Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:52:19 μμ
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008 14:18

«Μην κάνετε λαϊκισμό με τα δημοτικά τέλη»

«Οφείλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο, να λέμε την αλήθεια στους δημότες και να μην κάνουμε λαϊκισμό με τα δημοτικά τέλη», επισήμανε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πολυκάστρου ο Δήμαρχος Δημήτρης Σμυδάκης, απαντώντας στο αίτημα του επικεφαλής της μειοψηφίας, Δημήτρη Κουλίνα, για να ξανασυζητηθεί το θέμα των δημοτικών τελών.


Ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος
Αντιδήμαρχος, Χρήστος Τσανασίδης, ανέφεραν πως η αύξηση που επιβλήθηκε στον τομέα της καθαριότητας, που είναι ένα ευρώ το μήνα, οφείλεται στα αυξημένο κόστος λειτουργίας για το 2009, με τη διάθεση των απορριμμάτων πλέον στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, με τη λειτουργία του σταθμού  μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Αξιούπολη.
Είναι ενδεικτικό πως το ετήσιο κόστος για τη διαχείριση απορριμμάτων για το δήμο Πολυκάστρου χωρίς τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης  είναι 138.326 ευρώ, ενώ με  τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης θα φθάσει 250.788 ευρώ, σύμφωνα με τη μελέτη ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ (ΔΙ.Α.ΚΙ.Α.Ε.).
Μάλιστα, η Δημοτική Αρχή δεν μετέφερε όλο αυτό το επιπλέον κόστος στους δημότες, κρατώντας τα δημοτικά τέλη, στα χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με άλλους δήμους.
Ένας ακόμη παράγοντας που επηρέασε τις αυξήσεις, είναι και το γεγονός πως από το 2003 δεν είχαν επιβληθεί αυξήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν διογκωθεί τα έξοδα, χωρίς αντίστοιχη αύξηση των εσόδων, με τον κίνδυνο η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους δημότες να μην είναι αυτή που θα έπρεπε.
Οσον αφορά τον σκουπιδότοπο Πολυκάστρου, αυτός κλείνει από την αρχή του έτους και θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ανάπλασης και δενδροφύτευσής του.
Ο κ. Τσανασίδης παρουσίασε τα στοιχεία των δημοτικών τελών σε σχέση με τους άλλους δήμους του νομού. Συγκεκριμένα, το τέλος για τις κατοικίες στο δήμο Πολυκάστρου είναι 1 ευρώ, όταν στις Μουριές είναι 1,50, στο Κιλκίς 1,48, στην Αξιούπολη 1,41, στη Δοϊράνη 1,25 και στα Κρούσια 1,20 ευρώ.
Για τα καταστήματα, το τέλος στο δήμο Πολυκάστρου είναι 2,02 ευρώ, όταν στην Αξιούπολη είναι 2,90, στο Κιλκίς 2,77, στη Δοϊράνη 2,18 και στις Μουριές 1,77 ευρώ.