Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 5:11:16 πμ
Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2023 19:00

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα ΕΠΑΛ που αφέθηκε στην κακή τύχη του. Το ιστορικό της προβληματικής κατασκευής

Αν ο ωχαδερφισμός,  η διαφθορά και η αδυναμία του Δημοσίου να προστατεύσει ακόμα και τα στοιχειωδέστερα αγαθά όπως  τη ζωή των μαθητών στα σχολεία του, αντικατοπτρίζονταν σε μια εικόνα αυτή θα ήταν στο Κιλκίς το κτηριακό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ.

Ναι, του κλειστού από το 2016 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς, για το οποίο το Δημόσιο υπό οποιαδήποτε μορφή του τηρεί σιγή ιχθύος κι ας αποδείχτηκε από τα ίδιες τις τεχνικές υπηρεσίες του ότι:

 

Κατασκευάστηκε με ακατάλληλα υλικά στη δεκαετία του ’70 αφού το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε ήταν τσιμέντο καθαρισμού, όπως αποκαλείται στη γλώσσα των τεχνικών, επομένως ο κατασκευαστής εξαρχής έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και μαθητριών.

Η επικινδυνότητα του κτηρίου αυτή ήταν σε γνώση της Πολιτείας από το 2010, όταν και δημοπρατήθηκε μεγάλο έργο στατικής ενίσχυσης με 1,3εκατ. ευρώ, αναδείχθηκε εργολάβος αλλά το έργο δεν εκτελέστηκε καθώς, όπως ισχυρίζεται το Δημόσιο, η τότε Νομαρχία δεν εξέδωσε οικοδομική άδεια (!).

Το σχολικό συγκρότημα  ωστόσο παραμένει σε λειτουργία ( τι περισσότερο έπρεπε να (δια)πράξουν όσοι επέτρεψαν τη λειτουργία του σχολείου για να καθίσουν στο «σκαμνί»;)  ώσπου το 2016 μετά τους σεισμούς του Δεκεμβρίου ο Δήμος Κιλκίς προχωρά σε σειρά ενεργειών προστασίας των μαθητών - καθηγητών με κατάληξη το σφράγισμα του σχολικού συγκροτήματος μέχρι και σήμερα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες αποφαίνονται όλες ότι το κτήριο είναι ακατάλληλο, μη ασφαλές, και εισηγούνται την εκκένωσή του. Όπερ και πράττει η διοίκηση του δήμου υπό πιεστικές συνθήκες.

Από το 2016 λοιπόν κλειστό ολόκληρο το κτηριακό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ το οποίο στεγάζεται διχασμένο.  Ύστερα  από πολύμηνη αναζήτηση, οι μεν αίθουσες διδασκαλίας στο συγκρότημα του ΟΑΕΔ, όπου παλαιότερα στεγάστηκε το τμήμα του ΤΕΙ, τα δε εργαστήρια στο κτήριο της Εργατικής Εστίας, επί της Καραολή και Δημητρίου στο κέντρο της πόλης.

Δεν εξετάζουμε πως μπορεί να λειτουργεί ένα σχολείο με τη λογική «αλλού ο παπάς κι αλλού τα ράσα του» Εξάλλου ως λύση ανάγκης επιλέχθηκε. Μόνο που η έκτακτη λύση ήδη διανύει το έκτο χρόνο της , για δε το κλειστό συγκρότημα του 2ου ΕΠΑΛ έκτοτε επικρατεί σιγή τηλεγράφου.

Η τότε δημοτική διοίκηση Σισμανίδη δια της αντιδημάρχου Λένας Αναστασιάδου απέστειλε εκτενή αναφορά στην Εισαγγελία Κιλκίς με όλο το ιστορικό του έργου για να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

Από τότε δεν καταγράφηκε καμιά άλλη εξέλιξη στον τομέα αυτό. Προφανώς  μπήκε στο αρχείο η υπόθεση.   Και τα χρόνια είναι πολλά εξάλλου και πολλά αδικήματα, ακόμα κι αν υπήρχε τρόπος να στοιχειοθετηθούν σήμερα, θα είχαν παραγραφεί.

