Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2024, 11:52:10 πμ
Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2010 04:06

Μόνα τους τα Κρούσια μπορούν να προκόψουν

Την συνολική πρόταση του συνδυασμού “Αλλαγή στα Κρούσια” ο οποίος συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2006 στο Δήμο Κρουσίων παρουσιάζει ο επικεφαλής του συνδυασμού Στέργιος Καβαδόπουλος με την παρούσα ανακοίνωση του η οποία και αποτελεί το τελικό συμπέρασμα από μία διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε αμέσως μετά την γνωστοποίηση από τη σημερινή κυβέρνηση της χώρας της πρόθεσής της να προβεί στη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στον διάλογο αυτό συμμετείχαν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και απλοί φίλοι οι οποίοι τάχθηκαν στο πλευρό του συνδυσμού όλο αυτό το διάστημα.


Ο Δήμος Κρουσίων παρουσιάζει κάποια σημαντικά γεωγραφικά, μορφολογικά και ιστορικά στοιχεία τα οποία είναι γνωστά και χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται της “πλούσιας” οροσειράς των Κρουσίων. Ιδιαίτερη μνεία ωστόσο πρέπει να γίνεται πάντοτε στην μεγάλη έκταση των 580.000 στρεμμάτων που έχει ο Δήμος στην ορεινότητα (έννοια την οποία αναφέρει το κείμενο δημόσιας διαβούλευσης του προγράμματος “Καλλικράτης” στην παράγραφο νούμερο 53 με τίτλο: Νησιωτικότητα-Ορεινότητα) που παρουσιάζει η περιοχή, όπως επίσης και σε στοιχεία που αφορούν την φυσική ομορφιά και το καλαίσθητο περιβάλλον που συναρπάζει με την απαράμιλλη ομορφιά του. Στοιχεία τα οποία εάν τα εκμεταλλευτούμε με σύνεση και μέσα από ένα πλαίσιο προγραμματισμού υπό την μορφή ενός επιχειρηματικού σχεδίου και με την κατάλληλη στήριξη από την κεντρική διοίκηση μπορούν να αποτελέσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου σε σχέση με τους άλλους Δήμους του νομού και όχι μόνο.
Ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί προς δύο άξονες. Ο ένας άξονας είναι η διατήρηση της σημερινής αγροτικής του μορφής και ο άλλος ο δεύτερος άξονας είναι η καλώς εννοούμενη “εκμετάλλευση” κάποιων πλεονεκτημάτων της περιοχής μας τα οποία παραμένουν ανενεργά έως σήμερα. Οι δύο αυτοί άξονες μέσα από μια στρατηγική αλληλοϋποστήριξης τους μπορούν να δώσουν στην περιοχή το έναυσμα για μια διαφορετική πορεία από όπου σήμερα βαδίζει. Μια πορεία που θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε ατομικό (πολίτες) όσο και σε συλλογικό (δήμος) επίπεδο.
Προς την κατεύθυνση αυτή σημαντικό έργο που προσδίδει προστιθέμενη αξία στο Δήμο αποτελεί η μοναδικότητα που παρουσιάζει ως προς το είδος του ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος στην Ποντοκερασιά. Ένα έργο το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για πολύ κόσμο αρκεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω προκειμένου να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από ένα συγκροτημένο και οργανωμένο δίκτυο προβολής της περιοχής.
Ακόμη ιδιαίτερη αξία, που κινείται πλήρως προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής και σε συνδυασμό με το προαναφερόμενο έργο, προσλαμβάνει και η δυνατότητα που δίδεται προς την υλοποίηση ενεργειών και δράσεων που σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αγροτοτουρισμού ειδικότερα, που έχουν ξεκινήσει χρόνια πριν με την εγκατάσταση και λειτουργία στην Ποντοκερασιά και σε ένα ειδυλλιακό τοπίο, ξενοδοχειακού συγκροτήματος και μονάδας εστίσης που αποτελεί μια πολύ αξιόλογη παρέμβαση για τον τόπο αυτό. Έργο το οποίο πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας ως προς την υλοποίηση του σωστά κονδύλια που προήλθαν από προγράμματα  της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα οποία αποτελούν έναν πολύ “σύμμαχο” της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συμπληρωματικά πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό την κατασκευή μικρής ξενοδοχειακής μονάδας (μπανγκαλόους) που υφίσταται ήδη στον οικισμό Κ. Θεοδωρακίου στη θέση Παπάιτσα τα οποία όμως παραμένουν και σήμερα ανεκμετάλλευτα.
