Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024, 1:41:28 μμ
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2008 06:33

Μοναδικής ομορφιάς το μονοπάτι και ο καταρράκτης του Μπέλλες

 Το μονοπάτι του Μπέλλες, που οδηγεί στον εξαιρετικής ομορφιάς καταρράκτη του, είναι πλέον προσβάσιμο για κάθε φυσιολάτρη, που επιθυμεί να ζήσει στιγμές μοναδικής γοητείας στο καταπράσινο Μπέλλες.  Ο δήμος Μουριών είχε εντάξει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader το έργο κατασκευής χώρου αναψυχής στην ξεκίνημα του μονοπατιού και τη διαμόρφωση του μονοπατιού με πέτρινο διάδρομο και καθιστικά στη διαδρομή.
Η συνολική παρέμβαση αφορούσε έργα ύψους 180.000 ευρώ, αλλά δυστυχώς το ποσό αυτό περιορίστηκε στις 60.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να κατασκευασθεί μονοπάτι μήκους 450 μέτρων και να απομείνει ένα ακόμη τμήμα 400 μέτρων μέχρι τον καταρράκτη.
Ο χώρος όμως είναι πλέον προσβάσιμος για κάθε φίλο του βουνού και της φύσης. Γι’ αυτό φρόντισαν οι εθελοντές του Δήμου Μουριών, που με επικεφαλής το δήμαρχο Σάββα Αργυρόπουλο, προχώρησαν στη διάνοιξη του υπόλοιπου μονοπατιού, αλλά και στον καθαρισμό του τμήματος που κατασκευάσθηκε. Μια δουλειά επίπονη και κουραστική, αλλά και τόσο όμορφη.
Ετσι, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το πανέμορφο Μπέλλες, ενώ από το χώρο αναψυχής -που δημιουργήθηκε με ξύλινες ωραίες κατασκευές, εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον- μέχρι και τον καταρράκτη, θα τον συνοδεύουν οι ψίθυροι των νερών του βουνού, που κατηφορίζουν προς το λεκανοπέδιο των Μουριών, και τα κελαϊδίσματα των πουλιών, ξαφνιασμένα από τους απρόσμενους επισκέπτες.
Ήδη ο Δήμαρχος Μουριών, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδη, έχει υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης του υπόλοιπου έργου, μέσω των δασικών παρεμβάσεων του Υπουργείου, με το ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου ο καταρράκτης του Μπέλλες να αποτελέσει πραγματικό στολίδι και πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Για όσους θέλουν να βρεθούν στον καταρράκτη, θα πρέπει από το κέντρο του Σ.Σ. Μουριών και τον Ιερό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, να κατευθυνθούν προς το βουνό. Μέχρι τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου ο δρόμος είναι πλέον ασφαλτοστρωμένος και από εκεί συνεχίζει μέχρι το μονοπάτι του καταρράκτη προσβάσιμος δασικός δρόμος.