Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 9:29:29 μμ
Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 15:19

Μπλόκο στο Τελωνείο Ευζώνων. Ποιος μπορεί να σταματήσει την οργή και τα τρακτέρ των αγροτών;

Παρά τα μπλόκα της αστυνομίας έφτασαν στους Ευζώνους και μέσα από χωράφια και χωραφόδρομους. Ανοιχτή μια λωρίδα και όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων.

 

Οι εξεγερμένοι αγρότες ήθελαν- το αποφάσισαν από τον Σάββατο στην Ευρωπό- να πάνε στους Ευζώνους και να αποκλείσουν τη λωρίδα διέλευσης των φορτηγών αυτοκινήτων για να εμποδίσουν, συμβολικά έστω, τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Προς τούτο ζήτησαν και η συνεργασία των αστυνομικών ώστε η μετάβαση από το Πολύκαστρο να είναι όσο το δυνατόν ανώδυνη.

Η αστυνομία του Κιλκίς κατόπιν άνωθεν εντολών και με βάση την εισαγγελική εντολή «Δεν κλείνει η εθνική οδός, ούτε το Τελωνείο» επιχείρησαν να μπλοκάρουν τους αγρότες στον χώρο συγκέντρωσης των τρακτέρ στο γήπεδο του Πολυκάστρου όπου είχαν συρρεύσει από την Κυριακή περί τους 50 ελκυστήρες.

Κι όταν λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες έλαβαν το αρνητικό σήμα της αστυνομίας να πάνε συντεταγμένα στους Ευζώνους, έπραξαν αυτό που επέβαλε η συλλογική τους απόφαση. Άναψαν τις μηχανές  και ξεκίνησαν. Μάταια προσπάθησαν να τους μπλοκάρει η αστυνομία. Το μπλόκο στο Πολύκαστρο έσπασε με τα τρακτέρ να κινούνται μέσω της πόλης και της παλιάς εθνικής οδού.

Στο σημείο εκείνο ανέβηκαν οι τόνοι και προκλήθηκαν φραστικά επεισόδια καθώς οι αγρότες δήλωσαν αγανακτισμένοι επειδή, όπως κατήγγειλαν, σε άλλες περιοχές της χώρας, η μετάβαση με τρακτέρ στα τελωνεία έγινε χωρίς δυναμική αντίδραση της αστυνομίας.

Είναι χαρακτηριστική της έντασης η φράση του αγρότη Ηλία Κιτσικίδη «Αν θέλουν πόλεμο θα τον έχουν», όπως καταγράφεται στις απευθείας μεταδόσεις όσων διαδραματίστηκαν από το eidisis.gr, ενώ στην αντίδρασή τους διατυπώθηκαν και αιχμές κατά αστυνομικών που είναι κάτοχοι και δικαιωμάτων αγροτικών επιδοτήσεων.

Έξω από τα στρατόπεδα και πάλι επιχειρήθηκε μπλόκο της αστυνομίας. Αλλά ποιος μπορεί να σταματήσει τα τρακτέρ και τους αγρότες που επέλεξαν διαδρομές μέσα από αγροτικούς δρόμους και χωράφια και σε λίγη ώρα έφτασαν στον κόμβο της Ειδομένης.

Σημειώνουμε ότι δεν ήταν μόνο τα τρακτέρ από το Πολύκαστρο. Είχαν το σχέδιό τους οι αγρότες και στην εθνική οδό και στο Τελωνείο εμφανίστηκαν τρακτέρ και από την άλλη πλευρά της εθνικής (Ποντοηράκλεια).

Εν τέλει τα τρακτέρ των αγροτών έφτασαν στους Ευζώνους και παρατάχθηκαν μπροστά από το Τελωνείο αφήνοντας ανοιχτή μια λωρίδα κυκλοφορίας μέσω της οποίας γίνεται η διέλευση φορτηγών και Ι.Χ. αυτοκινήτων

Σύμφωνα με δηλώσεις τους (Θωμάς Καρυπίδης)  θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Τρίτη  με ανοιχτή τη μια λωρίδα κυκλοφορίας και στη συνέχεια ανάλογα με την έκβαση της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων είτε θα αποχωρήσουν είτε θα προβαίνουν σε περιοδικό κλείσιμο της λωρίδας κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων, εμποδίζοντας εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

Δηλώσεις για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα δίκαια αιτήματά τους έκανε μπροστά στο Τελωνείο Ευζώνων και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κιλκίς, Δημήτρης Βαφειάδης.

Πολυμέσα