Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, 5:18:47 πμ
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 11:31

«Μειώστε τα κριτήρια για τους μικρομεσαίους»

Τη μείωση των κριτηρίων για την ένταξη των επιχειρήσεων του νομού Κιλκίς στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ζητούν με κοινό τους υπόμνημα προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Πολυκάστρου, Αξιούπολης και Γουμένισσας, Γιάννης Αδαμόπουλος, Νίκος Βογιατζής και Θανάσης Τραχανίδης.
Οι πρόεδροι των τριών συλλόγων επισημαίνουν πως αν διατηρηθούν τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν, τότε ελάχιστες επιχειρήσεις του νομού θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες του προγράμματος.


Συγκεκριμένα ζητούν ο ελάχιστος μέσος τζίρος τριετίας να ορισθεί στις 15.000 ευρώ αντί των 30.000 ευρώ και η συνεχής κερδοφορία της τελευταίας τριετίας να μετατραπεί σε δυο έτη κερδοφορίας από τις τρεις χρήσεις.
Το υπόμνημα που έχει παραδοθεί στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου αναφέρει:
“Κύριε Γενικές,
Το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που πιθανολογείται να αρχίσει κατά τον προσεχή Ιούνιο, δεν θα έχει καμμία απολύτως αναπτυξιακή διάσταση για τον παραμεθόριο Ν. Κιλκίς, αν διατηρηθούν τα ίδια οριζόντια αναπτυξιακά κριτήρια ένταξης που ίσχυσαν για το προηγούμενο πρόγραμμα “Εμπόριο-Υπηρεσίες” του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης τον Ιούνιο του 2007.
Συγκεκριμένα και ενώ με τα δικά σας στοιχεία είναι γνωστό (Υπουργείο Οικονομικών, Απόφαση ΦΕΚ 1292/τεύχος Β’/25.7.2007) ότι ο Ν. Κιλκίς με ΑΕΠ 93,24% υπολείπεται στην ίδια ζώνη Α’ με αποτέλεσμα να ισχύσει και για τις επιχειρήσεις του χώρου μας ο ίδιος ελάχιστος ετήσιος τζίρος των 30.000 ευρώ που ίσχυε για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και την Αθήνα, τότε το 80% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του Νομού μας θα μείνει εκτός ένταξης. Λαμβανομένου υπόψη αφενός των δομικών χαρακτηριστικών του Ν. Κιλκίς, ήτοι του χαμηλού νομαρχιακού ΑΕΠ, της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολύ μικρών επιχειρήσεων (μέχρι 3 εργαζόμενοι), της  μαζικής συρρίκνωσης των μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων ιδιαίτερα του έτοιμου ενδύματος και αφετέρου των συγκυριακών φαινομένων, ήτοι της υψηλής ανεργίας, της απασχόλησης οικονομικών ημερήσιων μεταναστών που προέρχονται από γειτονικές πόλεις της άλλης πλευράς των συνόρων, της κατακόρυφης πτώσης της ζήτησης ως συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης και της ελεύθερης καθημερινής εισόδου συμπατριωτών μας στην ΠΓΔΜ για αγορά καταναλωτικών προϊόντων, προτείνουμε ως κριτήριο ένταξης στο υπό συζήτηση πρόγραμμα για τον νομό μας τον ελάχιστο μέσο τζίρο 3ετίας των 15.000 ευρώ των τριών τελεταίων κλεισμένων χρήσεων.
Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ως δεύτερο κριτήριο επιλεξιμότητας την συνεχή κερδοφορία της τελευταίας 3ετίας, ζητούμε όπως ισχύσει οι δύο από τις τρεις χρήσεις να είναι κερδοφόρες.
Όλοι εμείς, ως πρόεδροι επιμελητηρίου και εμπορικών συλλόγων ενός παραμεθόριου Νομού ζωτικού για την πατρίδας μας, πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που η Πολιτεία αντιμετωπίζει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της “μακρινής περιφέρειας”.
Είναι άδικο στα πλαίσια μιας δήθεν “λειτουργικής” οριζόντιας πολιτικής ενισχύσεων οι επαρχιακές ΜΜΕ να επικεντρώνονται σε αγορές μερικών εκατοντάδων νοικοκυριών να εξισώνονται με τις αντίστοιχες των μεγάλων αστικών κέντρων που απευθύνονται σε αγορές μερικών εκατομμυρίων καταναλωτών. Άλλωστε ο στόχος των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης είναι η μαζική ενίσχυση των υποδομών και επιχειρήσεων της Περιφέρειας και όχι μόνο του Κέντρου.
Ζητούμε να αποδώσετε αναπτυξιακή δικαιοσύνη για τις πολύπαθες παραμεθόριες επιχειρήσεις της περιοχής μας, εισάγοντας για κάθε Νομό που παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθετοποιημένα κριτήρια ένταξης”.