Κάπως έτσι απόμεινε να χάσκει επί μια εξαετία αδειανό το κτηριακό συγκρότημα χωρίς ούτε να επισκευάζεται ούτε να γκρεμίζεται.

Για να επισκευαστεί και να θωρακιστεί στατικά χρειάζονται πολλά χρήματα, λένε όσοι τεχνικοί γνωρίζουν την ιστορία του κτηρίου. Και δεν αξίζει να δαπανηθούν τόσα χρήματα για επισκευή συγκροτήματος που έχει τόσα προβλήματα.

Για να γκρεμιστεί δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη.

Πρόσφατα όταν ρωτήσαμε τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών Ανέστη Πογέλη περί της τύχης του κτηριακού συγκροτήματος εξέφρασε εν ολίγοις τις διαπιστώσεις που εκτέθηκαν παραπάνω. Για την επισκευή τα χρήματα είναι πολλά. Πιθανότερο να γκρεμιστεί όλο το συγκρότημα.

Σε κάθε περίπτωση ένας τεράστιος χώρος παραμένει αναξιοποίητος είτε ως οικόπεδο είτε ως κτήριο, οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ εκπαιδεύονται σε αίθουσες και εργαστήρια στεγασμένα σε κτήρια που είχαν άλλο σκοπό όταν κατασκευάστηκαν και τα χρόνια περνούν χωρίς κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη: Το επισκευάζουμε ή το γκρεμίζουμε.

Για την ιστορία και για να υπενθυμίσουμε πως μπήκε λουκέτο στο κτηριακό συγκρότημα του 2ου ΤΕΛ Κιλκίς, αναδημοσιεύουμε την αναφορά του Δήμου Κιλκίς προς την Εισαγγελία Κιλκίς κι αφήνουμε σε εσάς τα συμπεράσματα. Μάλιστα η κ. Αναστασιάδου επισύναψε και μνημονεύει στην  αναφορά της και τα έγγραφα υπηρεσιών που αναμίχθηκαν στο όλο θέμα. 

 

Το ιστορικό της προβληματικής κατασκευής

και η πορεία προς το κλείσιμο 

Μετά από ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κιλκίς, στα τέλη του Νοεμβρίου του 2016, τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αρχικά το διώροφο κτίριο του 2ου ΕΠΑΛ Κιλκίς και στη συνέχεια του μεγαλύτερου μέρους όλου του κτιριακού συγκροτήματος, εξαιτίας της ακαταλληλότητας των κτιρίων. Σας ενημερώνουμε ότι το εν λόγω κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από ένα διώροφο κτίριο αιθουσών, ένα γυμναστήριο και κτίρια με αίθουσες εργαστηρίων. Το γεγονός αυτός έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην πόλη του Κιλκίς διότι στο εν λόγω κτίριο στεγάζονταν περί τους 500 μαθητές, σπουδαστές και καθηγητές και η μετεγκατάστασή του είναι ιδιαίτερα δύσκολη με πολλές παρελκόμενες αρνητικές συνέπειες για την εκπαιδευτική διαδικασία. Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο να σας παραθέσουμε όλα τα γεγονότα που οδήγησαν στον χαρακτηρισμό ως ακατάλληλου του κτηρίου του 2ου ΕΠΑΛ, για διερεύνηση τυχόν ευθυνών που προκύπτουν.

