Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024, 5:56:11 πμ
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009 07:41

Μαυροράχη και Κιλκίς λένε ΟΧΙ στα σκουπίδια Παιονίας - Πολυκάστρου

Τα μηνύματα από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης είναι άσχημα καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν την υπό τον κ. Ζουρνά διοίκηση να αρνείται την ικανοποίηση του αιτήματος των τεσσάρων δήμων της Παιονίας (και της κοινότητας Λιβαδίων) να διαθέτουν στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης τα σκουπίδια τους.


Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Δημ. Σισμανίδης αναμένει την έγγραφη απάντηση του Συνδέσμου, αλλά τόσο αυτός όσο και οι δήμαρχοι Κιλκίς και Αξιούπολης είναι ήδη κοινωνοί των ανησυχητικών μηνυμάτων που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη και αν επιβεβαιωθούν ανατρέπουν τον συνολικό σχεδιασμό με τον οποίο συστήθηκε ο ενιαίος φορέας διαχείρισης των σκουπιδιών του νομού (ΦΟΣΔΑ).
Σύμφωνα με το σχεδιασμό αυτό που εντάχθηκε και στο καταστατικό της ανώνυμης εταιρείας (ΦΟΣΔΑ) οι εφτά δήμοι της επαρχίας Κιλκίς (πλην Πολυκάστρου) θα διαθέτουν τα σκουπίδια τους στον ΧΥΤΑ Κιλκίς και οι υπόλοιποι δήμοι μέσω του Σταθμού Μεταφόρτωσης που χωροθετήθηκε στην Αξιούπολη και είναι ακόμα στο στάδιο της μελέτης, θα διέθεταν τα σκουπίδια τους στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης του συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης, με τον οποίο υπήρχε κατ’ αρχήν συμφωνία.

Αίτημα για επανεξέταση
προσωρινής λύσης στον ΧΥΤΑ Κιλκίς
Κι ενώ η μόνιμη λύση φαίνεται να απομακρύνεται, νέο πεδίο έντασης αναμένεται να δημιουργηθεί στο νομό με το αίτημα των τεσσάρων δήμων (Γουμένισσας, Αξιούπολης, Ευρωπού, Πολυκάστρου) και της κοινότητας Λιβαδίων προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς να επιτρέψει την προσωρινή διάθεση των σκουπιδιών τους στον ΧΥΤΑ Κιλκίς.
Οι δήμαρχοι της Παιονίας - Πολυκάστρου ζητούν ως προσωρινή λύση και μέχρι να κατασκευαστεί μερικώς έστω ο Σταθμός Μεταφόρτωσης στην Αξιούπολη να «φιλοξενηθούν» τα σκουπίδια τους3 στον ΧΥΤΑ του Κιλκίς.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς Δ. Τερζίδης όταν του ζητήσαμε να τοποθετηθεί, απάντησε ότι η αρνητική θέση του είναι γνωστή και υπενθύμισε επίσης την αρνητική θέση και των άλλων έξι δήμάρχων της επαρχίας Κιλκίς. Σε κάθε περίπτωση όμως την απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς όπου το αίτημα δεν θα είναι και ιδιαιτέρως δημοφιλές, όπως αποδείχτηκε στις κατά καιρούς συζητήσεις επί του θέματος της σύστασης του ενιαίου φορέα.

Τι ζητούν οι τέσσερις
Το πλήρες κείμενο του αιτήματος των τεσσάρων δήμων (Γουμένισσας, Αξιούπολης, Ευρωπού, Πολυκάστρου) και της κοινότητας Λιβαδίων προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς από τις 31 Δεκεμβρίου 2008 έχει ως εξής:
“Θέμα: Απόθεση απορριμμάτων Δήμων Πολυκάστρου, Αξιουπόλεως, Γουμενίσσης, Ευρωπού και Κοινότητας Λιβαδίων στον ΧΥΤΑ Κιλκίς.
Με την παρούσα επιστολή σας ζητούμε να θέσετε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλκίς το αίτημα μας προκειμένου να γίνουν προσωρινά δεκτά στον ΧΥΤΑ Κιλκίς τα απορρίμματα των Δήμων μας. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να κατανοήσετε το γεγονός ότι οι Δήμοι της Παιονίας και ο Δήμος Πολυκάστρου αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα διότι αδυνατούν τη δεδομένη στιγμή να μεταφέρουν καθημερινά τα απορρίμματά τους στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, λόγω της μεγάλης απόστασης και συμπερασματικά, του εξαιρετικά υψηλού κόστους μεταφοράς, ενώ επίσης στερούμαστε του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού. Γι αυτόν τον σκοπό έχει ήδη δρομολογηθεί η κατασκευή πρόχειρου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα διοικητικά όρια του Δήμου Αξιουπόλεως. Στο σταθμό μεταφόρτωσης που θα δημιουργηθεί θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα όμορων δήμων και θα μεταφέρονται κατόπιν με κοντέινερ στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Ωστόσο για το ενδιάμεσο διάστημα επείγει η προσωρινή διευθέτηση του προβλήματος. Αιτούμαστε λοιπόν με αυτήν την επιστολή μας να δείξετε κατανόηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και θέτοντάς το ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλκίς ελπίζουμε στη θετική προς τούτο απόφαση.”

Που βρίσκεται ο Σταθμός
Μεταφόρτωσης
Η Δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου τόνισε ότι αίτημα των τεσσάρων δήμων αναφέρεται σε προσωρινή εξυπηρέτηση, μέχρι να κατασκευαστεί μερικώς - πριν καν την ολοκλήρωση- ο Σταθμός Μεταφόρτωσης που έχει χωροθετηθεί στον ήδη υφιστάμενο σκουπιδότοπο της Αξιούπολης. Υπενθύμισε ότι υπάρχει δέσμευση της ΔΙΑΔΗΜΑ ότι η μελέτη του ΣΜΑ θα είναι έτοιμη στις 15 Ιανουαρίου 2009, ενώ σε επίσκεψη στον περιφερειάρχη Γ. Τσιότρα επαναβεβαιώθηκε η δέσμευση για πλήρη χρηματοδότηση του έργου.
Μάλιστα η κ. Συμεωνίδου τόνισε ότι προβλέπονται κονδύλια και για την κατασκευή νέου δρόμου δυο χιλιομέτρων προς τον ΣΜΑ για να αποφευχθεί επιβάρυνση της περιοχής από τη μεταφορά τω σκουπιδιών των τεσσάρων δήμων στο Σταθμό Μεταφόρτωσης..
Σε κάθε περίπτωση όμως στο ήδη βαρύ κλίμα από την πιθανολογούμενη άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς προστίθεται τώρα και το ενδεχόμενο άρνησης του συνδέσμου ΟΤΑ μείζονος Θεσσαλονίκης να δεχθεί τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Μαυρορτάχης, γεγονότα που θα επιβαρύνουν και το πολιτικό κλίμα στο νομό. Και είναι άγνωστο πότε θα καταλογιστούν τα πρώτα πρόστιμα από την Κομισιόν εξαιτίας της αδυναμίας συμμόρφωσης προς τους κανόνες διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων από τους τέσσερις δήμους.