Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 8:33:59 μμ
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008 14:20

Μπήκαμε στις παραμεθόριες αγώνας για το επίδομα

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ – Ν. Κιλκίς, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το χαρακτηρισμό του Ν. Κιλκίς ως παραμεθόρια περιοχή, ανακοινώνει τα εξής:
Μετά ακριβώς από δύο χρόνια διεκδίκησης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα, έχοντας, ενεργούς συμπαραστάτες όλους τους Φορείς όπως επίσης και τους πολίτες του Ν. Κιλκίς, πετύχαμε την ικανοποίηση ενός δίκαιου αιτήματος -  αυτονόητου για εμάς τους εργαζόμενους -, το οποίο αίρει την αδικία που υπήρξε εις βάρος του νομού :  τον χαρακτηρισμό του Ν. Κιλκίς ως παραμεθόρια περιοχή.


Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που υπηρετούν στο Ν. Κιλκίς, καθίστανται δικαιούχοι, των αντίστοιχων ευεργετικών διατάξεων :  μετατάξεις, μεταθέσεις, επιδότηση αγοράς πρώτης κατοικίας, και το σημαντικό, που αφορά όλους τους δημότες όλων των Δήμων του νομού, ότι, όσοι υποψήφιοι συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και λοιπούς φορείς δικαιούνται με Νόμο πλέον, προσαύξηση μορίων λόγω παραμεθορίων περιοχών, ( και οι Δήμοι Γαλλικού και Πικρολίμνης, οι οποίοι εξαιρούνταν με Υπουργική απόφαση που ισχύει έως τώρα ).
Η συγκεκριμένη παράγραφος για τη μοριοδότηση παραμεθορίων περιοχών, - η οποία δεν υπήρχε στο Νομοσχέδιο, την έλλειψη της οποίας επεσήμανε αμέσως το Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ν. Κιλκίς , θεωρώντας την ως μία από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό του Ν. Κιλκίς ως παραμεθόρια περιοχή, προχώρησε σε άμεση παρέμβαση προς το Υπ. Εσωτερικών, όπως και η Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Κιλκίς, ενημερώνοντας παράλληλα τους βουλευτές του νομού μας, - κατατέθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008, όπου το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε κατ΄άρθρο, και την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008 ψηφίσθηκε στο σύνολό του.
Τέλος οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που υπηρετούν στο Ν. Κιλκίς, καθίστανται πλέον, δικαιούχοι της χορήγησης της διαφοράς του επιδόματος προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών ( 70 _ ή 80 _ επί πλέον μηνιαίως ), ώστε να φθάσει αθροιστικά με το επίδομα προβληματικών περιοχών Α΄ ή Β΄, ύψους 50 _ ή 40 _ αντίστοιχα, που ήδη λαμβάνουν, έως το ύψος του ποσού των 120 _.    
Υπενθυμίζουμε ότι στις 1-12-2006, κατατέθηκε από το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ – Ν. Κιλκίς, ως συντονιστής, το κοινό αίτημα-υπόμνημα, στο Υπ. Εσωτερικών, όπως επίσης και στο Υπ. Οικονομίας, των Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων των Νομών : Κιλκίς – Σερρών – Πέλλας – Δράμας, με το οποίο ζητούσαμε και οι τέσσερις νομοί μαζί, να χαρακτηρισθούν παραμεθόριες περιοχές, και στο οποίο διάστημα της διετίας, για ανεξήγητους προς εμάς λόγους, χαρακτηρίσθηκαν ως παραμεθόριες περιοχές μόνο οι τρεις νομοί: Πέλλας (13/2/2007), Σερρών και Δράμας (23/11/2007), αφήνοντας το Ν. Κιλκίς εκτός των ευεργετικών διατάξεων των αντίστοιχων νόμων, ενέργειες που μας οδήγησαν σε αγώνες για να πετύχουμε το στόχο μας, την ικανοποίηση του αιτήματός μας, αλλά και να ανατρέψουμε την αδικία που υπέστη ο Ν. Κιλκίς.

Επίδομα
παραμεθορίων περιοχών.
Σχετικά με τη χορήγηση της διαφοράς του επιδόματος προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών, το οποίο αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τοπικό Τύπο και ερωτήσεις εργαζομένων, επαναλαμβάνουμε, ότι η χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος είναι αρμοδιότητας του Υπ. Οικονομικών και προϋποθέτει τον χαρακτηρισμό του Ν. Κιλκίς ως παραμεθόρια περιοχή, με νόμο από το Υπ. Εσωτερικών. Δεν σημαίνει ότι επειδή ψηφίσθηκε το Νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών, που χαρακτηρίζει το νομό παραμεθόρια περιοχή, την άλλη ημέρα το Υπ. Οικονομικών θα φέρει νόμο ή τροπολογία για το Ν. Κιλκίς, που θα χορηγεί και το επίδομα, ούτε έχει αναδρομική ισχύ, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα.
Αλλά, ο χαρακτηρισμός του Ν. Κιλκίς ως παραμεθόρια περιοχή,  καθιστά τους εργαζόμενους δικαιούχους του επιδόματος, και στο Υπ. Οικονομικών την υποχρέωση να το χορηγήσει άμεσα.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι, ο Ν. Πέλλας χαρακτηρίστηκε ως παραμεθόρια περιοχή τον Φεβρουάριο του 2007 και το Υπ. Οικονομικών χορήγησε στους εργαζόμενους το επίδομα με νόμο, τον Αύγουστο του 2007 ( δηλαδή μετά από 6 μήνες δίχως αναδρομικότητα ), και οι νομοί Σερρών και Δράμας ενώ χαρακτηρίσθηκαν παραμεθόριες περιοχές μαζί στο ίδιο νομοσχέδιο στις 27 Νοεμβρίου 2007, ο Υπ. Οικονομικών με νόμο που ψηφίσθηκε φέτος τον Οκτώβριο 2008, χορηγεί το επίδομα όχι με αναδρομικότητα αλλά από 1-1-2009 ( δηλαδή μετά από 13 μήνες ) και μάλιστα, αναιτιολόγητα μόνο στο Ν. Σερρών, αφήνοντας το Ν. Δράμας εκτός επιδόματος.
Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ -  Ν. Κιλκίς και τα Α/θμια Σωματεία, διευκρινίζουν ότι,  πετύχαμε τον βασικό στόχο του αιτήματός μας : τον χαρακτηρισμό του Ν. Κιλκίς ως παραμεθόρια περιοχή, και ακολουθεί τώρα η δεύτερη φάση της διεκδίκησης: της άμεσης χορήγησης της διαφοράς  του επιδόματος προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών, ώστε να ισχύσει και για το Ν. Κιλκίς, το σύνολο των ευεργετημάτων, όπως ισχύει και  σε άλλους νομούς.
Μόνο μέσα από αγώνες όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, μπορούμε να πετύχουμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, αρκεί να πιστεύουμε στο δίκαιο των αγώνων μας, γιατί, τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα, αποκτήθηκαν με αγώνες.