Με το σχετικό έγγραφο (1) ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ ζήτησε να αξιολογηθούν ρηγματώσεις που παρατηρήθηκαν στο κτήριο λόγω των πρόσφατων σεισμών που έλαβαν χώρα στο νομό Κιλκίς στα μέσα του μήνα Νοεμβρίου το 2016. Την ίδια μέρα, κλιμάκιο από μηχανικούς του Δήμου και τον προϊστάμενο Διεύθυνσης, επισκέφτηκε το σχολείο για να διαπιστώσει την σοβαρότητα των ρωγμών. Σε αυτή την επίσκεψη ενημερώθηκε προφορικά ο προϊστάμενος διεύθυνσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου από τον Δ/ντη του 2ου ΕΠΑΛ που συνέταξε το σχετικό (1) έγγραφο, ότι το 2010 είχε δρομολογηθεί έργο ενίσχυσης του κτιρίου από τον τότε ΟΣΚ Α.Ε. Για αυτό μάλιστα είχαν εκκενωθεί τα κτίρια των καθηγητών μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς. Όταν όμως επανήλθαν, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν είχε υλοποιηθεί κανένα έργο και συνεχίστηκε η εκπαιδευτική διαδικασία κανονικά.

Μετά από αυτήν την ενημέρωση, ο προϊστάμενος Δ/νσης πριν συνταχθεί το πόρισμα της επιτροπής που έκανε αυτοψία, συνέταξε ερώτημα προς τον τότε ΟΣΚ (σήμερα «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) (σχετικά έγγραφο 2), με το οποίο αναζητούσε στοιχεία για τους ισχυρισμούς του Δ/ντη του 2ου ΕΠΑΛ  σχετικά με το έργο ενίσχυσης του 2010.

Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. και πιο συγκεκριμένα ο προϊστάμενος μελετών, προφορικά ενημέρωσε τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ότι πράγματι υπήρχε ένα έργο ενίσχυσης το 2010 με το οποίο δημοπρατήθηκε, προέκυψε μεν ανάδοχος αλλά το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Από μελέτη που είχε διενεργήσει ο τότε ΟΣΚ Α.Ε., το έργο ήταν προϋπολογισμού 1.249.000 Ε και αφορούσε στην ενίσχυση του φέροντος οργανισμού. Σε ερώτηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών για το εάν η ενίσχυση του 2010 αφορούσε τη συμμόρφωση του κτιρίου με τους νέους κανονισμούς ή αν είχαν διαπιστωθεί προβλήματα ακαταλληλότητας του κτιρίου που το καθιστούσαν επικίνδυνο, ο προϊστάμενος των στατικών μελετών της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. διαβεβαίωσε ότι οι λόγοι που οδήγησαν στο σχεδιασμό του έργου ήταν σοβαροί και σχετίζονταν με την καταλληλότητα του κτιρίου. Επίσης διαβεβαίωσε ότι όλα αυτά θα τα συμπεριλάβει σε απαντητικό έγγραφο που θα συντάσσονταν το γρηγορότερο δυνατό.

Μετά από αυτή την ενημέρωση ο προϊστάμενος της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών ενημέρωσε την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και το Δήμαρχο Κιλκίς και εισηγήθηκε τη μη χρήση του κτιρίου έως ότου αποσαφηνιστεί η καταλληλότητα ή μη του κτιρίου. Ο Δήμαρχος Κιλκίς και η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων έκαναν δεκτή την εισήγηση και κάλεσαν τον Δ/ντη της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τον Δ/ντη του 2ου ΕΠΑΛ και τον ενημέρωσαν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ασφάλεια του κτιρίου χωρίς πρώτα να αποσαφηνισθούν: α) ο λόγοι για τους οποίους είχε σχεδιαστεί το έργο ενίσχυσης του 2010, προϋπολογισμούς 1.249.000 Ε και β) η καταλληλότητα ή μη του κτιρίου η οποία απαιτεί την εκπόνηση εξειδικευμένης μελέτης στατικής επάρκειας. Σε ερώτηση εάν είχαν οποιοδήποτε πληροφόρηση από κάποιο υπεύθυνο το 2010 σχετικά με το λόγο της μη εκτέλεσης του έργου, έλαβαν αρνητική απάντηση. Μετά τα παραπάνω η Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έκρινε ότι το κτίριο του 2ου ΕΠΑΛ έπρεπε να εκκενωθεί και σε συνεργασία με το Δήμο Κιλκίς άρχισε να αναζητά λύσεις μετεγκατάστασης των μαθητών.

