Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024, 7:22:58 μμ
Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 07:37

Μονοπάτι 12 χλμ. στο Ρου του Αξιού

Την πανέμορφη διαδρομή του Αξιού ποταμού, από το παλιό υδραγωγείο του Πολυκάστρου μέχρι την τοποθεσία του Αγ. Παντελεήμονα Μικροδάσους, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, περπατώντας δίπλα στο ποτάμι, μέσα σε μια όαση πρασίνου, στο μονοπάτι που κατασκευάζει ο δήμος Πολυκάστρου στο Ρου του Αξιού.


Είναι η πρώτη φορά που το "ευρυρρέον" ποτάμι του Ομήρου, ο Αξιός, γίνεται προσιτός για τον άνθρωπο σε μια διαδρομή 12 χιλιομέτρων, προσφέροντας την ομορφιά της διαδρομής του
Στόχος της δημιουργίας του μονοπατιού είναι η προώθηση δραστηριοτήτων δασικής αναψυχής και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος κατά μήκος του Αξιού ποταμού.
Το δυσκολότερο τμήμα του μονοπατιού, μήκους 2,5 χιλιομέτρων, έχει ήδη κατασκευασθεί, ξεκινώντας από τον Αγ. Παντελεήμονα Μικροδάσους.  Το τμήμα αυτό κατασκευάστηκε το έτος 2008. 
Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Πολυκάστρου Δ. Σμυδάκης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηρ. Τομπουλίδης και δημότες, περπάτησαν κατά μήκος του μονοπατιού, για να δουν από κοντά τις ομορφιές του, αλλά και την κατάστασή του, ώστε να βελτιωθεί στο μέγιστο η σημαντική αυτή παρέμβαση.
Η ολοκλήρωση του μονοπατιού θα έχει στόχο:
Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος. Την ανάπτυξη οικοτουριστικών δραστηριοτήτων. Την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Τη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Τη δημιουργία χώρου συγκέντρωσης για κοινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής (περίπατος, ψήσιμο κτλ). Την ανάδειξη της περιοχής σαν πόλο έλξης για επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα. Την τόνωση της τοπικής οικονομίας της περιοχής.
Η περιοχή της παρέμβασης είναι Δημόσιο δάσος. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν -όπως και στην πρώτη φάση του έργου- θα είναι ξύλο και πέτρα.
Η εγγύτητα του έργου στη Θεσσαλονίκη και τα άλλα αστικά κέντρα, η φυσική ομορφιά του χώρου και η εύκολη πρόσβαση της περιοχής του Δήμου Πολυκάστρου, με βασικό άξονα πρόσβασης την Εθνική οδό Θεσσαλονίκης–Ευζώνων, θα συμβάλλει στο να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των επισκεπτών.
Σήμερα, γίνεται προσπάθεια από το Δήμο Πολυκάστρου, σε συνεργασία με το Δασαρχείο Κιλκίς, να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μονοπατιού. Ωστόσο, οι έμπειροι περιπατητές μπορούν και σήμερα να διασχίσουν το μονοπάτι αυτό.
Η ολοκλήρωση της κατασκευής του μονοπατιού θα βοηθήσει στο να αναπτυχθούν και άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με το ίδιο το ποτάμι και το φυσικό περιβάλλον (παρατηρητήρια πουλιών, κανό στο ποτάμι, ψάρεμα, κ.λπ.).
Ο Αξιός υποστηρίζει σημαντικότατο αριθμό ειδών πανίδας και χλωρίδας και για το λόγο αυτό θεωρείται σ' όλο το μήκος του ως βιότοπος ειδικού ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη σημασία λόγω και του δέλτα του στο Θερμαϊκό, που προστατεύεται με την διεθνή σύμβαση Ramsar. Πλατάνια, σκλήθρα, ιτιές και λεύκες, κορμοράνοι, πάπιες και ερωδιοί, δενδροβάτραχοι, σκίουροι και μυοκάστορες, γριβάδια, περκιά και χέλια είναι οι καθημερινοί σύντροφοι του ποταμού.