Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022, 5:30:46 μμ
Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2022 13:01

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κιλκίς Ανδρέα Βεργίδη για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

«Εκατό χρόνια πέρασαν από τότε που ο Ελληνισμός βίωσε μια από τις πιο οδυνηρές ιστορικές του εμπειρίες, η οποία σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία του Νεότερου Ελληνισμού και σφράγισε οριστικά και αμετάκλητα τη μαρτυρική μοίρα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

 

          Εκατό χρόνια μετά τον Μαύρο Σεπτέμβρη του 1922, τον βίαιο ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές του εστίες σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της Ιστορίας, ακούμε τον σπαρακτικό θρήνο για  το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αδελφών μας, για το τέλος στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού στην  Ιωνία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία.

          Μία ολόκληρη γενιά βαθύτατα τραυματισμένη από τον ξεριζωμό κουβάλησε το σταυρό του μαρτυρίου και ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα, όπου και κατάφερε να προκόψει, φέρνοντας πολιτισμό, γνώση, αρχοντιά και ιδανικά. Αυτό αποδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής.

          Εκατό χρόνια μετά τον Μαύρο Σεπτέμβρη που έβαλε τέλος στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία,  η μνήμη παραμένει ζωντανή. 

          Οφείλουμε να μην λησμονούμε τη θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και να διατηρούμε άσβεστη στη συλλογική μας μνήμη τη συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην διατήρηση της εθνικής και πολιτισμικής συνείδησης.

          Δεν ξεχνούμε. Δεν μας επιτρέπεται να ξεχάσουμε. Δεν δικαιούμαστε να ξεχάσουμε. Αιωνία τους η μνήμη ».