Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 9:27:03 πμ
Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009 04:14

Μοιράζουν γάλα Κλείνουν τελωνείο και περιμένουν το χρήμα

Ενώ η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή για δεύτερη φορά εντός της εβδομάδας δεσμεύεται ότι θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις μέχρι το τέλος του έτους, οι αγρότες του Κιλκίς συνεχίζουν και κλιμακώνουν την κινητοποίησή τους. Μετά την πορεία της Πέμπτης, χθες Παρασκευή έμειναν στον κόμβο της εισόδου του Κιλκίς όπου κατά τις ώρες 11 π.μ. έως 13.οο μοίρασαν γάλα.
Οι αγρότες διαμηνύουν σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα τους και τα αιτήματά τους (πληρωμή επιδοτήσεων, εξισωτικής, αναγραφή χώρας προέλευσης στα εισαγόμενα κτηνοτροφικά προϊόντα, αποζημιώσεις σε μη  εξευτελιστικές τιμές κ.λ.π.) παραμένουν αδιαπραγμάτευτα.
Οι αγρότες λίγο μετά το μεσημέρι οργάνωσαν πορεία με τρακτέρ στο δρόμο προς Πολύκαστρο και απέκλεισαν συμβολικά για λίγες ώρες το τελωνείο Κιλκίς στον κόμβο του Μεταλλικού.
Εκεί έχυσαν γάλαστο οδόστρωμα σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυριας για τη μη ικανοποίηση του αιτήματός τους για αναγραφή της χώρας προέλευσης του εισαγόμενου γάλακτος. Η μη ικανοποίηση συνεπάγεται αθρόες εισαγωγές και οι αγροτες επιδιώκουν να διασφαλίσουν με την αναγραφή την ποιοτική υπροχή του ντόπιου γάλακτος και συνακόλουθα τνν περιορισμό των εισαγωγών.
Σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις τους οι αγρότες θα παραμείνουν στο μπλόκο μέχρι να πληρωθούν  οι επιδοτήσεις για να αποδειχθεί ή μη η συνέπεια της κ. Μπατζελή η οποία λίγες μέρες νωρίτερα είχε δηλώσει στο συντονιστικό όργανο πως προκαταβολή της επιδότησης θα λάβουν μόνο όσοι ολοκλήρωσαν ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης την ψηφιοποίηση. Εν γνώσει τους ότι η ψηφιοποίηση στο Κιλκίς θα ολοκληρωθεί στις γιορτές μεν αλλά του …Πάσχα.
Αλλά πέραν αυτών διεκδικούν κα το συνολο των αιτημάτων τους και μάλιστα προειδοποιούν πως αν δεν λάβουν ικανοποιητικές δεσμεύσεις - απαντήσεις από τους βουλευτές του νομού που ανέλαβαν να μεταφέρουν στην κυβέρνηση τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν άμεσα σε κλείσιμο και των συνόρων.
Το βέβαιο ειναι ότι η μαζικότητα της συμμετοχης έχει ενθαρρύνει τους αγρότες που φέρονται αποφασιμένοι να κλιμακώσουν  τη διαμαρτυρία τους.