Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 3:19:58 πμ
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2007 09:58

Νεόφυτος Παπαδόπουλος: Νέος “Καποδίστριας”μόνο με ισχυρούς δήμους

Σχετικά με τα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, που αφορούν σε προτάσεις σχετικά με τον συζητούμενο “Καποδίστρια ΙΙ”, ο δήμαρχος κ. Νεόφυτος Παπαδόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ Κιλκίς, συζητήθηκε το θέμα του νέου Αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Η συζήτηση έγινε κυρίως ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ.

Οι ισχυρές αυτοδιοικητικές μονάδες αποτελούν ασφαλώς βασική προϋπόθεση για την οποιαδήποτε ανάπτυξη. Ο “Καποδίστριας” αποτελεί ισχυρή απόδειξη γι’ αυτό, αν και τα οφέλη δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητά από τους κατοίκους κυρίως της Περιφέρεια και αυτό γιατί η συνένωση μικρών ΟΤΑ, έφερε μοιραία και τη συνένωση των προβλημάτων τους. Παρ’ όλα αυτά η διαφορά προς το καλύτερο φάνηκε γρήγορα, αφού πρωτίστως δόθηκε η ευκαιρία και η δυνατότητα για μεγάλα έργα, που διαπερνούν πολλές φορές όλη την έκταση των νέων δήμων που παλαιότερα θα ήταν απαγορευτικά λόγω του κατακερματισμού των έργων με τις μικρές  κοινότητες.
Οι συζητούμενες συνενώσεις πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και τοπικών γεωγραφικών ενοτήτων. Οι προτεινόμενες νέες συνενώσεις θα έχουν αξία μόνο όταν διασφαλίσουν την οικονομική αυτοτέλεια, την πλήρη οργάνωση και την αποκέντρωση των υπηρεσιών, και η συναίνεση θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσα από την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των  υπαρχόντων ΟΤΑ. Τότε μόνον οι κάτοικοι θα συναινέσουν και θα συνδράμουν αποφασιστικά στην επιτυχία του νέου εγχειρήματος. Διαφορετικά οι προτάσεις για νέες θεαματικές συνενώσεις θα έχουν το χαρακτήρα πλειοδοσίας, σε μία υπόθεση χωρίς περιεχόμενο και προοπτική.
Ασφαλώς και πρέπει να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο προς το μέλλον. Παράλληλα όμως πρέπει να ερευνούμε κάθε δυνατότητα που μας προσφέρουν οι καθημερινές ευκαιρίες  μέσω κυρίως των νέων τεχνολογιών για την καλύτερη οργάνωση των ΟΤΑ, ώστε οι ενδεχόμενες νέες συνενώσεις να μας βρουν έτοιμους εμάς και τους δημότες μας και να γίνουν εύκολα, άνετα και κυρίως χρήσιμα αποδεκτές”.