Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024, 2:42:23 μμ
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 13:11

Μποϊκοτάζ στο φρέσκο γάλα με τιμή πάνω από 1 ευρώ

Τους τελευταίους μήνες  το θέμα της ακρίβειας οξύνεται όλο και περισσότερο, και απασχολεί πλέον το σύνολο σχεδόν των καταναλωτών.
Ασφαλώς, η ακρίβεια, δεν είναι μόνον ελληνικό ούτε καν μόνον ευρωπαϊκό, είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Ωστόσο στην  Ελλάδα παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Ακόμη και στις καλύτερες ημέρες της ευρωπαϊκής οικονομίας, όταν ο πληθωρισμός στις χώρες της Ευρωζώνης ‘έτρεχε’ με 1% & 1,5%, στην Ελλάδα ‘έτρεχε’ με  2,5% και 3%. Και βέβαια όταν μιλάμε για επίσημο πληθωρισμό 3% & 4%, το καλάθι των καθημερινών αναγκών, για τους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους ακριβαίνει με πολλαπλάσιους ρυθμούς.
Μέσα σ αυτό, πρωτεύουσα θέση κατέχει το φρέσκο γάλα.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΓ, η τιμή του φρέσκου γάλακτος στην Ελλάδα, για τον παραγωγό,  τον τελευταίο χρόνο ακολουθεί μία καμπύλη. Τον περασμένο Ιούλιο, η μέση τιμή ήταν κάτω από τα 37 λεπτά το λίτρο, κορυφώνεται τον Ιανουάριο του 2008 φτάνοντας τα 46 λεπτά και στην συνέχεια αρχίζει η πτώση. Ήδη τον Μάρτιο ήταν στα 44 λεπτά ενώ η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για πίεση των εταιρειών να πέσει ακόμα, έως και 10 λεπτά.
Με βάση λοιπόν την τιμή παραγωγού, στον καταναλωτή φτάνει σε τριπλάσια τιμή. Και ενώ η τιμή παραγωγού μειώνεται, η τιμή καταναλωτή αυξάνεται.
Το φρέσκο γάλα δεν είναι ένα οποιοδήποτε προϊόν. Αποτελεί σχεδόν υποχρεωτικό διατροφικό στοιχείο των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι)
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η Ομοσπονδία μας καλεί τους καταναλωτές σε αποχή από την αγορά φρέσκου γάλακτος με τιμή πάνω από 1_ το λίτρο, από Δευτέρα 9 έως και Σάββατο 14 Ιουνίου.
Ήρθε η ώρα οι καταναλωτές να παίξουν τον ρόλο που πραγματικά τους αντιστοιχεί στην διαμόρφωση των τιμών.
Πολλές φορές έχουμε ακούσει παράγοντες της αγοράς να ‘ανησυχούν’ για την αδυναμία των καταναλωτών να καταναλώσουν.
Ας ανησυχήσουν και κάποιοι για την μη κατανάλωση των προϊόντων τους, όχι από αδυναμία των καταναλωτών, αλλά από επιλογή τους, να μην τα αγοράσουν.
Η σημερινή μας κίνηση είναι μόνον η αρχή! Θα ακολουθήσουν και πολλές άλλες, ακόμα πιο οργανωμένα, ακόμα πιο αποφασιστικά και δυνατά.
Καλούμε όλους τους καταναλωτές να συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ  και τους φορείς που νοιάζονται για τον Έλληνα καταναλωτή, να το στηρίξουν. 
Ο αγώνας μας για την ακρίβεια θα συνεχιστεί. Μποϋκοτάζ  ΤΩΡΑ στο φρέσκο γάλα. Μην αγοράσει κανείς γάλα από 9 έως και 14 Ιουνίου 2008.
Την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή πήρε ‘Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ’ σε πανελλαδικό επίπεδο. Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Κιλκίς συμμετέχει στην ‘ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ-ΠΟΜΕΚ’ ‘Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ’, στα πλαίσια της προσπάθειας ενίσχυσης του καταναλωτικού κινήματος σε πανελλαδικό επίπεδο. Καλεί όλους τους Κιλκισιώτες να συμμετέχουν στο μποϋκοτάζ το οποίο θεωρούμε ότι θα κορυφωθεί στη μέση της επόμενης εβδομάδας μετά την αντίστοιχη γνωστοποίησή του και στον τύπο.
Οι τιμές του φρέσκου γάλακτος φαίνονται ακόμη πιο περίεργες στους Κιλκισιώτες καταναλωτές, γιατί σ’ ένα τόπο που παράγει φρέσκο γάλα, οι κτηνοτρόφοι συμπολίτες μας πιέζονται από τις γαλακτοβιομηχανίες για μειώσεις των τιμών, που όμως δεν περνούν στον καταναλωτή.
Τέλος, προγραμματίζεται τις επόμενες ημέρες συνάντηση με τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου Κιλκίς, ως εκπροσώπου των επιχειρήσεων παραγωγής γαλακτοκομικών (κι όχι μόνο) της περιοχής μας.