Με το σχετικό έγγραφο (4) η εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. απάντησε στο ερώτημα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κιλκίς για όλα τα θέματα που αφορούν στο έργο ενίσχυσης του 2010 και επιβεβαίωσε, όλα όσα προφορικά είχε ισχυριστεί αρχικά και που οδήγησαν στις ανωτέρω ενέργειες. Έθεσε θέμα σαφώς ακαταλληλότητας  του κτιρίου και εξήγησε ότι το έργο δεν υλοποιήθηκε, διότι δεν εκδόθηκε οικοδομική άδεια από την τότε Νομαρχία Κιλκίς. Για την απόδειξη των ισχυρισμών της κοινοποίησε: α) έγγραφο με α.π. ΕΓ. 37-00/17583/11-8-10 με το οποίο απέστειλε στην Νομαρχία Κιλκίς μία σειρά της μελέτης και ζήτησε να μεριμνήσει η Νομαρχία για την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας και β) έγγραφο με α.π. 37-00/2887/10-2-11 προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με κοινοποίηση στο Δήμο Κιλκίς, με το οποίο ζητούσε εκ νέου την έκδοση της Οικοδομικής Άδειας και ενημέρωσε ότι σε περίπτωση μη έκδοσης της θα προχωρούσε σε διάλυση της σύμβασης. Τέλος χαρακτήρισε το κτίριο ότι «δεν είναι ασφαλές έναντι μελλοντικών σεισμών» και έθεσε θέμα καταλληλότητας όλου του κτιρίου και όχι μόνο του 2ου ΕΠΑΛ, ισχυριζόμενη ότι τα υπόλοιπα κτίρια (κτίρια εργαστηρίων) πιθανόν να παρουσιάζουν αντίστοιχα προβλήματα με δεδομένη την ενιαία κατασκευή του σχολικού συγκροτήματος.

Μετά την παραλαβή από το Δήμο του εγγράφου (4) η Τεχνική Υπηρεσία α) ζήτησε τη συνδρομή της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. για τα υπόλοιπα κτίρια πλην του κτηρίου όπου είχε δρομολογηθεί το έργο του 2010, και β) με ένταση ζήτησε στοιχεία που αφορούσαν στη μελέτη που διενεργήθηκε από τον τότε ΟΣΚ Α.Ε. και οδήγησε στο έργο του 2010. Μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Κιλκίς και της Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. απέστειλε, ανεπίσημα, στοιχεία από την εν λόγω μελέτη από τα οποία διαπιστώθηκε, ότι το κτίριο του 2ου ΕΠΑΛ είχε κατασκευαστικές αστοχίες με πιο σοβαρή την ακαταλληλότητα του μπετόν που κατασκευάστηκε. Πρόκειται δηλαδή σύμφωνα με τη μελέτη, για ένα προβληματικό κτίριο, το ποίο χρήζει άμεσης ενίσχυσης.

Για τα υπόλοιπα κτίρια, η εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., απέστειλε ένα μηχανικό, ο οποίος παρουσία μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας, του Προϊσταμένου Δ/νσης και της Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων του Δήμου Κιλκίς, έθεσε θέματα διερεύνησης για την στατικότητα του κτιρίου και προφορικά πρότεινε να μη χρησιμοποιείται το κτίριο έως την αποσαφήνιση όλων των στοιχείων. Εγγράφως μέχρι και σήμερα δεν έχει φτάσει κανένα πόρισμα στο Δήμο Κιλκίς.

Σήμερα, μετά τα παραπάνω, η Διοίκηση του Δήμου Κιλκίς σε συνεργασία με τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους Δ/ντες των σχολικών μονάδων που στεγάζονται στα κτίρια (2ο ΕΠΑΛ Δ/νση Εργαστηρίων και ΙΕΚ) κάνουν ότι είναι δυνατόν να συνεχιστεί ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία σε άλλα κτίρια της πόλης.

Κιλκίς 28-1-2017

Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων

Δήμου Κιλκίς

Ελένη Αναστασιάδου

Πολυμέσα