθεί ως επιδότηση το ποσό του 1.096.374,74ευρώ.

Εθελοντές
Πυροσβέστες
Τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις του Συλλόγου Εθελοντών Διασωστών Πυροσβεστών Κουφαλίων εγκαινίασε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης.
Σε σύντομο χαιρετισμό του οκ. Κιλτίδης τόνισε ότι τόσο το νέο κτηριακό συγκρότημα όσο και το έμψυχο δυναμικό των 215 εθελοντών διασωστών πυροσβεστών των Κουφαλίων αποτελούν   χειροπιαστή απόδειξη ότι η προστασία του περιβάλλοντος έχει γίνει πια συνείδηση στην τοπική κοινωνία.  

Στις Σέρρες
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης παρέστη ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Δήμο Λευκώνος ν. Σερρών όπου και πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ισαάκ Ν. Λαυρεντίδη ο οποίος υπήρξε βουλευτής και διετέλεσε κοσμήτωρ και αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ανασύσταση Συντονιστικού
Κέντρου Δασοπροστασίας
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνος Κιλτίδης, ενέκρινε με απόφασή του, τη διάρθρωση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της εν λόγω υπηρεσίας.
Βάσει της απόφασης το Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας, το οποίο είναι επιτελικό όργανο και υπάγεται στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠ.Α.Α.Τ., έχει ως έδρα το Ίδρυμα Δασικών Ερευνών Αθήνας και θα λειτουργεί ολόκληρο το ημερολογιακό έτος  με κύρια αποστολή να δέχεται  κάθε είδους κλήσεις και πληροφορίες από όλη την επικράτεια για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά στην προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων καθώς και του ευρύτερου φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης να μεταβιβάζει στις αρμόδιες περιφερειακές δασικές αρχές πληροφορίες για τα περιστατικά που τις αφορούν (καταπατήσεις, εκχερσώσεις, λαθροϋλοτομίες, λαθροθηρίες καθώς και για θέματα Cites για προστασία άγριας πανίδας και χλωρίδας κ.λ.π.).
    Στην απόφαση γίνεται πρόβλεψη εξοπλισμού του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας με τα απαραίτητα ενσύρματα και ασύρματα μέσα επικοινωνίας καθώς και για τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό από δασικούς υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας και με εποχιακό προσωπικό.
    Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του προσωπικού επιφυλακής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας:
- Στα πάσης φύσεως θέματα δασικών παρεμβάσεων δίδουν τις ανάλογες απαντήσεις ή παραπέμπουν στη αρμόδια υπηρεσία.
- Τα θέματα των δασικών πυρκαγιών τα παραπέμπουν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).
- Για θέματα Cites (προστασίας ειδών άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας) ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία στη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών – Δρυμών και Θήρας.  
- Εκτελούν κάθε γραπτή και προφορική εντολή της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος σχετικά με τη λειτουργία του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας.
- Λαμβάνουν τις πάσης φύσεως κλήσεις ή πληροφορίες που αφορούν τη Δασοπροστασία.
- Τηρούν το βιβλίο συμβάντων στο οποίο καταχωρίζουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που συμμετέχουν στη συγκρότηση των συνεργείων επιφυλακής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας καθώς και τις πληροφορίες και τις ενέργειες του Κέντρου προς τις περιφερειακές δασικές αρχές για τα θέματα αρμοδιότητάς του.
- Συλλέγουν και επεξεργάζονται τα προσωρινά και οριστικά στοιχεία δασικών πυρκαγιών από όλες τις δασικές Αρχές της χώρας. – Προετοιμάζουν τα στατιστικά στοιχεία των πυρκαγιών της χώρας για την ενημέρωση των Αρχών της Ε.Ε. αλλά και για περαιτέρω επεξεργασία.
- Χειρίζονται τα πάσης φύσεως ασύρματα και ενσύρματα μέσα επικοινωνίας (ηλεκτρονικό υπολογιστή, φαξ κ.α.).