Προϋπόθεση προς την κατεύθυνση αυτή είναι ασφαλώς η ύπαρξη ενός ρεαλιστικού πλάνου (project) για να αποβεί η εκμετάλλευση τους ωφέλιμη για τον τόπο.
Άξια λόγου φυσικά είναι και η ύπαρξη του φημισμένου και σημαντικού αρχαιολογικού χώρου του Παλατιανού με τα πολύ σπάνια εκθέματα του τα τέσσερα αγάλματα που κοσμούν το μουσείο της πόλης του Κιλκίς αλλά και που υπό την μορφή πιστών αντιγράφων, στον χώρο όπου και ανακαλύφθηκαν, δεσπόζουν της περιοχής προσελκύοντας πολλούς επισκέπτες που θαυμάζουν την μεγάλη ανακάλυψη των αρχαιολόγων, η σκαπάνη των οποίων ακόμη και σήμερα φέρνει στο φως δεκάδες νέα ιστορικά ευρήματα που αποτελούν ατράνταχτα στοιχεία που μαρτυρούν την πορεία της περιοχής στο βάθος των αιώνων.
Σε απόλυτη σχέση και συνάρτηση με την πρόταση μας μπορούμε να αναφέρουμε ότι είναι και η κατασκευή οπωσδήποτε του φράγματος Μεταξοχωρίου που πρέπει να επισπευσθεί καθώς και η μεγάλη ανάγκη να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα και ταχύτατα το μεγάλο έργο του Κέντρου Υγείας στον Διπόταμο. Δύο υποδομών που θα έχουν αυτονόητα τεράστια χρησιμότητα για την επιτυχή έκβαση της πρότασής μας.
Παράλληλα και μετά από σχετική μελέτη, θέση στο προτεινόμενο από εμάς σχέδιο που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας αλλά και η δημιουργία σε κατά τόπους περιοχές του Δήμου κτηνοτροφικών πάρκων πλήρως οργανωμένων και αξοπλισμένων.
Ταυτόχρονα μια άκρως σημαντική ενέργεια θα ήταν η δημιουργία στα όρια του Δήμου μας ζώνης βιοτεχνίας και βιομηχανίας για την εγκατάσταση βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων σε κάποιο χώρο που θα επιλεγεί λαμβάνοντας υπόψη πέρα των άλλων (προστασία του περιβάλλοντος κ.λπ) την γειτνίαση της με υποδομές για την καλύτερη μεταφορά των παραγόμενων προϊόντων από και προς την εν λόγω περιοχή.
Επίσης μέσα στο πλάνο αυτό ικανή είναι και η δημιουργία, σε χώρους που πληρούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια, ενός πάρκου που θα προσελκύσει επενδύσεις που σχετίζονται με τις νέες μορφές πράσινης ανάπτυξης όπως επί παραδείγματι μονάδων φωτοβολταϊκών και άλλων παρόμοιων εναλλακτικών μορφών ενέργειας που θα είναι αφενός μεν φιλικές προς το περιβάλλον αφετέρου δε θα προσελκύσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά του Δήμου όσο και της ευρύτερης περιοχής σε επίπεδο νομού.
Μέσα από ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο θα πραγματοποιηθεί με βάσει τις προαναφερόμενες προτάσεις του ο κ. Καβαδόπουλος και ο συνδυασμός “Αλλαγή στα Κρούσια” ζητούν ο Δήμος Κρουσίων να παραμείνει αυτοτελής και ως έχει και με την σύμφωνη γνώμη της Πολιτείας να συνεχίσει να υπάρξει.
Είμαστε σίγουροι ότι ο Δήμος μας μπορεί να σταθεί και να ανταποκριθεί στα κελεύσματα της νέας μεταρρύθμισης την οποία στηρίζουμε γιατί αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας και για τον ελληνικό λαό. Γιατί πάνω απ’ όλα προέχει το καλό της πατρίδας μας η οποία βάλλεται αδίκως και προς την κατεύθυνση αυτή όλοι μας πρέπει να είμαστε αρωγοί και σύμμαχοι της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας ανεξαρτήτου ιδεολογικής ταυτότητας..