Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023, 3:54:23 πμ
Σάββατο, 08 Μαρτίου 2008 07:33

Μονόδρομος η σύγκρουση

Την απόφασή τους να οδηγηθούν σε ανοιχτή σύγκρουση με τις κυβερνητικές επιλογές, ιδιαίτερα για το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, διατράνωσαν οι συνδικαλιστές καθηγητές, σε συνέντευξή τους προς τα τοπικά ΜΜΕ.
Τα μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ Κιλκίς και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κ. Μανιάτης πραγματοποίησαν περιοδείες σε τρία σχολικά συγκροτήματα, το Γυμνάσιο-Λύκειο Καμπάνη, το 1ο Λύκειο Κιλκίς και το 2ο ΕΠΑΛ Κιλκίς, όπου συζήτησαν με τους συλλόγους καθηγητών τα θέματα αιχμής για τον κλάδο.

Η περιοδεία έκλεισε με συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ για τα σοβαρά εργασιακά και εκπαιδευτικά προβλήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο κ. Μανιάτης μίλησε για έξι αιτήματα αιχμής:
1. Η άμεση αύξηση των δημόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ τουλάχιστον.
2. Ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των καθηγητών, με αφετηρία τα 1.400 ευρώ συνολικές καθαρές αποδοχές στο νεοδιόριστο. Αμεση καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ και του συνόλου των αναδρομικών.
3. Κατάργηση του νόμου 3475/06 για την τεχνική εκπαίδευση και εφαρμογή της μεταβατικής πρότασης της ΟΛΜΕ για τομείς, ειδικότητες στα ΕΠΑΛ κ.λπ.
4. Καθιέρωση ετήσιας επιμόφωσης των εκπαιδευτικών με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
5. Κατάργηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών. Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
6. ΟΧΙ στις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, που αποτελεί τη «Μητέρα των Μαχών» αυτό το διάστημα. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, χωρίς όριο ηλικίας. Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου.
Σήμερα η επικουρική σύνταξη των καθηγητών δίνεται από δύο ταμεία, με 20% και 15,9%. Αν ισχύσει η πρόταση της κυβέρνησης για μέγιστο όριο 20%, τότε η σύνταξη θα μειωθεί σχεδόν στο μισό.

Κινητοποιήσεις
Με βάση αυτά τα αιτήματα, οι καθηγητές οδηγούνται σε απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, μία 24ωρη την ημέρα που το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατίθεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και μια ακόμη κατά την ημέρα ψήφισης στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κιλκίς Οδυσσέας Φραγγελάκης, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης και μαζικής συμμετοχής των καθηγητών στις πανελλαδικές αυτές κινητοποιήσεις. Εξ άλλου, οι τελευταίες απεργίες των καθηγητών για το ασφαλιστικό είχαν στο νομό Κιλκίς μεγάλη συμμετοχή, 67% στις 12 Δεκεμβρίου και 45% στις 12 Γενάρη.
Μάλιστα, ο κ. Φραγγελλάκης σημείωσε πως οι σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν φέτος σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή τους λειτουργία, μετά τις περικοπές πιστώσεων από το υπουργείο Παιδείας.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως στον κωδικό για τις δαπάνες μετακινήσεων, εξετάσεων κ.λπ. κατατέθηκαν μόλις 34.000 ευρώ στη Διεύθυνση του νομού, ενώ ζητήθηκαν 150.000 ευρώ, τη στιγμή που μόνο οι παλιές οφειλές φθάνουν στις 48.000 ευρώ.